Antradienį iš Vyriausybės, darbdavių ir profsąjungų atstovų sudarytoje Trišalėje taryboje svarstytas MMA nustatymo 2022 metais klausimas.

„Šiandien tik pradedame pirmą žingsnį. Tam, kad į kitą posėdį galėtume ateiti su tam tikromis pozicijomis“, – sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

Savo ruožtu K. Tomaševičienė pastebėjo, kad pandemija atlyginimų augimo Lietuvoje nesulėtino. 2020 metais jie augo apie 10 proc. ir tai fiksuota tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje.

„Žinoma, išlieka rizika, kad didinant MMA, dalis žmonių taps „brangesni“ ir jiems susirasti darbą bus sunkiau. Šiuo metu Lietuvos banke atliekame tyrimą šia tema“, – sakė jis.

Anksčiau sutarta, kad MMA Lietuvoje turėtų būti nustatomas pagal formulę: tų metų vidutinio darbo užmokesčio prognozė dauginama iš koeficiento, kuris gaunamas apskaičiuojant ketvirtadalio didžiausią MMA ir vidutinio darbo užmokesčio santykį turinčių Europos Sąjungos valstybių vidurkį.

Šis koeficientas turi siekti tarp 0,45 ir 0,5, o ES valstybės pasirenkamos pagal pastarųjų 3 metų duomenis.

„Šiuo metu taikome į 48,1 proc. vidurkį“, – sakė K. Tomaševičienė ir pridūrė, kad pagal formulę 2022 metais MMA galėtų siekti 703,56 euro „popieriuje“.

Jei mokesčių sistemoje nebus pokyčių, tai reikštų apie 504 eurus „į rankas“, atitinkamai 36 eurais daugiau nei šiemet.

Nors taikant formulę siekta MMA nustatymo procesą depolitizuoti, tačiau vis tiek kyla nesutarimų dėl skirtingų naudojamų VDU dydžių. Vieni remiasi užmokesčiu su priedais ir priemokomis, kiti – be.

„Sodros“ duomenimis, kovą MMA arba mažiau gavo 145.870 darbuotojų Lietuvoje.

MMA dydis aktualus ir dirbantiesiems savarankiškai, nes pagal jį mokamos privalomojo sveikatos draudimo įmokos (6,98 proc. nuo MMA kas mėnesį).

Jis svarbus ir dienpinigius gaunantiems darbuotojams, pavyzdžiui, vilkikų vairuotojams. Pagal nustatytą tvarką, pajamų mokesčio už dienpinigius galima išvengti mokant atlyginimą, kuris apskaičiuojamas: MMA x 1,65.

„Sodros“ duomenimis, kovą Lietuvoje dirbo 76,7 tūkst. sunkiasvorių sunkvežimių ir krovininių transporto priemonių vairuotojų. Tai buvo daugiausiai darbuotojų turinti profesija.

Pastarąjį kartą MMA buvo padidintas sausį – nuo 607 iki 642 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (392)