Ji šioje šalyje ilsėjosi ne pirmą sykį, todėl gali palyginti, kaip pasikeitė situacija.

„Iš pirmo žvilgsnio graikai atrodo linksmi, atsipalaidavę ir draugiški, tačiau pakalbinti, kaip šiemet sekasi su turistais, jie nusimena. Pavyzdžiui, važiuodama į ekskursiją pasikalbėjau su autobuso vairuotoju, tai jis skundėsi, kad mažėja turistų, be to, aktyvus sezonas trunka vos keturis mėnesius“, - DELFI pasakojo Natalija.

Tačiau kainų mažinti graikai neskuba. Pavyzdžiui, pasak jos, kavinėje su gražiu vaizdu puodelis kavos kainuoja 2,5 euro, buteliukas vandens parduotuvėje - 0,28 euro. Suvenyrų pardavėjai už kvepiantį muilo gabaliuką prašo euro, už rankų darbo muilą – keturių.

Taip pat pašnekovė pasakoja, kad pabrango ekskursijos: prieš 5 metus į Santorini salą kelionė kainavo 100 eurų, dabar - apie 140 eurų.

Pasak jos, graikų visai nedžiugina tai, kad naujienos apie jų šalį yra nuolat tarp svarbiausių žinių visame pasaulyje.

„Na, gal lietuviai ir rusai taip neišsigąsta galimų problemų, tačiau kokie prancūzai ar vokiečiai, kurie turi didesnes finansines galimybes, galbūt nori išvengti galimų nesklandumų, juk vis tiek daug kur nutįsta eilės prie bankomatų, mažai kur galima atsiskaityti kortele“, - svarstė ji.

Iš tiesų bankų kortelės nelabai žavi graikų pardavėjus.

„Aš pati viename bankomate bandžiau nusiimti 50 eurų, nepavyko, rašė, kad kažkas negerai, o mane ištiko panika. Tačiau vėliau kitame bankomate sėkmingai išsigryninau. Per savaitę atostogų aš vienintelėje vietoje galėjau susimokėti kortele, kai parduotuvėje pirkau piniginę už 12 eurų. Tačiau jie vengia priimti korteles, pavyzdžiui, vienoje parduotuvėje paklausiau, ar galiu mokėti kortele, tai viena pardavėja sakė, kad galima, o kita ėmė mykti, kad dabar kaip tik šiandien po pietų nėra tokios galimybės“, - sakė Natalija.

Ne sykį Graikijoje atostogavusi pašnekovė taip pat pastebėjo pasikeitusį vietinių gyventojų elgesį su turistais.

„Matosi, kad jie susirūpinę dėl turizmo. Pavyzdžiui, anksčiau atėjus į parduotuvę jie per daug dėmesio nekreipdavo, gali sau vaikščioti, o dabar bando įtraukti į pokalbį, aktyviai siūlo. Tikrai labai stengiasi, nes yra išsigandę. Man ir pačiai pasirodė, kad turistų nėra labai daug, pavyzdžiui, mūsų miestelyje kavinės buvo pustuštės “, - pasakojo Natalija.

Sekmadienį Graikijoje vykęs referendumas kurstė vietinių gyventojų aistras.

„Visur buvo iškabinti plakatai su užrašu „oxi“ („ne“ - DELFI). Man nesuprantama, kodėl reikėjo taip agituoti, juk jeigu klausi nuomonės, tai klausi, o ne agituoji. Matėsi, kad jie labai aktyviai tarpusavyje aptarinėja referendumą, pavyzdžiui, kavinėse būriai vyrų pensininkų diskutavo“, - prisiminė ji.

DELFI primena, kad ir šią savaitę bent iki trečiadienio Graikijoje bankai bus uždaryti, o iš bankomatų per parą bus galima išsiimti iki 60 eurų. Tiesa, turistams šis ribojimas negalioja.

Turizmo specialistai vykstantiems į Graikiją turi vieną esminį patarimą – turėti grynųjų pinigų.

„Patarimas yra vienas ir jis labai paprastas – turėkite pakankamai grynųjų pinigų, kad galėtume atsiskaityti. Kiek tiksliai pinigų pasiimti, sunku pasakyti, nes viskas priklauso nuo to, ar viešbutis užsakytas su maitinimu, ar be jo. Aš sakyčiau, kad ekonominiam variantui reikėtų skaičiuoti 1,5 koeficientą lyginant su Lietuva. Jeigu žmonės turės pakankamai grynųjų pinigų, nemanau, kad jiems kils kažkokių sunkumų“, - DELFI anksčiau sakė Lietuvos turizmo rūmų prezidentė, „Estravel Vilnius“ generalinė direktorė Žydrė Gavelienė.

Kaip gyvena graikai po istorinio referendumo - fotoalbume:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (577)