Kaip pasakojo kalbinti Palangos butų nuomotojai, per daugelį metų jie jau įprato žmogų pažinti iš pirmo žvilgsnio – įtartiniems butų nuomoti nesutinka. O sutarus dėl nakvynės, dažniausiai ne tik nufotografuoja būsimą nuomininką, jo asmens dokumentus, bet ir kol butas nuomojamas, pasisavina atvykėlio asmens kortelę arba vairuotojo teises.

Daugiausiai problemų kelia jaunuoliai

Taip elgiasi ir jau 28 metus iš eilės butų nuoma užsiimanti palangiškė. Ji pasakojo, kad būsimus svečius iš karto įspėja, kad norės turėti jų asmens dokumentą ir jo neatiduos tol, kol gyventojai neišsikels iš buto. Nesutikus su tokiomis sąlygomis, butas jiems neišnuomojamas.

„Jeigu būna jauni žmonės, tai aš visą laiką jiems sakau: iš jūsų vienas bus atsakingas. Paimu jo dokumentą. Jeigu bus viskas tvarkoje, tai aš jam dokumentą, jis man raktus ir atsisveikinam. Jeigu „zbitkas“ krėstų, tai labai brangiai kainuotų atgauti iš manęs tą dokumentą“, - šyptelėjo moteris ir patikino, kad per ilgametę jos patirtį nieko labai baisaus nuomininkai nėra iškrėtę.

Paklausta, ar kaimynai nesiskundžia kas naktį skirtingų ir atsipalaiduoti norinčių kaimynų draugija, moteris patikino, kad taip tikrai nėra, o ir per tiek metų ji pati gali atskirti piktybinius girtuoklius.

„Buvo čia ir vakar pas mane tokia jauna kompanija. Vaikai parėjo gatve triukšmaudami, tai kai jie buvo prie namų, buvau išsigandusi. Bet aš tik pasakiau: vaikai... Jie man iš karto: mes, močiute, pažadėjom. Ir elgėsi labai ramiai, buvo labai geri vaikai“, - naujausius atsiminimus pasakojo verslininkė.

Randa „sudirbtą“ patalynę

Taip pat butų nuoma užsiimanti palangiškė patikino, kad jei nuomininkai norės krėsti nesąmones, tai ir krės. Nuo to neapsaugos net pasisavinti dokumentai.

„Prikrečia man visko. Pernai duris sudaužė. Įsileidau prieš Jonines, nieko visą dieną negavau, gal tik 23 val. vakare sustojo prie manęs. Tai buvo trys poreles, šeši žmones. Paėmiau asmens dokumentus, nors ir negalima taip daryti. Įėjusi pas juos ryte, pamačiau, kad vienam vaikinui po akimis mėlynės, bet atidaviau dokumentą. O jiems išvažiavus pastebėjau, kad kambario durys buvo išlaužtos. Pas mane trys kambariai, visi rakinami, bet turbūt susipešė tarpusavyje. Sunku ir sugauti paskui juos“, - skundėsi butų nuoma besiverčianti moteris.

Po šio įvykio ji į būsimus nuomininkus žiūri dar įtariau – ne tik pasiima jų dokumentus, bet ir nusirašo duomenis, kad pastariesiems prasikaltus, galėtų kreiptis į policiją.

„Būna ir kad priimi porelę, o randi 4-5 kambaryje gyvenančius. Yra man ir lovą sulaužę, dažniausiai tai patalynę sudirba“, - mirktelėjo pašnekovė.

Kiek kitokio požiūrio laikėsi butų nuomos paslaugas siūlantis vyras. Pasak jo, ant išdaigų prikrėtusių nuomininkų jis nepyksta, už sugadintus daiktus jie yra priversti susimokėti, tad neretai išeina dar geriau – pakeičiami seni baldai.

„Būna visko. Ir pats gyvenime eini, duris išlauži, veidrodį numuši, langą išmuši. Bet kad labai pykčiau nebūna – jie visada sumoka už padarytą žalą. Yra fotoaparatas, nufotografuoju. Dokumentų neimu, kam? Juk yra teisės, nufotografuoji ir viską turi: gimimo metus, adresą“, - idėja, kaip apsisaugoti nuo piktybiškai nusiteikusių nuomininkų pasidalijo vyras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (487)