Palygino kainas

Už salotas viename sostinės restoranų – kone 20 Eur, o jei norima paragauti austrių, už vieną teks pakloti 4 Eur, socialiniame tinkle „Facebook“ kainomis Vilniuje stebėjosi skaitytojai.

Komentatoriai pasidalijo, kad situacija šiuo metu tokia, jog kai Lietuvoje kainos tokios aukštos, užsienyje restoranuose galima pietauti ar vakarieniauti daug pigiau.

JAV, Majamyje, kaip dalijosi viena moteris, viena austrė kainuoja vos 1 Eur, o kitas vyras stebėjosi, kad Lietuvoje jau ir už čebureką prašoma beveik 10 Eur.

„Aš šią savaitę keliauju po Amalfi, Positano (Italija-red.) ir aplink, kurie garsėja aukštomis kainomis. Supratau, kad po Lietuvos kainų, net Amalfi pakrantė manęs nebešokiruoja, o atvirkščiai – nustebina lietuviškomis kainomis“, – teigė komentavusi Lina.

Kitas komentatorius aiškino, kad išvykus į užsienį, ko gero, jau niekur nebeatrodo brangu.

„Nebent nekilnojamo turto kvadrato kainos Manhatane, Ciuriche, Paryžiuje ir Londono centre“, – juokavo jis.

Gediminas prieš mėnesį pasakojo buvęs ir Japonijoje.

„Stebėjausi, kokie nebrangūs patiekalai. Parduotuvėje produktų kainos šiek tiek didesnės nei Lietuvoje, bet ten veikia masto ekonomija, visada visur yra žmonių, apyvartumas didelis“, – sakė jis.

Lauko kavinė

Buvo teigiančių, kad išpūstos kainos – tik Vilniaus problema.

„Kur tik nuvažiuosi iš Vilniaus ten 2-6 Eur pigiau visas maistas“, – svarstė Šarūnas, o kiti lygino ir alkoholinių kokteilių kainas.

Buvo aiškinama, kad kai sostinėje vienas kokteilių kainuoja apie 10-12 Eur, Italijoje toks pat kokteilis – 4 Eur, kas yra dvigubai ar trigubai pigiau.

Mauricas: tai yra atsigriebimas už pandemiją

„Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas sutiko su skaitytojų pastebėjimais ir tikino, kad kainos mūsų restoranuose auga dėl kelių priežasčių.

„Tai – ne pirmo būtinumo paslauga, o labiau prabangos. Kai ji naudojama pakankamai retai, atitinkamai, srautai klientų nėra dideli, o tada ir kainos būna didesnės“, – sakė jis.

Ekonomistas teigė, kad žiūrint į statistiką, kainų skirtumas Lietuvoje, lyginant su ES vidurkiu, jaučiamas, Lietuvoje – kaip tikino, visad ar šiek tiek pigiau.

„Tačiau atkreipiu dėmesį, kaip čia imamas vidurkis.

Mūsų restoranų sektorius augo, tačiau augimą sustabdė pandemija, mes buvome vieni tų, kurie gavo daugiausia ribojimų. Atitinkamai, po pandemijos atsigavus paklausai ir tebesitęsiant neapibrėžtumui, paklausa išaugo, o pasiūla – ne, todėl labai smarkiai išaugo kainos.

Pietų šalyse situacija – priešinga. Ten buvo daug restoranų, o sumažėjus turistų srautams jie dar labiau pradėjo vieni su kitais konkuruoti.

Tad Lietuvoje, sakyčiau, dabar tai yra atsigriebimas už pandemiją“, – svarstė Ž. Mauricas.

Žygimantas Mauricas

Pasak jo, taip pat nereikėtų pamiršti kilusių maisto produktų, energetikos kainų.

„Didėjo ir darbuotojų darbo užmokestis“, – pastebėjo jis ir prognozavo, kad netolimoje ateityje kainų lygis restoranuose Lietuvoje oficialiai taps aukštesnis nei Pietų Europos šalyse.

„Portugaliją jau tikrai lenkiame, nebedaug liko ir iki Ispanijos, Italijos“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)