Valstybė taip pat yra suinteresuota Lietuvoje veikiančio verslo konkurencingumu tarptautinėse rinkose, todėl stengiasi sudaryti kuo palankesnes sąlygas intelektinės nuosavybės apsaugai užtikrinti. Jau daugiau nei septynerius metus šalyje įgyvendinama intelektinės nuosavybės registravimo ar patentavimo kompensacijų programa, kuria pasinaudojus galima padengti net iki 95 proc. tinkamų išlaidų.

Svarbiausia – idėja

Išradimo pradžia dažniausiai yra ne pats išradimas, o idėja. Tuo metu dar nėra tiksliai aišku, ar ši idėja gali būti tinkamai realizuota konkrečiame įrenginyje, todėl atliekami įvairūs tyrimai, kuriamas prototipas.

Iš karto imtis išradimo patentavimo net nerekomenduojama – eksperimentų eigoje įrenginio konstrukcija gali neatpažįstamai pasikeisti, o paduotos patento paraiškos tekstas (apsaugos apimtis) keistis negali.

Taip pat svarbu suprasti, kad pati idėja nėra patentuojama. Intelektinės nuosavybės rūšys yra: patentai, prekių ženklai, dizainas, komercinės paslaptys, autorių teisės, domenai ir t.t. Todėl dėl to, kokią ir kaip apsaugą pasirinkti, verta pasikonsultuoti su specialistais, nes pradžioje padaryta klaida gali brangiai kainuoti ateityje.

Konfidencialumo reikšmė

Privalu įvertinti kuriamo produkto vertę rinkoje, nepamirštant, kad viešai kalbėti apie išradimą nepadavus patento paraiškos negalima, ypač elektroninėje erdvėje. Konsultuojantis su verslo partneriais ar mokslininkais dėl produkto pravartu sudaryti ir pasirašyti konfidencialumo sutartį.

Konfidencialumas yra svarbus ir tada, kai patento paraiška jau yra paduota. Tada imama ieškoti potencialių verslo partnerių ar klientų, kurie norėtų pirkti būsimą produktą. Kadangi pristatymo metu pagrindinis tikslas yra parduoti prekę, natūralu, kad gali būti atskleista per daug informacijos apie išradimą negu yra užfiksuota patento paraiškoje, todėl tokiu atveju pravartu turėti konfidencialumo sutartį.

Kritiškumas laiko atžvilgiu

Dar vienas svarbus aspektas – laiko terminai. Sėkmingam intelektinės nuosavybės valdymui reikia pasirinkti patentinius patikėtinius, galinčius užtikrinti laiko terminų valdymą, naudojant specialias programas bei dvigubos ar net trigubos kontrolės sistemas.

Laiko atžvilgiu itin svarbus greitas išradimo komercializavimas. Tai padaryti nėra lengva, todėl kuo anksčiau pradedama, tuo daugiau yra šansų, kad išradimas taps sėkmingo verslo pagrindu. Po prioritetinės paraiškos padavimo Lietuvoje per 12 mėnesių būtina apsispręsti, ar norima komercializuoti išradimą tik Lietuvoje ar ir užsienyje. Tai yra itin svarbus terminas, nes jį praleidus išradimas niekada nebegalės būti išplėstas kitose užsienio šalyse.

Negailėkite investuoti laiko konsultacijoms

Prieš patentuojant išradimą arba užfiksuojant kitos intelektinės nuosavybės apsaugą rekomenduojama pasikonsultuoti su patentiniu patikėtiniu. Tokios konsultacijos dažniausiai yra nemokamos, tačiau kartais neįkainuojamai svarbios.

Patentiniai patikėtiniai visų pirma padės kiekvienu atskiru atveju surasti konkretaus objekto optimaliausią apsaugos kelią. Svarbu nepagailėti investuoti šiek tiek laiko į intelektinės nuosavybės supratimą, nes vėliau tai gali būti kertinis akmuo sėkmingame versle.