Šią savaitę proeuropietiškų pažiūrų Donaldas Tuskas, tikėtina, bus paskirtas naujuoju Lenkijos premjeru.

Į šiuos pokyčius pozityviai reaguoja ir finansų rinkos, pastebi T. Povilauskas.

„Vienas euras šiandien kainuoja 4,33 zloto, arba beveik 8 proc. mažiau negu prieš metus. Ne itin gera žinia lietuviams, apsiperkantiems Lenkijoje. Tokio zloto sustiprėjimo buvo sudėtinga laukti dar prieš keletą mėnesių – tačiau zloto kurso grafikas aiškiai parodo, kas atnešė tokį pokytį ( angl. „game changer“) – Seimo rinkimai“, – feisbuke pirmadienį rašė T. Povilauskas.

Kalbėdamas su Delfi ekonomistas svarstė, jog toks zloto sustiprėjimas yra gana ženklus. Ar galima tikėtis dar didesnio?

„Tai paremta nemažais lūkesčiais ir kad dar labiau stiprėtų zlotas – nebūčiau linkęs to sakyti. Linkstu prie to, kad lūkesčiai lūkesčiais, bet įgyvendinti D. Tuskui visus pokyčius nebus taip lengva, nes yra daug iš „Teisės ir teisingumo“ partijos išrinktų asmenų, pats prezidentas“, – vardijo T. Povilauskas.

Tadas Povilauskas

Pasak ekonomisto, artimiausiomis savaitėmis galima tikėtis ir zloto pigimo.

Tiesa, trumpuoju laikotarpiu šie procesai gali sumažinti Lenkijos parduotuvių patrauklumą į jas atvykstantiems lietuviams, įspėjo ekonomistas.

„Rugsėjį zlotas buvo staigiai atpigęs, dabar staigiai užbrangęs. Trumpuoju laikotarpiu svyravimai nemaži. Žmonėms, kurie dažnai važiuoja apsipirkti, 8 proc. yra nemažai. Jei išleidai 100 eurų, dabar išleisi 108–110 eurų. Bet Lenkijoje netaikomas pridėtinės vertės mokestis (PVM) maisto prekėms, tad šio kainų skirtumo valiutų kursai nepanaikina“, – sutiko jis.

Tuo metu kainų stebėjimo portalo „Pricer.lt“ maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas atmetė argumentą, kad zloto stiprėjimas gali neigiamai atsiliepti lietuviams, kurie vyksta įsigyti pigesnių produktų.

„Tai nieko absoliučiai nelemia ir kainų skirtumui įtakos tikrai nedaro. Bendras kainų skirtumas tarp Lenkijos ir Lietuvos yra 30 proc. PVM sudaro 20 proc. skirtumo, dar 10 proc. – efektyvumas, didesnė konkurencija Lenkijoje“, – Delfi sakė P. Čepkauskas.

Petras Čepkauskas

Anot jo, praėjusi ir ši savaitė yra tas laikas, kai lietuviai aktyviai vyksta į Lenkiją apsipirkti prieš Kalėdas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją