Kodėl už maistą restorane sumokame daugiau


Kaip teigė ekonomistas Žygimantas Mauricas, ženklus kainų kilimas kavinėse ir restoranuose – visą mėnesinę infliaciją kilstelėjo į teigiamą teritoriją.

„Jeigu ne restoranų ir kavinių kainų padidėjimas, tai mes turėtume dar vieną mėnesį, kada kainos, kad ir nežymiai, bet truputį sumažėję būtų. Dabar mes turėjome šiokį tokį kilimą“, – teigė jis.

Ekonomistas paaiškino, dėl kokių priežasčių tai įvyko.

„Jie tiesiog supyko, kad buvo grąžintas PVM į prieš tai buvusį lygį. Įdomu tai, kad, kai mažino PVM – tos kainos nesumažėjo. Taip dažniausiai ir būna“, – teigė Ž. Mauricas.

Žygimantas Mauricas

Tiesa, kaip pastebėjo pašnekovas, kainos padidėjo ne taip ženkliai, kaip našta, kuri dabar tenka šių verslų atstovams.

„Na, šiek tiek mažiau padidėjo tuo pirminiu momentu, bet, kai mokestis yra mažinamas – kainos nekrenta, o, kai mokestis yra padidinamas – kainos tada padidėja. Šiuo atveju, nutiko lygiai taip pat“, – įdomiomis detalėmis dalijosi Ž. Mauricas.

Maisto kainos mažėja


Vis dėlto, gerų žinių taip pat yra.

„Iš tiesų, jeigu pažvelgtume į metinius pokyčius, tai didžiausias kritimas yra energetinių prekių kainose. Tai yra šildymo kainos, elektros kainos, kietojo kuro kainos, gamtinių dujų netgi šiek tiek yra sumažėjusios, degalų kainos taip pat yra šiek tiek kritusios, lyginant su praėjusiais metais, nors sausio mėnesį šiek tiek šoktelėjo dyzelino kaina dėl padidinto akcizo.

Vis dėlto, svarbiau gyventojams yra tai, kad maisto kainų matome tolygų mažėjimą“, – teigė ekonomistas Ž. Mauricas.

Tiesa, jis pridūrė, kad maisto produktų kainos dar nemažėja taip, kaip galėtų, o tai, anot jo, yra viena iš priežasčių, dėl kurių protestuoja ūkininkai.

„Supirkimo kainos iš ūkininkų, iš žemės ūkio bendrovių, yra kritusios žymiai labiau, nei, kad vartotojams parduotuvių lentynose tos kainos pakrito, bet bent jau tikrai nedidėja tos kainos ir šiek tiek matome mažėjimą“, – teigė ekonomistas.

Pinigai

Be to, Ž. Maurico teigimu, nors gyventojai to gali ir nepastebėti – krito ir kitų prekių kainos.

„Jos tikrai nebedidėja ir šiek tiek metinis mažėjimas jau yra stebimas, pradedant nuo automobilių, baigiant baldais, kita buitine technika. Na, Lietuvoje lentynose tos kainos gal labai nemažėja, bet atsiranda vis daugiau realių nuolaidų, ne taip, kaip lapkričio pradžioje. Iš tiesų, galima pasižiūrėjus, painvestavus laiko, susidėlioti tą krepšelį ženkliai mažesne kaina, nei, tarkime, prieš metus“, – kalbėjo jis.

Ekonomistas atkreipė dėmesį ir į paslaugų kainų pokyčius.

„Paslaugų kainos didėja, nes darbo užmokesčio augimas yra inertiškai labai didžiulis – jis sudaro didelę dalį paslaugų kainos dedamojoje ir, deja, tos paslaugų kainos auga, bet, vėlgi, jos auga ne taip sparčiai, kaip augo pastaruosius keletą metų“, – teigė Ž. Mauricas.

Kaip teigė pašnekovas, pastaruosius du metus paslaugų kainos augo dviženkliu skaičiumi.

„Dabar mes jau matome, kad tas augimas – jis artėja prie 5 procentų“, – teigė ekonomistas.

Kainos toliau turėtų mažėti, bet ne paslaugų


LNK vidurdienio žinios Ž. Maurico taip pat teiravosi, kokių kainų pokyčių gyventojams reikėtų tikėtis netolimoje ateityje.

„Erdvės kainų sumažėjimui tikrai yra. Ypatingai matome, kad žiemos antra pusė bus šilta, tad energetinių išteklių kainos, tikėtina, kris, pasaulinės maisto žaliavų kainos taip pat krenta, gamintojų kainų indeksai taip pat yra -6, -7 procentai, taigi – potencialio kritimui yra. Prekėms, maistui, energetikai“, – teigė ekonomistas.

Tačiau paslaugų kainos – toliau augs.

„Bendras paveikslas, matyt, bus artimas nuliui arba, drįsčiau teigti, mes turėsime netgi defliacija. Tai bus pakankamai neįprastas reiškinys ir gali būti, kad jau vasario arba kovo mėnesį mes turėsime metinį neigiamą kainų pokytį. Nebegalėsime skųstis, kad kainos auga“, – teigė Ž. Mauricas.

Visą reportažą rasite LNK portale: