„McDonald's” atstovai teigia, kad kainodarą Lietuvoje liepos mėnesį privertė peržiūrėti pasaulinės rinkos tendencijos.

Sostinėje tris vaikus auginanti Asta teigė pastebėjusi, kad „McDonald's“ restorane kainos padidėjo perkant ne tik mėsainius, bet ir ledus. Moteris pasakojo, kad anksčiau ledus vaikams pirkdavo vos už 0,99 Lt, dabar tenka mokėti – 1,99 Lt.

„McDonald's” vykdomasis direktorius Baltijos šalyse Tomašas Navrockis teigė, kad paskutinį kartą kainos restorane buvo peržiūrėtos liepos mėnesį.

„Restoranų lankytojams pirmiausia siekiame pasiūlyti geriausią kokybės ir kainos santykį, todėl kainų pokyčiai tinklo restoranuose yra gana retas reiškinys, kuriam daugiausiai įtakos turi pasaulinės maisto pramonės tendencijos“, - teigė jis.

Pasak jo, dėl brangstančių maisto žaliavų ir ūgtelėjusios infliacijos paskutinis kainų peržiūrėjimas įvyko liepą: „Nežymiai pakito kai kurių patiekalų, desertų, skrudintų bulvyčių kainos“.

Vis dėlto T. Navrockis teigė, kad „McDonald's“ patiekalų kainos ir toliau išlieka stabilios.

„Bendras kainų pokytis tinklo restoranuose šiemet nesiekė nė kelių procentų. Pavyzdžiui, lankytojų pamėgto įprasto mėsainio kaina šiemet išliko nepakitusi ir siekia 3,45 Lt arba 1 eurą. Tiek pat šis mėsainis kainuoja ir kaimyninėse Latvijoje bei Estijoje. Pats populiariausias „Big Mac“ sumuštinis šiuo metu kainuoja 8,95 Lt arba 2,59 euro“, - teigė jis.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje 2012 m. kainų lygis faktinio individualaus vartojimo lygmeniu buvo mažesnis nei Latvijoje ir Estijoje. Esant Europos Sąjungos 28 narių virdurkiui 100, Lietuvos kainų lygis siekė 58,5 proc., Latvijos – 65,6 proc., Estijos 70,6 proc.

McDonald's“ sukurta pasaulinė imperija padeda stebėti ne tik kainų skirtumus tarp šalių, bet ir valiutų įvertinimą. 1986 m. žurnalas „The Economist“ pasinaudojęs populiariausiu mėsainiu „Big Mac“ pradėjo skelbti „Big Mac“ indeksą, bandydami įvertinti, ar skirtingų šalių valiutos yra pervertintos ar nuvertintos pasauliniame kontekste.

Indeksas skaičiuojamas pasiremiant perkamosios galios pariteto teorija, kuri teigia, kad vienodų prekių kainos šalyse yra linkusios suvienodėti.

„The Economist“ skelbia, kad JAV šių metų liepą „Bic Mac“ mėsainis kainavo 4,8 JAV dolerio (12,36 Lt), Kinijoje – tik 2,73 JAV dolerio (7,03 Lt). Taigi pagal šį indeksą, Kinijos juanis buvo nuvertintas 43 proc.

Litas pagal šį indeksą bazine valiuta pasirinkus JAV dolerį yra nuvertintas 27,2 proc., pasirinkus eurą – 29,5 proc.

Nerijus Mačiulis
Swedbank” vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis aiškino, kad „Bic Mac“ indeksas sudarytas remiantis minėta teorija, sakančia, kad laisvai prekiaujant tarp valstybių jų kainos turėtų išsilyginti – pasikeistų valiutų kursai, kad abiejose šalyse įsigyti tą produktą kainuotų tiek pat.

„Tačiau visi suprantame, nors „Bic Mac“ yra standartizuota prekė visose valstybėse, bet ji pagal perkamosios galios paritetą neatitinka vieno svarbaus kriterijaus – jais nėra prekiaujama tarp skirtingų valstybių, - teigė jis. - Jei pirkėjas matytų, kad nešiojamas kompiuteris yra gerokai pigesnis JAV nei Lietuvoje, jis gali užsisakyti iš JAV. Aišku, dėl tokio produkto kaip „Bic Mac“ mes nevažiuosime jų ten pirkti dėl mažesnės kainos. Dėl to šis indeksas yra tik indikatyvus ir yra tik nuoroda į galimą valiutos pervertinimą ar nuvertinimą“.

Pasak N. Mačiulio, vienas iš paaiškinimų, kodėl Lietuvoje „Big Mac“ mėsainiai yra pigesni, – tai mažesnis darbo užmokestis ir mažesnės nuomos kainos.

„Nepaisant to, kad „McDonald's“ franšizė vienodai kainuoja visame pasaulyje dėl šių priežasčių šie produktai Lietuvoje pigesni“, - svarstė pašnekovas.

Pasak jo, šis indeksas nerodo, kad valiuta Lietuvoje yra nuvertinta: „Čia gal labiau reikėtų sakyti, kad atlyginimai Lietuvoje yra dar per maži ir jie turi erdvės didėjimui“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (397)