Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė aiškino, kad kai indėlių sutartys dėl Lietuvos ir užsienio valstybių už jų bankuose ar kitose kredito įstaigose laikomus indėlius sudarytos nuo 2014 m. sausio 1 d., nuolatinio Lietuvos gyventojo gautos palūkanos pajamų mokesčiu yra neapmokestinamos, tačiau tam yra viena sąlyga.

Pasak jos, reikia, kad bendra per mokestinį laikotarpį gauta palūkanų suma už ne nuosavybės vertybinius popierius ir už indėlius neviršytų 500 Eur sumos.

„Atkreipiame dėmesį, jog jei gyventojas sutartį dėl indėlių Europos ekonominės erdvės valstybės banke ar kitoje kredito įstaigoje sudarė iki 2013 m. gruodžio 31 d. tai pagal šią sutartį gautos palūkanos pajamų mokesčiu neapmokestinamos ir jų deklaruoti nereikia“, – sakė ji.

VMI pateikė pavyzdį.

„Gyventojas 2023 m. laikotarpiu gavo: 50 Eur palūkanų už Lietuvos banke „X“ laikomą indėlį (indėlio sutartis sudaryta 2014-01-10), 320 Eur palūkanų už Ukrainos Vyriausybės obligacijas (obligacijos įsigytos 2014-01-03) ir 130 Eur palūkanų už UAB „Y“ obligacijas (obligacijos įsigytos 2014-06-01; vienetas – gyventojo darbdavys; mokamos palūkanos nėra didesnės nei kitiems tų pačių obligacijų turėtojams mokamos palūkanos).

Iš viso 2023 metais gyventojas gavo 500 Eur palūkanų. Kadangi ši suma neviršija įstatyme nustatyto dydžio, ne nuosavybės vertybiniai popieriai įsigyti ir indėlio sutartis sudaryta nuo 2014-01-01, visa gautų pajamų suma gyventojų pajamų mokesčiu neapmokestinama“, – teigė R. Virvilienė.

Visgi, kaip aiškino, 500 Eur neapmokestinamos sumos lengvata netaikoma, kai pajamos gaunamos iš užsienio vienetų, įregistruotų ar kitaip organizuotų tikslinėse teritorijose.

Jei gautos pajamos iš indėlių sudarė daugiau nei 500 Eur, suma, kuri yra virš, apmokestinama taikant GPM. Tarkime, jei gyventojas uždirbo 600 Eur, mokesčiai (GPM) būtų skaičiuojamas tik nuo 100 Eur.

Indėlių palūkanos apmokestinamos taikant 15 proc. arba 20 proc., jei pajamos viršija 120 vidutinio darbo užmokesčio GPM tarifą.

Redakcija paskaičiavo ir kokią sumą gyventojui reikėtų pasidėti į banką indėliu, kad ši sugeneruotų 500 Eur palūkanų grąžą, tačiau neperžengtų tos, kai jau reikėtų mokėti mokesčius.

Skaičiavimai rodo, kad jeigu metinės palūkanos siekia 4,1 proc. šiuo metu, norint uždirbti 500 Eur, gyventojui į banką metams reikėtų padėti 12,2 tūkst. Eur. Žinoma, suma skirsis priklausomai nuo banko siūlomų palūkanų už indėlius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)