Nusistebėjo kainų šuoliu

Kroatija Europos Sąjungos nare tapo dar 2013-aisiais, tačiau euras įsivestas neseniai – nuo praėjusios sausio 1-osios.

Dar metų pradžioje BBC rašė, kad vietiniai netrukus pastebėjo kainų kilimą, mat jas pakėlė maitinimo įstaigos.

Vienoje „Facebook“ grupių, kurioje susibūrę lietuvių keliautojai, buvo kalbama, kad kainos šį sezoną išties pasikeitė.

„Kainos – kosminės. Mes gyvename Airijoje, bet, sakyčiau, kad sulyginus jas, Kroatijoje kai kas net brangiau“, – teigė moteris.

Ji skaičiavo, kad 3 asmenims pavalgyti pietus ar vakarienę ten kainuoja 50-60 Eur, o vienoje salų už gaiviojo gėrimo skardinę teko sumokėti ir 6 Eur.

Kita moteris svarstė, kad kol bus mokančių tokias sumas, tol kainos ir didės.

„Dar prieš porą mėnesių 250 g sviesto pakelis Kroatijoje kainavo 4 Eur, kai net brangiausias sviestas Austrijoje ar Vokietijoje tiek nekainavo.

Žmonės ėmė nebepirkti, o dabar esama sviesto ir už 3 Eur. <...> Man, asmeniškai, po Kroatijos kainų nei Vokietija, nei Austrija nebe tokios brangios“, – sakė ji.

Kroatija įsiveda eurą

Viktorija pasakojo, kad šioje šalyje lankosi jau trečią kartą, todėl kainas galinti lyginti tiek dabar, tiek anksčiau.

„Pritariu, Kroatija nėra pigi kelionės destinacija. Bet čia tikrai yra nemažai kas pigiau nei Lietuvoje, jau nekalbant apie atostogas Palangoje.

Nuo praėjusių metų kainų pakilimas tikrai jaučiamas dėl euro įvedimo, bet nieko kito ir nebuvo galima tikėtis.

Degalų kaina – normali, viena mažesnių Europoje, kadangi prieš tai važiavome į Belgiją, Vokietiją, Liuksemburgą, Austriją, tačiau pritariu, kad čia pigiau ir smagiau dar nė neprasidėjus, arba jau pasibaigus sezonui“, – teigė ji.

Buvo svarstančių, kad gerai ieškant galima rasti ir mažesnių kainų nei Lietuvoje, kai, kaip tikino, nakvynė dviems tekainuoja 35 Eur. Tačiau buvo teigiančių, kad kai kuriuose kurortuose panašiai gali tekti pakloti vien už gultus su skėčiais. Jie dienai dviems kainavo 25 Eur.

Kainų kilimas buvo užprogramuotas

„Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas tikino, kad kaip ir Lietuvai, įtakos kainų lygio didėjimui Kroatijoje turėjo euro įvedimas.

„Pas mus kainas reikėjo rašyti ir litais ir eurais, tai neleido smarkiai kainoms kilti iškart, bet didesnį šuolį turėjome vėliau.

Kroatijos atveju, atsitiko kainų kilimas tose sferose, kur yra turizmas. Tai apgyvendinimas, maitinimas, dalis bilietų į lankytinus turistinius objektus“, – sakė jis.

Žygimantas Mauricas

Pasak ekonomisto, kainas į didesnę pusę „suapvalina“ patys prekybininkai.

„Jie suapvalina, nes yra lygiuojamasi į kaimynines valstybes. Iki euro įvedimo kainas nustato vidaus rinka. Jas sudėtinga tiesiogiai versti ir skaičiuotis į eurus. O kai šalis įsiveda eurą, kainos greit susikonverguoja iki kaimyninių šalių lygio. Tarkime, jei Slovėnijoje kava kainuoja 3 Eur, o Kroatijoje jų valiuta kainavo 2 Eur, įvedus eurą kavos puodelis pakils iki Slovėnijos lygio.

Nemaža daimi kainų kilimas yra užprogramuotas“, – svarstė Ž. Mauricas, tačiau pridūrė, kad galimas ir atvirkštinis scenarijus, kai kainos gali mažėti.

„Tarkime, jei eurą įsivestų Švedija, galimai kainos ten mažėtų“, – sakė jis.

Bendrai, kaip kalbėjo ekonomistas, šiandien Kroatijoje kainos pasistiebusios tiek, kad atostogauti kitose Europos valstybėse yra pigiau.

Kaip pavyzdį jis minėjo Graikijos salas bei tikino, kad išsinuomoti vilą vienoje jų gali būti iki 1,5 karto pigiau nei Kroatijoje, o kainos palankesnės ir Prancūzijoje.

„Kroatijoje labai prastėja ir kainos bei kokybės santykis, o ir patiems kroatams atostogauti savo pajūryje darosi per brangu, nes kainas „sukelia“ turistai.

Čia suvažiuoja vengrai, rumunai, serbai, bulgarai, austrai, čekai, slovakai. Visi, kas neturi savo jūros. Dėl to, sakykime, kokioje Graikijoje atostogauti bus daug pigiau nei Kroatijoje“, – sakė ekonomistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)