Ką daryti susirgus?

„Sodros“ atstovė M. Kozič paaiškino, ko susirgus vertėtų imtis tiems, kurie dirba ir moka visus privalomus mokesčius.

„Susirgus arba net ir nelaukiant, kol susirgsi, reikėtų pateikti prašymą „Sodrai“ ligos išmokai skirti. Pakanka tą prašymą pateikti vieną kartą gyvenime ir jis galios visiems ateities atvejams, ir dar 12 mėnesių atgal. Jeigu jo nepateiksite – ligos išmokos negausite, kadangi, paprasčiausiai, „Sodra“ nematys, į kokią sąskaitą pervesti pinigus“, – kalbėjo ji.

Pasak pašnekovės, net jeigu ir sirgote dar vasarą – „Sodros“ išmoką galite gauti dabar.

„Išmoką dar galima gauti, bet, jeigu neviršysite būtent to vienų metų termino. Bet kuriuo momentu, tiesiog prisėdus prie kompiuterio arba užsukus į „Sodros“ skyrių – svarbu tą prašymą pateikti, net ir nelaukiant, kol kažkokia bėda užklups ir sveikata sušlubuos.

Prašymas tiesiog jau bus, jis galios ir ligos išmoka bus skiriama automatiškai, kai tik gydytojas išrašys nedarbingumo pažymėjimą, kadangi būtent gydytojo išrašytas nedarbingumas ir paskirta diagnozė yra tas pagrindas, įrodymas, kad žmogus serga ir yra laikinai nedarbingas, prarado dalį darbo pajam ir jam priklauso ligos išmoka“, – aiškino M. Kozič.

Pasakė, kokią dalį darbo užmokesčio padengia ši išmoka

Pasak „Sodros“ atstovės, remiantis oficialiais skaičiavimais ir duomenimis, kurie yra pateikiami, tokia ligos išmoka padengia 62 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio.

„Skaičiuojama yra pagal atitinkamus mėnesius. Pavyzdžiui, jeigu žmogus suserga gruodį – skaičiuojama, kokios buvo jo draudžiamosios pajamos rugpjūtį, rugsėjį ir spalį, ir, grubiai tariant, išvedamas tų pajamų vidurkis.

Kompensuojamasis uždarbis – tai ir darbo pajamos, ir gali būti socialinio draudimo išmokos nuo kurių mokamos taip pat socialinio draudimo įmokos, tai yra ligos, vaiko priežiūros arba nedarbo išmokos – visos pajamos, kurias žmogus tais mėnesiais turėjo, yra sumuojamos ir ligos išmokos dydis yra 62 proc. nuo tų kompensuojamųjų pajamų“, – teigė M. Kozič.

Ji atkreipė dėmesį, kad toks dydis yra tik „ant popieriaus“.

„Grubiai sakytume, kad, gaudamas ligos išmoką, žmogus gauna apie 80 proc. savo atlyginimo į rankas“, – teigė pašnekovė.

Ką reikia žinoti dirbantiems sau?

Pasak M. Kozič, nors, nepriklausomai nuo to, ar žmogus dirba su oficialia darbo sutartimi, ar su individualia veika, išmokos dydis nesikeičia, vis dėlto, į tam tikrus dalykus dirbantiems sau dėmesį atkreipti yra svarbu.

„Individualią veiklą vykdantys žmonės – jie taip pat moka ligos socialinio draudimo įmokas ir gauna išmokas, kurios jiems priklauso, tačiau, savarankiškai dirbantys žmonės patys moka tas įmokas ir patys apie jas informuoja, tai yra, dirbdamas pagal darbo sutartį, žmogus tiesiog pasirašo darbo sutartį su savo darbdaviu ir apie viską vėliau „Sodrą“ informuoja darbdavys – kiek žmogus uždirbo, kad jis buvo draustas ir, kad būtent mokėjo įmokas, ir, kad išmoka jam priklauso. Savarankiškai dirbantis žmogus tai privalo padaryti pats“, – aiškino „Sodros“ atstovė.

Anot jos, dažnai būna taip, kad žmonės, dirbdami savarankiškai, pajamas deklaruoja kartą per metus – gegužės mėnesį, tad „Sodra“ tik tada ir pamato, kad tas žmogus įmokas mokėjo. Pasak pašnekovės, čia formuojasi tam tikra problema.

„Jeigu žmogus dirba savarankiškai ir susirgo dabar, gruodį, bet savo pajamas už šiuos metus deklaruos tik kitų metų gegužę – tai ir išmoką, tikėtina, jis gaus ne dabar, o tik birželio mėnesį. Kad taip neatsitiktų, įmokas reikėtų mokėti kiekvieną mėnesį. Tai yra patartina savarankiškai dirbantiems žmonėms, kad jie valstybinio socialinio draudimo įmokas sumokėtų iki kiekvieno mėnesio pabaigos“, – patarė M. Kozič.

Ligos išmokos dydis – varijuoja

Kaip teigė „Sodros“ atstovė M. Kozič, ligos išmokos – kiekvienam dirbančiajam apskaičiuojamos individualiai, tačiau yra nustatyti tam tikri maksimalūs ir minimalūs išmokų dydžiai.

„Išmoka negali būti mažesnė nei nustatytas dydis ir didesnė. Net jeigu žmogaus pajamos yra mažesnės ir, tarkime, netraukia iki to minimalaus dydžio – jis vis tiek gaus tą minimalią. Minimalus dydis šiuo metu yra 231 euras per mėnesį, jeigu žmogus būtų nedarbingas visą mėnesį arba 11 eurų per dieną. Maksimalus – 2500 eurų maždaug per mėnesį ir 118 eurų per dieną. Net jei žmogaus pajamos yra didesnės – deja, didesnės išmokos jis negautų“, – teigė M. Kozič.

Karščiavimas

Pasak jos, vidutinė ligos išmoka šiuo metu siekia apie 44 eurus per dieną.

„Nei tie minimalus, nei maksimalūs skaičiai nevyrauja. Daugiau toks viduriukas“, – teigė „Sodros“ atstovė.

Visą reportažą rasite LNK portale: