Anot Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko, mažėjanti mokesčių už atliekas našta nereiškia, kad prastėja jų tvarkymo kokybė. Atvirkščiai – uostamiestis yra šalies lyderis pagal rūšiavimo pasiekimus ir atliekų sektoriaus reformų pobūdį bei tempą.

„Džiaugiuosi galėdamas teigti – natūralu, jog atliekų surinkimo ir tvarkymo sąnaudos Klaipėdoje mažėja. Miestiečių sąmoningumas bei racionalaus specialistų požiūris duoda rezultatų ir rinkliavos dydis tirpsta jau trečius metus, – sakė meras. – Atsižvelgę į puikius rezultatus, skubame dar šiemet aptarti taryboje sprendimą nuosekliai mažinti ją ir 2015-aisiais.“

Palyginti su 2012 metais, pernai ir šiemet dauguma Klaipėdos gyventojų bei verslo subjektų mokėjo 15 proc. mažesnę vietinę rinkliavą už atliekų surinkimą ir tvarkymą.

Atliekų rūšiavimas klaipėdiečiams – ne tik nebe naujiena, bet vis labiau populiarėjantis kasdienis įprotis. Jau šiuo metu uostamiestyje išrūšiuojama apie 15 proc. buitinių atliekų. Tai vienas iš geriausių rodiklių šalyje.

Plečiama ir moderni infrastruktūra, kurios pagalba klaipėdiečiams rūšiuoti tampa vis patogiau. Pernai mieste įrengtos trys didžiųjų atliekų surinkimo aikštelės, be to, šiemet Glaudėnų kaime pradėjo veikti nauja žaliųjų atliekų priėmimo ir kompostavimo aikštelė.

Klaipėdoje gausu konteinerių antrinėms žaliavoms, o šiais metais mieste atsirado ir pirmieji požeminiai konteineriai, dėl kurių rūšiavimo procesas tampa dar efektyvesnis bei nekrentantis į akis.

Kitąmet tokie požeminiai konteineriai su rūšiavimo talpomis atsiras jau maždaug pusės klaipėdiečių kiemuose, o privačių valdų savininkai gaus individualius antrinių žaliavų surinkimo konteinerius.

Atliekų rūšiavimo infrastruktūrą papildys ir uostamiesčio pašonėje, Dumpių regioniniame sąvartyne, veikti pradėsianti Klaipėdos atliekų rūšiavimo gamykla.

Visos šios priemonės skirtos mažinti iš visos Klaipėdos apskrities į Dumpių sąvartyną suvežamų ir čia laidojamų atliekų kiekį, siekiant ES reglamentuose numatytų rodiklių – 2020 metais Lietuvoje turės būti perdirbama iki 50 proc. komunalinių atliekų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)