Su portalu DELFI susisiekęs skaitytojas Saulius negailėjo kritikos mėgstamos grupės koncerto bilietų kainai Lietuvoje. Tuo metu koncerto organizatorius aiškina, iš ko susideda bilieto kaina.

Nuo euro įvedimo per paskutinius dvejus metus kino teatrų, teatrų ir koncertų bilietai, Statistikos departamento skaičiavimu, pabrango 14,9 proc., daug sparčiau nei apskritai šalyje didėjo bendras kainų lygis. Skaičiuojama, kad 2016 m. gruodį, palyginus su 2015 m. gruodžiu, vidutinė metinė infliacija šalyje sudarė 0,9 proc.

Skaitytojas Saulius nusprendė pasidalinti savo pastebėjimais dėl užsienio atlikėjų koncertų bilietų kainų Lietuvoje. Konkrečiai – į atlikėjo Fink koncertą, kuris žada į Lietuvą atvykti rugsėjo 30 d.

Koncertas Vilniuje organizuojamas „Lofte“ ir bilieto kaina 31,50 euro (VIP stovimas bilietas – 50 eurų).

„Latvijoje to paties koncerto kaina (vyks diena anksčiau nei Vilniuje) yra 19 eurų“, – pastebėjo Saulius.

Pažiūrėjo, kiek kainuoja kitur

Kartu jis atkreipė ir į kitose šalyse organizuojamo koncerto kainas: Lenkijos skirtinguose miestuose – apie 19 eurų, Taline ir Helsinkyje – 25 eurai, Kijeve – 18 eurų, Barselonoje – 22 eurai.

„Tokios pačios, kaip Lietuvoje, arba keliais eurais didesnės kainos yra, kiek žiūrėjau, tik Vokietijoje, Liuksemburge, Austrijoje – labai turtingose šalyse“, – toliau savo įžvalgomis dalijosi skaitytojas.

Oficialiame atlikėjo turo puslapyje koncerto kaina Vienoje – 30 eurų, Berlyne – 32 eurai, Londone – apie 26 eurus.

Osle organizuojamo koncerto bilieto kaina – apie 34 eurus, Stokholme – apie 26 eurus, Kopenhagoje – apie 28 eurus. Beveik į visus koncertus yra tik vieno tipo, stovimi bilietai.

„Suprantama, kad Lietuvoje į koncertą ateis mažiau žmonių, nei, tarkime, Italijoje ar Prancūzijoje, todėl ten gali organizatoriai siūlyti mažesnes kainas. Tačiau Latvijoje, Estijoje, kai kuriuose Lenkijos miestuose, Serbijoje ir, manau, dar nemažai kur kitur susirinks panašus kiekis žmonių“, – kalbėjo Saulius.

Jam nesuprantama, kodėl kaimyninėje Latvijoje bilietas net nesiekia 20 eurų, o Lietuvoje – 31,5 euro.

„Kai yra tokia nesąžininga kaina, tai kyla noras iš principo pirkti bilietus į Rygoje vykstantį koncertą ir važiuoti ten automobiliu, nors atsižvelgus į kelionės išlaidas pigiau, greičiausiai, nesigautų“, – piktinosi skaitytojas.

2016 m. paskelbtoje Europos Komisijos ataskaitoje skelbiama, kad kultūros paslaugoms (renginiai, koncertai, kinas, teatras) Belgijoje taikomas 6 proc. pridėtinės vertės mokestis (PVM), Čekijoje – 15 proc., Danijoje – 25 proc., Vokietijoje – 7 proc., Estijoje – 20 proc., Airijoje – 9 proc., Latvijoje – 5 proc., Lenkijoje – 8 arba 13 proc., Suomijoje – 10 proc., Didžiojoje Britanijoje – 20 proc.

Primename, kad Lietuvoje šiuo metu taikomas 21 proc. PVM.

Sunku prisikviesti į Lietuvą

Menų fabriko „Loftas“, kuriame ir vyks minėtas koncertas, įkūrėjas Viktoras Diawara teigė, kad bilietų kainą sudaro atlikėjo honoraras, salės dydžio bei visos kitos išlaidos, reikalingos įgyvendinti koncertą.

