Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) spalį registravo įstatymo pakeitimus, kuriuose, be kitų pakeitimų, numatoma terminą pailginti iki 12 mėnesių. Ministerija aiškina, kad nuo 1995 metų iki 2018 metų, kai buvo priimta nauja Socialinio draudimo pensijų įstatymo redakcija, galiojo 12 mėnesių skyrimo atgaline data terminas.

„Tai yra, jei žmogus kreipėsi dėl pensijos vėliau, nei įgijo teisę ją gauti, pensija galėjo būti paskirta nuo teisės atsiradimo dienos, tačiau ne daugiau kaip už 12 mėnesių atgal. Nuo 2018 metų šis terminas buvo sutrumpintas iki 6 mėnesių, nuo 2024 metų sausio 1 dienos siūloma jį atkurti“, – „Delfi“ komentuoja SADM.

Tad pensija būtų paskirta už 12 praėjusių mėnesių, kaip tai buvo daroma daugiau nei 20 metų.

Ministerija taip pat komentavo ir klausimą, ar galima būtų automatizuoti sistemą taip, kad senjorams nereiktų nieko prisiminti, o jie patys būtų įtraukiami į pensijų mokėjimą analogiškai dirbančiųjų įtraukimui į kaupimą.

„Automatiškai įtraukti į kaupimą galima, nes čia svarbūs tik du kriterijai – amžius ir asmens draustumas. Tačiau net ir įtraukimo atveju 6 mėnesius laukiama žmogaus sprendimo.

Bet teisę gauti senatvės pensiją ir jos dydį sąlygoja daugiau veiksnių: pavyzdžiui, žmogus gali būti įgijęs stažo kitose ES valstybėse narėse, o Lietuvoje įgyto stažo teisei į pensiją nustatyti gal net neturi. Arba žmogus nori atidėti kreipimąsi dėl senatvės pensijos, nes dar dirba. Situacijų būna įvairių“, – sako ministerija.

Sodra“ komentuoja „Delfi“, kad siekia informuoti ir priminti žmonėms apie artėjantį pensinį amžių.

„Jei žmogus yra išreiškęs pageidavimą gauti proaktyvias „Sodros“ žinutes, tokiam asmeniui, likus 6 mėnesiams iki pensinio amžiaus, „Sodra“ siunčia pranešimą apie artėjantį pensinį amžių ir informuoja, kaip pateikti prašymą senatvės pensijai gauti“, – sako „Sodros“ atstovė Malgožata Kozič.

„Sodra“ taip pat kas mėnesį žinutėmis ir telefonu informuoja tuos žmones, kurie po metų sulauks senatvės pensijos amžiaus, tačiau dar nėra pateikę duomenų apie savo darbo stažą, įgytą iki 1994 metų.

„Sodros“ Pensijų anuitetų fondas siunčia žinutes antros pakopos kaupimo dalyviams, kurie netrukus sulauks senatvės pensijos amžiaus, su instrukcija, kaip įsigyti pensijų anuitetą.

Pasak M. Kozič, statistiškai apie 1000 senatvės pensijų per metus paskiriama nuo vėlesnės datos, negu asmuo sukanka senatvės pensijos amžių, tačiau šis skaičius nereiškia, kad visi šie žmonės praleido terminus kreiptis dėl pensijų.

„Skaičius apima ir tuos žmones, kurie, pavyzdžiui, pensinio amžiaus sukakties mėnesį dirba ir nori, kad to mėnesio, kurį žmogus sukanka pensinį amžių, įmokos būtų įtrauktos į pensijos apskaičiavimą, – tokiu atveju neretai prašoma skirti pensiją nuo kito mėnesio pirmosios dienos.

Tai reiškia, kad šie žmonės galėjo gauti pensiją mėnesį ar keturis mėnesius po to, kai sukako senatvės pensijos amžių, tad paskirtoji pensija jiems buvo išmokėta kartu su susidariusia nepriemoka“, – teigia M. Kozič.
Moteris su pinigais

Anot jos, dėl senatvės pensijos skyrimo į „Sodrą“ reikėtų kreiptis likus trims ir mažiau mėnesių iki sukaks pensijos amžius ar bet kuriuo metu vėliau.

Kaip jau minėta, pagal dabartinę tvarką, jei žmogus kreipėsi vėliau nei sukako senatvės pensijos amžių, senatvės pensija jam bus išmokėta už praėjusį laikotarpį, ne ilgesnį nei 6 mėnesiai iki prašymo pateikimo.

„Pavyzdžiui, žmogus sulaukė senatvės pensijos amžiaus 2023 metų kovo mėnesį, tačiau dėl senatvės pensijos skyrimo kreipėsi tik 2023 metų lapkritį – senatvės pensija jam bus išmokėta už laikotarpį nuo 2023 metų gegužės mėnesio. Šiuo metu planuojama šį laikotarpį prailginti iki 12 mėnesių“, – patvirtino „Sodros“ atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)