Seime antradienio rytą už šį įstatymo projektą balsavo 91, prieš, 9, susilaikė 20.

Seimo narys Andrius Bagdonas pasisakė už įstatymo projekto pokyčius. Jis tikino, kad energijos kainoms sumažėjus, reikia naikinti kompensacijas tiems, kurie gali patys susimokėti.

„Einame teisinga linkme. Pradėsime vėl vertinti asmenų turimą turtą“, – teigė jis. Kaip pridūrė, kai kurie asmenys turi kelis butus, už kuriuos gauna kompensacijas, o tai nėra teisinga kitų atžvilgiu.

„Asmenų, kurie gauna kompensacijas, ratą reikia mažinti. Reikia, kad jas gautų tik tie, kurie neturi pajamų ir negali susimokėti. Parama turi būti tikslinga ir tik tiems, kam jos reikia“, – sakė jis.

Rita Tamašunienė pasisakė prieš įstatymo pakeitimus.

„Paskaitykime įstatymo projekto pavadinimą. Jis sako, kad parama skiriama žmonėms, kuriems neužtenka pajamų ir kalbame apie artėjanti šildymo sezoną.

Neaišku, kokios bus šildymo kainos. Manyčiau, kad kol infliacijos rodikliai dideli, terminus reikėtų išsaugoti iki šio šildymo sezono pabaigos“, – teigė Seimo narė.

Rita Tamašunienė, Česlav Olševski

Tomas Tomilinas sutiko, kad yra daromas žingsnis atgal, o atvejai, kuomet parama skiriama turintiems kelis butus, dažniau išimtis nei taisyklė.

Algirdas Sysas juokavo, kad pinigų biudžetui trūksta, tačiau išmokas kai kuriems norisi mokėti visiems gyventojams.

„Buvo krizė, reikėjo greitų sprendimų. Žmogus toks socialinis padaras, kad kiek galima, tiek paimsiu. Dabar nesame tokie, kad jei nereikia, neimsiu. Noriu priminti, kad tokia tvarka gyvavo 20 m. ir skyriai (kurie vertina paraiškas-red.) išsilaikė. Nesame Šveicarija“, – sakė jis.

„Būkime bėdni, bet teisingi“, – pridūrė A. Sysas.

Algirdas Sysas

Įstatymą, kuriuo remiantis gyventojų turtas nebūtų vertinamas, Seimas priėmė 2020-ųjų birželį. Tada tai lėmė koronaviruso pasekmės. Vėliau įstatymo galiojimas buvo dar pratęstas. Tam įtakos turėjo infliacija bei išaugusios energijos kainos.

Visgi aiškinamajame rašte buvo teigiama, kad galiojanti piniginės socialinės paramos skyrimo tvarka neatspindėjo realios besikreipiančiųjų turtinės padėties ir neskatino turimo turto išnaudoti finansiniam stabilumui užsitikrinti, o savivaldybių duomenys parodė, kad dėl piniginės socialinės paramos kreipėsi ir tie asmenys, kuriems nuosavybės teise priklausė nuo kelių iki keliasdešimties turto vienetų.

Remiantis Seimo sprendimu, nuo 2023 m. rugsėjo 1 d., skiriant piniginę socialinę paramą, vėl bus pradedamas vertinti bendrai gyvenančių asmenų arba vieno gyvenančio asmens nuosavybės teise turimas turtas.

Tikimasi, kad taip paramos teikimas bus taiklesnis, apsaugantis pažeidžiamiausius namų ūkius, kuriems ši parama dėl jų turtinės padėties reikalingiausia.

2023 m. I ketvirčio duomenimis, vidutiniškai per mėnesį kompensacijas gavo apie 288 tūkst. asmenų, t. y. 10 proc. visų šalies gyventojų.

Palyginti su 2022 m. I ketvirčiu, kompensacijų gavėjų skaičius vidutiniškai per mėnesį išaugo 1,9 karto (nuo 152,9 iki 288 tūkst. asmenų, t. y. 135,1 tūkst. asmenų), iš kurių dėl turto nevertinimo teisę į kompensacijas papildomai įgijo apie 27 tūkst. asmenų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)