Finansų ministerijos Pasirengimo euro įvedimui koordinavimo skyriaus vedėja Gita Šematovičiūtė „Žinių radijui“ ketvirtadienį sakė, kad negalime gyventi nostalgija litui, o Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropasnurodė, kad normalu, jog gyventojai kol kas skaičiuoja litais ir kad norint priprasti prie euro reikės pastangų.

Bundesbanko prezidentas profesorius Akselis Veberis, kai praėjo daugiau nei penkeri metai euro įvedimo Vokietijoje ir aš klausiau, kaip žmonės pripratę prie naujų kainų, jis sakė: „prisipažinsiu, bet savo būsto paskolos mokėjimus skaičiuoju Vokietijos markėmis mintyse“, - laidoje „Aktualioji valanda“ kalbėjo S. Kropas.

Jis pabrėžia, kad, norint pradėti naudoti eurą ir mintyse, tam reikia daugiau pastangų:

Stasys Kropas
„Daugiau pasitreniruoti, daugiau įsiminti, pasižiūrėti tas kainas, pasistengti pagrindinio vartojimo krepšelio kainas įsiminti jau eurais ir tada įvyks tas perversmas, ir bus matavimas nauja vertės valiuta“, - pažymėjo S. Kropas.

G. Šematovičiūtė sakė, kad Vokietijos pavyzdžiu, kur gyventojai labai lėtai priprato prie euro, neturėtume sekti:

„Vokietijos pavyzdys gana ryškus – kai kurie gyventojai vis dar skaičiuoja kainas markėmis, kai kuriose prekybos vietose kainos yra nurodomos markėmis, tačiau, kuo ilgiau tęsi tą laikotarpį, tuo sunkiau pripranti prie naujo dalyko. Negalima gyventi kažkokia nostalgija: kad ir kokią nostalgiją jaustume litui, reikia pereiti prie naujų dalykų ir negalime žmonių pratinti prie laikinų dalykų“, - sakė ji.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite čia.