Paprastai pajamų deklaravimas startuoja kovo mėnesį, tačiau jau dabar kai kurie gyventojai gali pasitikrinti, kokią sumą atgaus arba kokią teks susimokėti, jei susidarė GPM nepriemoka.

„Dabar yra pats trečiųjų šaltinių duomenų teikimo bumas. Rytoj (vasario 15 d. – aut. pastaba) yra paskutinė diena, iki kurios darbdaviai, bankai, pensijų fondai turi pateikti duomenis, kuri paskui mokesčių administratoriaus yra sukeliama į deklaracijas“, – Delfi sakė VMI komunikacijos vadovė Rūta Asadauskaitė.

Šiuo metu darbdaviai ir kiti subjektai yra pateikę 70 proc. reikalingos informacijos. Pasak R. Asadauskaitės, ją gavus dar vyks jos tikslinimas.

Skubėti teikti deklaracijų nereikėtų, akcentavo ji.

„Geriausia palaukti, kol tretieji šaltiniai būna pateikę visą informaciją, nes būna, kad klientas dirba ne tik pagal individualią veiklą, bet ir turi darbdavį, tad vėliau reikia tikslinti deklaraciją, jei jis dar nebūna pateikęs informacijos. Tad gali būti, kad paskui du kartus teks teikti deklaraciją. Visgi tie klientai, kurie puikiausiai savo pajamas žino, gali teikti deklaracijas nuo sausio 1 dienos“, – sakė R. Asadauskaitė.

Inspekcijos atstovė taip pat pabrėžė, kad tie, kurie pirmieji pateikė deklaracijas, nebūtinai pirmieji atgaus pinigus, nes jų grąžinimas vyksta atsitiktine tvarka.

„Lėšų grąžinimas vyksta iki pat liepos 31 dienos“, – priminė ji.

Pajamų deklaravimo starto data dar nėra aiški.

Deklaruoti pajamas privaloma individualia veikla besiverčiantiems asmenims, gavusiems nuomos pajamų iš gyventojų, užimantiems tam tikras pareigas (politikams, valstybės tarnautojams), norintiems pasinaudoti nustatytomis lengvatomis ir pan.

Rugpjūtį skelbta, kad gyventojams pernai už 2022 metus buvo grąžinta 334,6 mln. eurų GPM permokų, nepriemoka siekė apie 372 mln. eurų. Šie duomenys, tikėtina, dar keitėsi, nes ne visi gyventojai tuo metu buvo pateikę deklaracijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)