Anot socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės, antrosios pakopos pensijų kaupime šiuo metu dalyvauja apie 1,4 mln. žmonių, todėl svarbu išgirsti kuo daugiau nuomonių šiuo klausimu ir priimti tikrai gerai pasvertus ir žmonių siūlymais paremtus sprendimus.

„Turime labai aiškias gaires, esame išstudijavę kitų šalių patirtį, apibrėžiant, kokiais atvejais kaupiantiesiems senatvei pensijų fonduose leidžiama išsiimti pinigus. Tačiau, suprasdami, kad tai palies kas antrą mūsų gyventoją, norime apie tai diskutuoti plačiau ir giliau. Tad kviečiu kiekvieną pasinaudoti proga ir sudalyvauti mūsų vykdomoje apklausoje, išsakyti savo nuomonę“, – sako M. Navickienė.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) ekspertų parengtoje šalių apžvalgoje dažniausiai išskiriamos šios aplinkybės, kai kaupiantiesiems senatvei pensijų fonduose leidžiama išsiimti pinigus ar jų iš savo pensijų fondo pasiskolinti: dėl sunkios ligos ir būklės, dėl sunkios negalios, kai kyla grėsmė prarasti vienintelį būstą, būsto įsigijimui ar renovacijai, taip pat trumpalaikiams darbuotojams užsieniečiams.

Apklausą rasite SADM interneto svetainėje, arba paspaudę čia. Apklausa vykdoma iki kovo 26 dienos 16.00 val. Vėliau apklausos rezultatai bus apibendrinti ir pristatyti visuomenei. Kovo 27 d. numatyta antroji konsultacijos dalis – ekspertų / suinteresuotų šalių apskritojo stalo diskusija.

Pensijų fondų asociacija: bus daugiau logikos ir mažiau aistrų

Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacija (LIPFA) išplatintame pranešime komentuoja, kad po Konstitucinio Teismo išaiškinimo šalies pensijų fondai nebus atverti masiniam lėšų išgryninimui, tačiau ir neliks visiškai neliečiamomis sąskaitomis. Jie taip pat pabrėžia, kad kaupiantieji tik ypač sudėtingose situacijose galės pasinaudoti savo pensijų santaupomis. Tai reiškia, kad atitinkamai kaupiantieji išlaikys masiškumą, kuris ir toliau leis turėti nedidelius turto valdymo kaštus, o finansų rinkose – apsipirkinėti išnaudojant institucinio žaidėjo privalumus.

„20 metų skaičiuojanti privataus kaupimo pensijai sistema mūsų šalyje nebus „nunulinta“, kaip savo laiku nutiko Lenkijoje ir iš dalies – Estijoje.

Kaimynų pavyzdžiai rodo, kad smagu būna labai trumpai. Vartojimo vakarėlis greitai baigiasi, o alternatyvos turėtoms pensijų santaupoms taip ir neatsiranda. Po tokių precedentų visuomenę iš naujo mobilizuoti yra labai sunku, nes beveik neįmanoma įtikinamai paaiškinti, kam tiek metų reikia stengtis ir disciplinuotai taupyti, kaupti senatvės pensijai. Jei vien tam, kad vieną dieną nusipirktum naują šaldytuvą, automobilį ar padengtum paskolos likutį, tai tokie planai paprastai sėkmingai realizuojami ir be valdžios leidimo.

Tadas Gudaitis

Konstitucinio Teismo nutarime išdėstyti argumentai dar turės būti perkelti į teisės aktus ir reikės surasti sprendimą, kokie atvejai reikš išimtinę ir beviltišką situaciją, kuomet kaupimas pensijai tampa betikslis. Vis dėlto, ekonominė logika bus išlaikyta, o aistrų dėl pensijų fondų turėtų sumažėti. Kiekvienas II pakopos dalyvis jausis ramiau žinodamas, kad gali turėti ne tik laisvai pasirenkamas vienerių metų kaupimo atostogas, bet ir papildomą finansinę pagalvę, jei aplinkybės gyvenime susiklostytų kritiškai. Dėl to kaupiančiųjų pasitikėjimas ir motyvacija kaupti pensijai turėtų padidėti“, – komentuoja LIPFA vadovas Tadas Gudaitis.

Anot jo, siekis išlaikyti II pensijų pakopos masiškumą nėra privatus pensijų fondų valdymo įmonių interesas. Kaip teigia, šiuo metu egzistuojanti sistema – patraukli patiems kaupiantiesiems dėl mažesnių turto valdymo išlaidų. Taip pat, sistemos masiškumas sudaro geresnes sąlygas investuoti rinkoje ir iš to užsidirbti.

„Tad sistemos išlaikymas yra geriausio II pensijų pakopos dalyvių intereso įgyvendinimas, kuris priešingomis sąlygomis būtų sunkiai pasiekiamas“, – priduria jis.

SADM primena, kad KT kovo 7 d. paskelbė, kad Pensijų kaupimo įstatyme nenumatyta galimybė žmonėms nutraukti pensijų kaupimo sutartį dėl svarbių priežasčių prieštarauja Konstitucijai. Tokia priežastimi KT nurodo iš esmės pasikeitusias žmogaus gyvenimo aplinkybes, dėl kurių jo kaupimas pensijai tampa itin apsunkintas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)