Toks sprendimas Seimo buvo priimtas dar pernai. Juo įteisinta, kad nuo 2025 m. sausio 1 d. atsiras nauja išmokų vaikams rūšis – vaiko priežiūros kompensacinė išmoka, kurios dydis – 5,2 bazinės socialinės išmokos (BSI) dydžiai per mėnesį.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skaičiavo, kad jei išmoka būtų mokama nuo šių metų pradžios, BSI dydis siektų 55 Eur, todėl iš viso tėvai per mėnesį galėtų gauti 286 Eur.

Įstatymui įsigaliojus nuo 2025 m. sausio 1 d., išmokos dydis priklausys nuo BSI dydžio, kuris bus tvirtinamas 2024 m. pabaigoje.

„Vaiko priežiūros kompensacinė išmoka skiriama už kiekvieną ikimokyklinio amžiaus vaiką, kuris nelankys ikimokyklinio ugdymo įstaigos (darželio) ir už atlyginimą bus prižiūrimas fizinio asmens (auklės), vykdančio vaikų dienos priežiūrą pagal individualios veiklos vykdymo pažymą ar darbo sutartį.

Vaiko tėvai (įtėviai) ar globėjai su fiziniu asmeniu, kuriam ketina patikėti savo vaiko priežiūrą, turės sudaryti vaiko priežiūros sutartį, kurią, kreipdamiesi dėl išmokos skyrimo, privalės pateikti savivaldybei. Taip pat, siekiant užtikrinti vaikų saugumą, fizinis asmuo vaiko tėvams (įtėviams) ar globėjams turės pateikti pažymą iš Įtariamųjų, kaltinamųjų ir nuteistųjų registro, kad jam nėra taikomi darbo su vaikais apribojimai“, – aiškino ministerijos atstovai.

Teigta, kad vienas iš priimto įstatymo tikslų – suteikti tėvams (įtėviams) ar globėjams galimybę derinti darbą, karjerą ir vaikų auginimą, anksčiau grįžti į aktyvią darbo rinką, todėl vaiko priežiūros kompensacinė išmoka bus mokama tik dirbantiems vaiko tėvams (įtėviams) ar globėjams, išskyrus atvejus, kai jiems nustatytas 0–25 procentų dalyvumo lygis.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad vaiko priežiūros kompensacinė išmoka nebus skiriama, jei fizinis asmuo prižiūrės savo, sutuoktinio ar sugyventinio vaiką. Be to, siekiant užtikrinti vaikų tinkamą priežiūrą, išmoka taip pat nebus skiriama už daugiau nei 5 to paties fizinio asmens prižiūrimus vaikus, išskyrus, kai visi prižiūrimi vaikai bus iš vienos šeimos“, – pridūrė ministerija.

Planuojama, kad vaiko priežiūros kompensacinę išmoką gaus apie 2500 vaikų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)