Skaitytojas Darius pasakoja prieš kurį laiką „Šiaulių banke“ pasidėjęs terminuotą indėlį. Jo padėta suma, kaip teigė, siekė 60 tūkst. Eur, o pasirinktas laikotarpis – 12 mėn.

Jis aiškino, praėjusių metų gegužę jam pavyko užfiksuoti 3,8 proc. palūkanas, tačiau jį nustebino sutartyje nurodyti skaičiavimai, susiję su suėjus terminui žadama išmokėti palūkanų suma.

Sutartyje nurodyta, kad metinės palūkanos už padėtus 60 tūkst. Eur sieks 2252,57 Eur, tačiau tai, kaip pabrėžė Darius, yra mažiau nei žadėti 3,8 proc. Vyro skaičiavimais, išmokama suma turėtų siekti 2280 Eur.

„Reklamuojasi, kad mokės 3,8 proc. metinių palūkanų, bet kai padedi indėlį tiek negauni“, – sakė jis.

Vyras tikino dėl neatitikimų pats kreipęsis į banką.

„Man buvo pateiktas skaičiavimo metodas. Jie taip gudriais skaičiavimais pašalina keletą dienų ir išeina, kad jie žada daugiau nei duoda, vilioja, bet tiek nemoka“, – svarstė jis ir pateikė pavyzdį, kad jei padėtas indėlis didesnis, didėja ir neišmokama suma.

„Įsivaizduokite, jei nuo 100 tūkst. jie taip pasiima 50 Eur, tai nuo milijardo indėlių sumos – 500 tūkst. dėl tokių žaidimų“, – pyko Darius.

Redakcija susisiekė su „Šiaulių banku.“

Jo atstovas Saulius Jarmalis aiškino, kad yra keli metodai, kaip paskaičiuoti indėlių palūkanas ir kiekvienas bankas sprendžia, kokį palūkanų skaičiavimo metodą pasirinkti ir taikyti indėlininkams.

„Apie tai, kaip skaičiuojamos palūkanos, visi indėlininkai yra informuojami – skaičiavimo formulė ir pati metodika skelbiama visų indėlių sutartyse, kurios yra pasirašomos tarp banko ir indėlininkų, taip pat indėlių palūkanų apskaičiavimo metodika skelbiama ir viešai „Šiaulių banko“ internetiniame puslapyje.

Šiaulių bankas“ indėlio palūkanas skaičiuoja taip: Indėlio suma x palūkanų norma / 100 / faktinis dienų skaičius metuose (365 arba 366) x 30. Jeigu palūkanos skaičiuojamos už ne pilną mėnesį, vietoj 30 naudojamas faktinis to mėnesio dienų skaičius. Viso indėlio laikotarpio palūkanų suma yra lygi visų periodo mėnesių palūkanų sumai“, – sakė atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)