Pirmieji vandens parkai atsirado praėjusio amžiaus penktojo dešimtmečio pabaigoje ir kūrėsi šiltose pakrantėse – ten, kur tam tinkamas klimatas ir yra vanduo. Vėliau, devintojo dešimtmečio viduryje, vandens parkai pamažu ėmė „brautis“ į sausumą, tai yra, jie ėmė veikti uždarose patalpose. Naujosios technologijos leido statyti vandens parkus bet kurioje vietoje – dabar tropinį kurortą galima sukurti praktiškai visur, net ir Šiaurėje.

Nors dar prieš du dešimtmečius buvo abejojama šios šeimai skirtos pramogos pelningumu, dabar jis skatina verslininkus visame pasaulyje kuo greičiau atidaryti naujus vandens parkus – šiandien jų vien tik Amerikoje daugiau nei tūkstantis ir kasmet pastatoma dar 10-15 naujų. Išsiaiškinti, kuris iš jų geriausias, tiesiog nėra galimybių – visi jie geriau ar kiek prasčiau susidoroja su savo funkcijomis. Vis dėlto, yra vandens parkų, gerokai išsiskiriančių iš visų likusių. Žurnalas „Forbes“ sudarė tokių išskirtinių vandens parkų sąrašą.

„Fortaleza Beach Park“ – pats aukščiausias nusileidimo takelis (Fortaleza, Brazilija)

Bilieto kaina dienai: 179 litai suaugusiems, 166 litai vaikams

Pirmasis vandens parkas Pietų Amerikoje buvo pastatytas 1989 metais Fortalezos priemiestyje Brazilijoje. Jame tebuvo trys nusileidimo takeliai ir pliažas. Šiandien „Fortaleza Beach Park“ - milžiniškas turizmo kompleksas, užimantis 180 tūkstančių kvadratinių metrų. Čia veikia restoranai, muziejai, parkai, viešbučiai, konferencijų centras ir, žinoma, milžiniškas vandens parkas.

Pagrindinė šio vandens parko įžymybė – nusileidimo kalnelis „Insano“, įtrauktas į „Guinnesso“ rekordų knygą kaip pats aukščiausias pasaulyje. Vargu, ar įmanoma sugalvoti kitą galimybę pralėkti 105 kilometrų per valandą greičiu mūvint vien kelnaites. Ne mažiau ekstremaliai atrodo ir vandens nusileidimo takas „Kalafrio“ – praktiškai vertikalus vienuolikos metrų kalnelis. Anglų kalboje yra išsireiškimas „white knuckle ride“, kai iš baimės ir streso akys užsimerkia, o kumščiai nenorom susigniaužia iki pabalimo. Taigi, „Insano“ bei „Kalafrio“ šis išsireiškimas netinka – pernelyg švelnus.

„Aquaventure“ – pats brangiausias vandens parkas (Rojaus sala, Bahamai)

Aquaventure
Bilieto kaina dienai: 276 litai suaugusiam, 197 litai vaikui

Vandens parkas „Aquaventure“ priklauso prabangiam turizmo kompleksui „Atlantis Paradise Island“. Tai gana garsus kurortas, kuriame buvo filmuojama daugybė juostų ir muzikos klipų, pasirodė ne viena amerikiečių pop žvaigždė. Nenuostabu, kad šio vandens parko pavadinimas tapo prabangaus poilsio sinonimu.

Pačiame vandens parke visur eksploatuojama Atlantidos ir majų genties tema. Pavyzdžiui, „Majų šventykla“ – tai keli vandens takeliai, kuriais galima nusileisti į įlanką su rykliais, suprantama, povandeniniuose tuneliuose, be tiesioginio kontakto su šiais plėšrūnais. Nepaisant to, ekstremalių pojūčių mėgėjams čia bus liūdnoka, nes vandens parkas skirtas šeimyniniam poilsiui, o ne adrenalino gamybai. Ir išliaupsintas „Tikėjimo šuolis“ – 18 metrų status nusileidimo takas iš tikrųjų visiškai nepavojingas – per dvi sekundes nespėji net išsigąsti.

Be nusileidimo takelių „Aquaventure“ galima pasiplaukioti upėje su pusantro metro bangomis ir stipriomis srovėmis. Maršrutas pusantro kilometro driekiasi per džiungles, olas ir rėvas. O mėgstantiems tiesiog pagulėti šalia vandens, siūloma vienuolika baseinų bet kokiam skoniui.

