„Šiandien, kai vis mažėja situacijų, kuomet prireikia grynųjų pinigų, nemažai daliai tėvelių patogiau kišenpinigius pervesti į banko sąskaitą – tuomet netenka ieškoti bankomato, kad galėtum išsigryninti pinigų, taip pat dažnai tenka juos iškeisti smulkesnėmis kupiūromis ar monetomis“, – sako „Luminor“ banko mažmeninės bankininkystės vadovas Edvinas Jurevičius.

Anot jo, naudodamas mokėjimo kortelę vaikas gali panaudoti būtent tiek pinigų, kiek jų reikia, ir nebereikia sukti galvos dėl turimos sumos ar gautos grąžos skaičiavimo.

„Tai labai patogu tiek tėvams, tiek vaikams, kuriems kišenpinigių prireikia norint nusipirkti pietus ar užkandžių. Kortele atsiskaityti už pietus jau galime daugelyje mokyklų, taip pat didžiojoje daugumoje prekybos vietų“, – pasakoja E. Jurevičius.

Atidarius vaikui sąskaitą ir kišenpinigius pervedant į ją, tėvai taip pat turi galimybę kontroliuoti vaikų išlaidas – interneto banke nesunkiai galima matyti, kur ir kokias sumas išleido vaikas. Žinodami, kur dažniausiai apsiperka vaikas, tėvai gali matyti, ar jis nepiktnaudžiauja nepageidaujamais produktais ar neperka netinkamų prekių.

Taip pat tėvai turi galimybę keisti pirkimų ir pervedimų limitus, ko neišeitų padaryti su grynaisiais pinigais, ypač, jei kišenpinigiai vaikams duodami rečiau ir didesnėmis sumomis. Net ir tuo atveju, kai vaikui staiga prireikia pinigų, pavedimas į banko sąskaitą yra patogus ir greitas būdas išspręsti visus klausimus.

Anot banko eksperto, atskiros sąskaitos atidarymas vaikui yra vaiko savarankiškumo bei atsakomybės ugdymas, supažindinimas su svarbiausiais finansų sistemos instrumentais. Tai yra būdas mokyti vaiką finansinio raštingumo, supažindinti su pagrindiniais finansų tvarkymo principais.

„Kišenpinigių pervedimas į asmeninę sąskaitą gali būti tam tikras investavimo pradžiamokslis. Jį pateikti galima žaidimo forma ir leidžiant vaikams suprasti, kad šiandien atsisakius nereikalingų pirkinių ir tas lėšas naudojant taupymui, iš to galima uždirbti“, – sako E. Jurevičius.

Nustatant kišenpinigių dydį, rekomenduojama atsižvelgti į bendras šeimos mėnesio išlaidas. Juos galima skirti kartą per mėnesį arba padalinti visą skiriamą sumą į kelias mažesnes sumas, kurios vaikui perduodamos dažniau. Kišenpinigių suma vienam kartui ir jų davimo dažnis turėtų priklausyti nuo vaiko amžiaus. Patiems mažiausiems, kurie dar tik ugdo supratimą apie pinigus, iš pradžių rekomenduojama kišenpinigių duoti porai dienų.

„Jei mėnesiui skirta suma išleidžiama per savaitę, aptarkite ir patarkite, kaip vaikas galėtų geriau susiplanuoti savo biudžetą ir įvertinti neapgalvotus savo sprendimus“, – sako E. Jurevičius.

Pasak jo, svarbu, kad vaikas kuo anksčiau suprastų, jog atsakingas finansų tvarkymas turi būti kiekvieno iš mūsų kasdienybė, o naudojimasis banko paslaugomis turėtų nekelti jokio streso.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją