Laisvadieniais – į turgų

Šeštadienis Dzūkijos sostinėje – turgaus diena. Jau ne vienas verslininkas, ypač atklydęs iš didžiųjų Lietuvos miestų, stebisi ir sako, kad Alytuje karaliauja jo didenybė turgus. Didžiausias pradedančiojo verslo konkurentas yra būtent jis. Kiti sako, kad šeštadienį Alytuje tuščia, kas į sodus, kas į kaimus – o miestas lieka vienišas, ypač vasarą.

Reikia batų – į turgų, reikia drabužių – į turgų. Na, dar derėtų paminėti ir dėvėtų drabužių parduotuves, kurių taip pat gausu, tačiau jų lankymui miestelėnai paskiria darbo dienas. O tiems, kurie nori apsirengti dailiau, daugiau naujų drabužių parduotuvių tenka ieškoti kituose miestuose. Ir anokia čia paslaptis, kad alytiškiai pamėgę Kauno „Akropolį“. „O, ir tu čia! – susitikę prekybos ir pramogų sostinėje stebisi alytiškiai draugai.

Tačiau kuo dėtas bankas ir turgus? – paklausite dabar manęs. Ogi tuo, kad šeštadienį į turgų atvykę Alytaus rajono gyventojai negali naudotis bankų paslaugomis. Toks gandas atskriejo iki mūsų redakcijos, tačiau ar jis pagrįstas, ar šis priekaištas vertas dėmesio ir miestelėnų pykčio, linkę pasvarstyti bankų atstovai.

Šeštadienį – poilsis

„Tendencija yra tokia, kad didžioji dalis gyventojų banko paslaugomis banko skyriuose naudojasi darbo dienomis. Savaitgaliais banko paslaugų poreikis ir jomis norinčių pasinaudoti gyventojų srautas yra mažesnis“, – tikina SEB banko grupės ryšių su žiniasklaida vadovas Arvydas Žilinskas.

Jo nuomone, naudojimasis banko paslaugomis pastaraisiais metais smarkiai pasikeitė. „Vis daugiau gyventojų kasdieninius finansinius reikalus tvarko jiems patogiu metu net nebeužsukdami į banko padalinį – tai yra naudodamiesi banko paslaugomis internetu, atsiskaitydami mokėjimo kortelėmis, taip pat naudodamiesi bankomatais, dalyje jų galima ne tik pasiimti, bet ir įnešti pinigų“, – apie žmonių poreikių pokyčius sako A.Žilinskas.

Šiuo metu savaitgaliais dirba tik trys iš 46 SEB banko padalinių visoje Lietuvoje. Visi trys – didžiuosiuose šalies miestuose. Šeštadieniais banko paslaugomis gali pasinaudoti kauniečiai ir klaipėdiečiai, o visą savaitgalį – vieno padalinio Vilniuje klientai.

Dėl žmonių srauto

Alytuje nėra nė vieno banko skyriaus, dirbančio šeštadienį, tačiau tai, anot bankininkų, anaiptol ne masinė, o pavienių asmenų iškelta problema.

„Banko klientų aptarnavimo padalinių laikas nustatomas atsižvelgiant į klientų srautus, jų finansinių konsultacijų poreikį. Pagal galiojančią tvarką savaitgaliais dirba tik didmiesčių prekybos centruose veikiantys banko padaliniai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje. Banko padaliniuose mažesniuose miestuose ir rajonų centruose, taip pat ir Alytuje veikia savitarnos erdvės. Jose gyventojai visą parą ir visomis savaitės dienomis gali išsiimti ir įnešti grynųjų pinigų bei naudodamiesi interneto banko terminalu jų pervesti, sumokėti įmokas už paslaugas, atlikti pervedimus tarp savo sąskaitų. Bankas siekia klientams suteikti kuo daugiau galimybių visas kasdienes finansines operacijas atlikti be banko darbuotojų įsikišimo. Banko statistika patvirtina, kad gyventojai tai vertina“, – situaciją komentuoja Kristina Žališkevičienė, „Swedbank“ Pietų Lietuvos filialo valdytoja.

Jai antrina „Danske Bank“ Alytaus klientų aptarnavimo centro direktoriaus pavaduotoja privatiems klientams Lina Bunevičienė: „Atsižvelgdami į klientų srautus, dirbame nuo pirmadienio iki penktadienio. Tačiau „Danske Bank“ klientai, turintys mūsų banko mokėjimo korteles, savaitgaliais norėdami įnešti lėšų į sąskaitą ar jų išsiimti gali tai padaryti pasinaudodami „Perlo“ paslaugų terminalais.“

Asmeninių finansų tvarkymasis, konsultacijos šeštadieniais pavieniams asmenimis būtų brangus malonumas tiek jiems, tiek bankams. Todėl tie „pavieniais“ vadinami klientai raginami prisiderinti prie bankų darbo laiko.

Anaiptol ne visi bankų klientai žino, kad būtent jų bankas teikia grynųjų pinigų įnešimo ir išėmimo paslaugas per „Perlo“ terminalus. Loterijos „Perlas“ terminalai teikia pinigų įnešimo ir išgryninimo paslaugą tiems, kurie turi DNB, „Danske bank“, Šiaulių banko, „Citadele“, „Nordea“ ir Lietuvos kredito unijų mokėjimo korteles. „Swedbank“ mokėjimo kortelių turėtojams teikiama tik pinigų išgryninimo paslauga. Bankomato paslauga vartotojams prie terminalo nieko nekainuoja, tačiau informuojama, jog bankai ir kredito unijos gali taikyti operacijos mokestį pagal tuo metu galiojančius įkainius.

Visgi išvada – pasidomėti šiandien bankų teikiamomis naujovėmis ir galbūt dėl to nekils bėdų ateityje. Juk bankas – nebe ta eilė prie durų ir nebe tas langelis prie moters, šnabždančios į ausį „jūsų eilė“, – tai nuolatos modernėjanti įstaiga.

Pastarosios naujovės – internetinės erdvės galimybės ir paslaugos, anot DNB banko atstovo spaudai Andriaus Vilkanco, tarp alytiškių paklausios ir vertinamos itin palankiai.

Alytus yra vienas iš tų miestų, kurio gyventojai visai gausiai savo kasdienines operacijas perkelia į internetinę erdvę. Todėl įvertinę situaciją nusprendėme, kad miestelėnų poreikiams tenkinti užtenka ne dviejų, o vieno filialo. Padidinę filialo darbuotojų skaičių, pailginę darbo laiką, šiuo metu klientų poreikių šeštadieniais netenkiname. Jeigu būtų srautas – mielai dirbtume“, – tikino A.Vilkancas.

Į banką – tai ne į bažnyčią ar turgų, galima suplanuoti vizitą ir iš anksto. Teisingai Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Thomas Jeffersonas kadais sakė, kad tas, kuris protingai išnaudoja laiką, niekada nesiskundžia, jog jam jo trūksta.