„NordPoolen Aqua Park“ – šiauriausia esantis vandens parkas (Bodenas, Švedija)

NordPoolen Aqua Park
Bilieto kaina dienai: 35 litai suaugusiam, 24 litai vaikui

Pats šiauriausias taškas vandens parkų žemėlapyje yra Švedijos mieste Bodene – čia įsikūręs vandens parkas iškalbingu pavadinimu „NordPoolen“ (angl. šiaurės baseinas).

Beje, baseinas čia iš tikrųjų yra – atvirame ore tarp pusnių garuoja nedidelis šildomas vandens telkinys. Dar keli baseinai įrengti pagrindinėje vandens parko teritorijoje. Vandens nusileidimo takeliai įrengti tuneliuose už pastato ribų – tarsi jie būtų išginti už perdėtą linksmumą.

„NordPoolen Aqua Park“ siūlo ramų ir atpalaiduojantį poilsį. Tam čia įrengtos kelių rūšių saunos, sūkurinės vonios ir masažo kabinetai.

„Sandcastle Water Park“ – pats ilgiausias vandens kalnelis (Blakpulis, Didžioji Britanija)

Bilieto kaina dienai: 59 litai suaugusiam, 52 litai vaikui

Didžiosios Britanijos vandens parko „Sandcastle Water Park“ (nemaišykite su to paties pavadinimo amerikietiškuoju) sąskaitoje yra keletas rekordų. Pirma, tai pats ilgiausias vandens nusileidimo takas pasaulyje „Masterblaster“, nusidriekęs 250 metrų ir net netelpantis į pastatą, todėl dalis jo eina išorėje. Tas pats atrakcionas savu laiku tapo pirmuoju istorijoje, kuriuo ne tik leidiesi žemyn, bet ir periodiškai kyli aukštyn į kalną. Dar šiame parke buvo pastatytas pirmasis „sidewinder“ tipo atrakcionas patalpoje – tai U formos lovys, kurio sienomis tenka leistis stačiai žemyn (pirmą kartą atrodo, kad kojomis susmigsi į dugną).

Be šių pačių populiariausių atrakcionų čia dar yra nemažai kitokių pramogų: piratų laivas su vandens patrankomis, vaikų parkas (ir atskira nedidelė tvirtovė, kur labai smagu žaisti su vandens pistoletais), bangų baseinas ir keli kuklesni nusileidimo takeliai. Nepamirštos ir saunos, o šalia jų kontrastingų pojūčių gerbėjams įrengtas ledo kambarys.

„Rivjera“ – pats didžiausias vandens parkas Rusijoje (Kazanė)

Bilieto kaina dienai: nuo 57 litų suaugusiems, nuo 36 litų vaikams

Vandens parkas „Rivjera“ priklauso viešbučių ir pramogų kompleksui „Kazanės Rivjera“. Vandens parkas duris čia atvėrė prieš trejus metus ir nuo to laiko išsaugojo didžiausiojo vardą Rusijoje. Jo įrenginius projektavo ir statė Didžiosios Britanijos bendrovė „WhiteWater Leisure“, todėl dauguma čia esančių atrakcionų atitinka europietiško vandens parko standartus: čia yra ilgas nusileidimo takas (211 metrų) „Niagara“, greičio nusileidimo takelis „Kamikadzė“, ekstremalusis „Tornadas“ bei nusileidimas visiškoje tamsoje „juodoji skylė“. O kur dar vaikiški vandens kalneliai, dirbtinis upelis, SPA zona, kavinės ir barai.

„Rivjera“ gali didžiuotis dviem ypatingais atrakcionais – banglenčių sportui reikalingas bangas imituojančiu „Flow Rider“ (tai ganėtinai reta pramoga) ir vandens kalneliu „Mirties kilpa“, kurio pavadinimas kalba pats už save.

Zelimchano Kadyrovo parkas – pats paslaptingiausias vandens parkas (Gudermesas, Čečėnija)

Bilieto kaina dienai: nuo 17 litų

Kai 1996 metais Vernone (JAV) buvo uždarytas „Action Park“, vietos ligoninių medikai su palengvėjimu atsikvėpė. Legendinis vandens parkas veikė 18 metų ir per tą laiką spėjo gauti ne vieną neigiamą „pravardę“ – pradedant „Gipsoparku“, baigiant „mirties parku“. Naujoji Džersio valstijos gyventojai iki šiol dalijasi prisiminimais apie apsilankymus „Action Park“, primenančius karo žygius. Regis, kad niekam nepavyko ten pasidžiaugti vandens pramogomis be mėlynių ir nubrozdinimų, kai kuriems ten sekėsi dar prasčiau. Kitaip tariant, tai buvo labiausiai nenuspėjama pramoga Žemėje.

Pernai metais Čečėnijoje esančiame Gudermeso mieste duris atvėrė vandens parkas, pavadintas šios respublikos prezidento vyresniojo brolio vardu. Pagal islamo normas, parkas padalintas į vyrams ir moterims skirtas zonas. Jame kartu su vaikų zona yra dvi dešimtys atrakcionų, trys baseinai ir kavinė.

Prieš Naujuosius metus turėjo būti atidarytas žiemos korpusas, tačiau ten užklystantys pavieniai turistai tvirtina, kad tai iki šiol nepadaryta. Išvis apie šį vandens parką žinoma nedaug. Tiksliau, apie Zelimchano Kadyrovo parką buvo du pranešimai – jis atidarytas, o atidarymo dieną pavyko užkirsti kelią teroro išpuoliui.

Disney’s Typhoon Lagoon
„Disney’s Typhoon Lagoon“ – labiausiai lankomas vandens parkas (Leik Buena Vista, JAV)

Bilieto kaina dienai: 120 litų suaugusiems, 104 litai vaikams

Būtų nesąžininga nutylėti apie Jungtines Amerikos Valstijas – šalį, turinčią daugiausia vandens parkų. Ši pramogų rūšis čia tokia populiari, kad atrodo kasdieniniu dalyku. Taigi, vandens parkų savininkams tenka paprakaituoti, norint prisivilioti naujų klientų.

Jau kelerius metus tai geriausiai sekasi daryti „Typhoon Lagoon“, priklausančiam kompanijos „Disney's“ parkų tinklui. Čia kasmet apsilanko daugiau nei du milijonai poilsiautojų. Šis vandens parkas įsikūręs Floridos valstijoje, mažyčiame Leik Buena Vistos miestelyje, kuriame oficialiai gyvena vos penkiolika žmonių. Visi likusieji – kurorto „Walt Disney World“ darbuotojai ir čia besilankantys turistai.

„Tropical Islands“ – pats didžiausias dengtas vandens parkas (Krausnimas, Vokietija)

Tropical Islands
Bilieto kaina dienai: 86 litai suaugusiam, 66 litai vaikui

Kažkada šioje vietoje buvo fašistinės Vokietijos karinių oro pajėgų oro uostas, kurį po karo sovietų armija pertvarkė pagal savo poreikius. 1998 metais kompanija „CargoLifter AG“ pastatė čia milžinišką angarą, kuriame, kaip buvo paskaičiuota, galėtų tilpti stovinti Laisvės statula su visu pjedestalu arba ant šono paguldytas Eifelio bokštas. Tokių išmatavimų reikėjo norint statyti milžinišką 160 tonų krovininį lėktuvą, kuris dėl lėšų stygiaus taip ir nebuvo pastatytas. Galiausiai po penkerių metų angaras už 20 procentų vertės buvo parduotas Malaizijos verslininkui Colinui Au, turinčiam ne mažiau ambicingą idėją – pastatyti tropikų rojų Europos viduryje. Būtent taip ir atsirado parkas „Tropical Islands“.

Vandens parko teritorija užima 66 tūkstančius kvadratinių metrų. Čia įrengta tropikų giria, kurioje puikuojasi 50 tūkstančių medžių, krūmų ir gėlių, paukščių, žuvų vabzdžių ir netgi mesėdžių augalų. Taip pat yra jūrą imituojantis didelis bangų baseinas su smėlio pliažu, atskira šilta lagūna su kriokliais ir galingomis srovėmis, pramogų gausa pasižymintis vaikų parkas. Keletui dienų galima apsistoti kaime, tropikų trobelėje. Jeigu norite, galite nakvoti ir pliaže – ištisus metus parke palaikoma 26 laipsnių šiluma.

„World Water Park“ – vandens parkas su didžiausiu baseinu (Edmontonas, Kanada)

Bilieto kaina dienai: 88 litai suaugusiems, 70 litų vaikams

World Water Park
Komplekso „West Edmonton Mall“ kūrėjai žino, ko reikia geram poilsiui. Čia siūloma pramogų gausa verčia stebėtis – be vandens parko įrengtas atrakcionų parkas, okeanariumas, dirbtinis ežeras su tikslia Kolumbo karavelės „Santa Maria“ kopija, mini golfas, kartingų trasa, riedutininkų parkas, stendinio šaudymo tiras, poilsio kambarys (greičiau salė) su biliardo stalais, boulingo takeliais ir žaidimų automatais, kazino bei naktinis klubas. Jau nekalbant apie čiuožyklą. Regis, kad pačių sugalvotas lozungas „Didžiausias pramogų centras Žemėje“ – ne toks tolimas nuo realybės.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)