Pirmadienį internetiniame grupinių apsipirkimų puslapyje akcijatau.lt pirkėjams pasiūlyta sumokėti „99 Lt už 200 Lt vertės santuokos nutraukimą abiejų sutuoktinių bendru sutarimu“. Kupono aprašyme teigiama, kad paslauga teikiama elektroniniu būdu – paruošiamas pareiškimas teismui dėl santuokos nutraukimo bendru abiejų sutuoktinių sutarimu bei parengiama santuokos nutraukimo pasekmių sutartis.

Kupono sąlygose taip pat nurodoma, kad papildomų dokumentų, reikalingų teismui, išlaidas apmoka paslaugos gavėjas. Kuponas galioja – 2 mėn.

Pirmadienio popietę grupinių apsipirkimų puslapyje buvo rašoma, kad nupirkti 9 kuponai.

Ar tokia marketinginė priemonė – akcija skyrybų klausimu – nepropaguoja šeimų griuvimo?

L. Meškauskaitė: turėtų skatinti išlaikyti šeimą, o ne skirtis

DELFI kalbinta Advokatų tarybos pirmininko pavaduotoja Liudvika Meškauskaitė tikino, kad tokiame pasiūlyme įžvelgia grėsmę santuokai kaip vertybei.

„Lietuvoje yra nenormali situacija, kada teisines paslaugas santuokos nutraukimo bylose teikia ne advokatai – t.y. žmonės, kurie galbūt ir teisės fakultetą baigę, bet jie nepriklauso advokatūrai – jie neturi įsipareigojimų, kuriuos turi advokatai (etikos reikalavimai, draudimas), bet vykdo teisinę veiklą“, - komentavo L. Meškauskaitė.

Pasak jos, advokatas niekada negalėtų leisti sau tokios reklamos, nes jis neturėtų skatinti skyrybų, o stengtis santuoką išsaugoti.

„Tai yra neetiška siūlyti skyrybas būtent už kažkokią kainą, kaip kažkokią vertybę, - pridėjo pašnekovė. - Be to, nežinau, kaip tie žmonės (teisininkai - DELFI) tai padarys, nes pagal naują Civilinį kodeksą santuokos nutraukimas yra galimas tik teismine tvarka, net esant abiejų sutuoktinių sutikimui. Jei teismas nagrinėja bylą, tai tas žmogus, kuris pasinaudos tokia akcija, pirmiausia negalės turėti teisme atstovo, nes paslaugos teikėjai negali atstovauti bylose“.

Nors pora gali nuspręsti skirtis abipusiu sutarimu be pykčių, visgi skyrybose gali išryškėti skirtingi interesai (dėl vaikų, turto dalybų), todėl L. Meškauskaitė bijo, kad siūlant tokias paslaugas su kuponu jie gali būti nustumti į šalį.

Be to, Advokatų tarybos atstovė pastebėjo, kad kuponu suteikiamos paslaugos (pareiškimo teismui paruošimas, skyrybų pasekmių sutarties parengimas) nėra tokios sudėtingos, kad jų negalėtų atlikti kiekvienas žmogus: „Ko gero, net ir „Google“ galite rasti tokius blankus, kuriuos galima pačiam užpildyti“.

Pašnekovė tikino, kad dėl skyrybų į advokatus besikreipiantiems asmenims suteikiamos daug platesnės paslaugos: pozicijos parengimas, atstovavimas teisme, situacijos įvertinimas.

„Galbūt net neverta skirtis, gal vaikai yra. Reikia viską daryti, kad santuoką išsaugoti. O ne tai, kad šiandien susipykau, nusipirkau kuponą ir išsiskyriau. Taip negalima lengvabūdiškai žiūrėti, nes čia yra šeima, yra vaikai, yra žmonių santykiai, šeima - visuomenės ląstelė, - savo nuomonę išsakė L. Meškauskaitė. - Santuoka – ne dantis, kurį suskaudus, galima iškart išrauti. Mes juos gydome“.

DELFI primena, kad pagal dabar galiojančius įstatymus bei etikos normas advokatai negali reklamuoti savo paslaugų. Teisininkams šis draudimas negalioja.

„Lietuvoje yra visiškai nesureguliuota situacija dėl teisinių paslaugų: teigti medicinines paslaugas reikia akreditacijas, leidimo iš Sveikatos apsaugos ministerijos. Tuo metu teisines paslaugas teikti jokių leidimų nereikia [...] Nėra nei jokios etikos kontrolės, nei nereikia draustis. Yra didžiulė problema, kad valstybė toleruoja tokias paslaugas. Jos yra specializuotos, bet nėra kontroliuojamos“, - tvarką kritikavo pašnekovė.

Teisininkai: šia akcija diegiama naujovė

Kuponus įsigyti siūlančios UAB „Mineta“ teisininkas Aurimas Petrauskis DELFI teigė jokių etikos pažeidimų neįžvelgiantis. Teisines paslaugas teikianti įmonė tiesiog bando išpopuliarinti naujovę – dokumentų ruošimą elektroniniu būdu.

„Mano nuomone, tai yra etiška. Tai tiesiog yra paslauga. Skyrybų skaičius Lietuvoje didėja kasmet ir žmonės kreipiasi. Mes tiesiog diegiame naujovę, o ne tai, kad konkrečiai kažką skatintume, bet tai, kad dokumentus galima parengti elektroniniu būdu, neišeinant iš namų“, - komentavo teisininkas.

Pasak A. Petrauskio, šioje paslaugoje jis neįžvelgia neetiškumo, bet mato konkurencingą kainą.

Klaipėdoje įsikūrusios įmonės atstovas teigė, kad šią paslaugą siūlo skyryboms, kai tarp sutuoktinių nėra ginčų, nes tokiu atveju yra taikomas supaprastintas civilinis procesas, kai užtenka pareiškėjų parašų ir sutarimo.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)