„Suprantu, kad galima rasti to paties turo pigesnių bilietų, bet tuo pačiu metu galima rasti ir brangesnių“, – kalbėjo koncertų organizatorius.

V. Diawara taip pat pabrėžė, kad grupių, kurias organizatorius bando atsivežti į Lietuvą, koncertai nėra toks jau pelningas verslas, kaip gali pasirodyti.

„Kai sumoki visus mokesčius, visą kita, kartais net pilnai salei esant uždarbis būna nedidelis“, – kalbėjo jis.

„Lofto“ įkūrėjas taip pat pridėjo, kad bilietų kainos yra suderintos su atlikėjais ir Fink koncerto atveju bilietai turėjo būti net brangesni – apie 35 eurus, bet buvo sutarta pasiūlyti pigesnius bilietus.

Viktoras Diawara

Pasiteiravus, ar užsienio atlikėjai taiko vienodą honorarą visų šalių koncertų organizatoriams, V. Diawara sako, kad kainos yra skirtingos: „Yra tam tikri honorarai, bet nenoriu lįsti į konkrečias sutarčių detales. Jei kalbant bendrai, paskutiniu metu dažniausiai atlikėjai gauna labai didelį procentą nuo bilietų ir numatyta minimali suma“.

Koncertų organizatorius teigė, kad su atlikėjais vyksta atskiros derybos, o geresnes sąlygas padeda suderinti ir kartu bendradarbiaujant su kitų šalių organizatoriais: „Mes taip pat turime kolegų Latvijoje, Estijoje, turime rimtus partnerius Graikijoje, Kroatijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Italijoje“.

Vis dėlto tai dar neapsprendžia geresnės derybinės pozicijos. Kaip pasakojo V. Diawara, derybos priklauso ir nuo to, ar atlikėjui pakeliui siūloma koncerto vieta, kaip jie vertina rinką.

„Mūsų rinka yra neprioritetinė: čia ir perkamoji galia mažesnė, ir žmonių mažiau. Užtat dažnai taip būna, kad Baltijos šalyse atlikėjai groja brangiau nei Paryžiuje, Berlyne ar pačioje Lenkijoje, nes į Lenkiją atlikėjai jau žiūri kaip į Vakarų rinką. Tokie atlikėjai kaip Roisin Murphy gali Lenkijoje penkis-septynis koncertus padaryti“, – kalbėjo pašnekovas.

Ilgas ir nuoseklus darbas

„Lofto“ įkūrėjas pabrėžė, kad prisikviesti grupes ar atlikėjus į Lietuvą yra pakankamai sudėtinga. Kaip pavyzdį jis paminėjo jau įvykusį „The XX“ koncertą: „Prie šio projekto dirbau penkerius metus. Kasmet vis primeni apie save, bandai su agentu bendrauti, kviesti jo turimas mažesnes grupes ir įrodyti, kad gali viską padaryti. Tai yra labai ilgas ir nuoseklus darbas“.

Primindamas atlikėjų honorarus V. Diawara dar pridėjo, kad ir šiuo klausimu įkainiai yra labai išaugę. Kai kuriais atvejais net dešimt ir daugiau kartų.

„Jei anksčiau atlikėjai uždirbdavo iš įrašų ir koncertų, tai dabar pagrindinis jų uždarbis – tik koncertai. Jei anksčiau atlikėjai darydavo turus, kad reklamuotų savo naują albumą, tai dabar tik išleidžia albumus, kad reklamuotų turus“, – šnekėjo pašnekovas.

V. Diawara taip pat paaiškino, iš ko susideda bilieto kaina: „21 proc. bilieto kainos – PVM, 6 proc. - LATGA’i, iki 9 proc. – bilietų platintojui. Tai jau daugiau nei trečdalis bilieto kainos. Tai dar be atlikėjo honoraro, o iš likusios sumos turi viską įgyvendinti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)