Ką norėtų matyti lietuviai?

Žmonės nusiteikę patriotiškai.

„Šovė į galvą cepelinai, nes mano visa šeima, draugai cepelinus myli ir valgo“, - juokėsi gatvėje kalbinta moteris.

„Dėčiau Vytį“, - teigė vyras.

Yra pasiilgusių ir anksčiau matytų banknotų įvaizdžio.

„Aš manau, visus lietuvių tokius autoritetus reikėtų uždėti atgal ant banknotų, nes dabar, kas yra, tai nėra nieko tokio ypatingo uždėta ant tų banknotų. Manau, visus tuos žmones reikia atsiminti“, - nuomone dalijosi vaikinas.

Kokių pokyčių reikėtų laukti

Kelerių metų bėgyje, eurų išvaizda turėtų keistis. Lietuvos banko grynųjų pinigų departamento vyriausiosios specialistės Audronės Gruodytės teigimu, šiuo metu yra paskelbta naujos, trečiosios eurų banknotų serijos atranka. Nuomonę, anot jos, gali išreikšti visi.

„Visi europiečiai gali balsuoti, išreikšti nuomonę Europos Centrinio Banko interneto svetainėje, išreikšti savo poziciją, kokių temų atvaizdus jie norėtų matyti trečiojoje eurų banknotų serijoje“, - dalijosi Lietuvos banko atstovė.

Europos centrinis bankas

Anot A. Gruodytės, Europos Centrinio Banko valdančioji taryba sprendimą priims 2024 metais, o dabar visuomenė ir ekspertai yra kviečiami padėti tą sprendimą suformuluoti.

„Šiuo metu pateiktos balsavimui 7 temos. Atrenkant šias temas buvo sudaryta patariamoji grupė Europos Centriniame Banke. Grupėje dalyvavo ir Lietuvos atstovė, tai Lietuvos Vilniaus dailės akademijos profesorė Marija Marcelionytė-Paliukė.

Tos temos yra tokios: Europos kultūra, Europos vertybės, atspindėtos gamtoje, mūsų Europa – mes patys, paukščiai – laisvi, atsparūs ir įkvepiantys, rankos – kartu statome Europą ir upės – gyvybės vandenys Europoje“, - pasakojo ji.

Pokyčių tikslai

Anot pašnekovės, reikėtų suprasti, kad eurų banknotai kartas nuo karto yra atnaujinami ir tuo rūpinasi Europos bankai. Įvardijo, kokia viso to reikšmė.

„Esminis dalykas yra kova prieš padirbinėjimą. Šioje trečiojoje serijoje taip pat didelis dėmesys bus skiriamas aukštosioms technologijoms. Svarbu tai, kad banknotai būtų saugūs, efektyvūs, kad visuomenė jais galėtų naudotis atsiskaityti. Dar vienas, be saugumo, svarbus aspektas yra poveikis gamtai. Europos Centrinis Bankas turi užtikrinti, kad visą banknotų gyvavimo ciklą tas poveikis gamtai būtų kuo mažesnis“, - teigė A. Gruodytė.

Anot jos, ši banknotų serija turėtų stipriai pasikeisti, todėl Lietuvos banko atstovė ragina užeiti į Europos Centrinio Banko puslapį ir iki rugpjūčio 31 išreikšti savo poziciją.

„Visuomenės apklausos tam ir yra rengiamos, kad būtų išgirsta visuomenės nuomonė“, - teigė ji.

Kada išvysime naujuosius banknotus?

Anot A. Gruodytės, žingsnis po žingsnio šiuo metu vyksta temų atranka, jas atrinkus vyks dizainų sukūrimo procesas, kas užtruks maždaug apie metus laiko.

„Svarbu pažymėti, kad Europos gyventojai dar kartą bus pakviesti išreikšti savo požiūrį, savo poziciją, dėl pateiktų dizainų variantų, o, kadangi bus skelbiamas konkursas, tai jų tikrai bus ne vienas. Visus domina galutinis sprendimas, tai, turėčiau pasakyti, kad 2026 metais Europos Centrinio Banko valdančioji taryba turėtų priimti sprendimą, dėl trečios serijos banknotų gamybos bei nuo kada jie būtų išleisti į apyvartą“, - dalijosi ji.

Anot pašnekovės, tai užims laiko, o iki tol – niekas nesikeičia.

„Pirmųjų dviejų serijų banknotai, suprantama, ir toliau lieka mokėjimo priemonė, jais ir toliau bus atsiskaitoma“, - teigė A. Gruodytė.

Visą reportažą galite rasti LNK portale: