Visų pirma, prieš priimant bet kokius sprendimus dėl finansinių išlaidų, svarbu žinoti, kiek laisvų pajamų per mėnesį turite ir galite išleisti, kad kiti būtinieji poreikiai nenukentėtų. Jas sužinosite iš savo pajamų atėmus būsto nuomos, komunalinių mokesčių, transporto, maisto ir kitas išlaidas, kurios yra pastovios – išleidžiamos kiekvieną mėnesį, teigiama pranešime spaudai.

„Privalu suprasti, kad jei atėmus būtinąsias išlaidas laisvų pinigų nelieka – tai ne priežastis skolintis, priešingai, tai reiškia, kad paskolos grąžinti nesugebėtumėte. Vadinasi, pirmas žingsnis valdant asmeninius finansus yra išmokti sutaupyti ir atsidėti daugiau laisvų pajamų“, – sako „Credit24“ klientų aptarnavimo vadovė Donata Stoškuvienė.

Išbandykite „grynųjų dietą“ – nustatyta, kad žmonės linkę išleisti beveik penktadaliu mažiau, jei už prekes ar paslaugas atsiskaito grynaisiais, o ne banko kortele. Jei visgi tai atrodo per daug nepatogu, skirkite vieną minutę per dieną internetinio banko išrašo peržiūrai – galbūt pastebėsite įprotį, dažnai „suvalgantį“ mažas sumas, kurios susideda į dideles, arba pamatysite, kokių nebenaudojamų paslaugų administravimo mokestis nepastebimai sumažina jūsų likutį.

Dažnai taupydami žmonės renkasi mažiausios kainos pirkinius, bet verta atsiminti, kad nebūtinai mažesnė kaina reiškia, jog sutaupysite. Apskaičiuokite panaudojimą, o ne bendrą sumą – priklausomai nuo pirkinio, įvertinkite, kiek vienetų yra pakuotėje, koks maisto produkto svoris, koks prietaiso baterijos gyvenimo ilgis, kaip dažnai gali tekti taisyti nekokybišką daiktą.

Galiausiai, atsidarykite kitą sąskaitą, skirtą tik santaupoms, kad jų nematytumėte tikrindami paprastas pajamas ir nekiltų noras jomis pasinaudoti netikėtoms pramogoms.