Taigi su pinigais į mūsų kišenes, taupykles ar pinigines neišvengiamai atkeliauja ir dalis prieš tai juos turėjusių žmonių istorijos.

Remiantis Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto atlikto tyrimo duomenimis, ant Lietuvoje cirkuliuojančių grynųjų pinigų galima rasti bakterijų ir grybų, kurie gali sukelti ligas.
 
„Šios ant banknotų esančios bakterijos gali sukelti įvairius susirgimus. Pvz., čiupinėjant banknotus gali būti perduodamos salmonelės, escherichijos, kurios gali sukelti viduriavimą, stafilokokai, sukeliantys pūlines infekcijas. Taip pat ant pinigų gali būti grybelių, kurie sukelia, pavyzdžiui, odos ir nagų grybelį. Turint omenyje, kad Lietuvoje cirkuliuojanti valiuta dar gana nauja, mūsų čiupinėjami pinigai ateityje pasidengs dar didesniu bakterijų ir grybelių sporų sluoksniu", - sako Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Bakteriologinių tyrimų skyriaus vedėja Česlova Butrimaitė - Ambrozevičienė.
 
Remiantis tyrimo duomenimis,  ant banknotų esančių įvairių bakterijų skaičius siekia iki 2300 (priklauso nuo banknotų susidėvėjimo). 

Tyrimo metu ant smulkiausio nominalo - 5 eurų - kupiūrų taip pat rasta vidutiniškai apie 40 enterobakterijų, galinčių sukelti viduriavimą.
 
Tyrimo metu taip pat imti mėginiai ir nuo mokėjimo kortelių paviršių - jų paviršiai palyginti buvo kur kas švaresni. Ant vienos mokėjimo kortelės vidutiniškai rasta apie 40 įvairių bakterijų.

„Tokį rezultatą galima paaiškinti tuo, kad grynuosius pinigus paprastai čiupinėja daug žmonių, jie keliauja iš rankų į rankas, o mokėjimo kortelę naudoja tik vienas žmogus", - sako Č. Butrimaitė - Ambrozevičienė.