„Jau beveik susitaikėme, kad pandemijos metu viskas trumpinama, mažinama, karpoma, tačiau kaip teigia „Sodra“, Lietuvoje per metus vidutinis atlyginimas ūgtelėjo daugiau nei šimtu eurų, o ne vienas besidarbuojantis Lietuvoje veikiančiose įmonėse sulaukė paskatinimo už 2020 m. rezultatus, – sako CVMarket.lt marketingo vadovė Raimonda Tatarėlytė, – tokias įžvalgas darome vertindami mūsų atliktos apklausos, kurioje dalyvavo 1080 dirbančių Lietuvos įmonėse, duomenis.“

Kam davė..

Įdomu, kad daugiausiai – 10,2 proc. dalyvavusių apklausoje nurodė, kad dovanų už metinius rezultatus gavę „tryliktą“ atlyginimą. Pernai metų apklausoje papildoma alga gyrėsi tik 6,5 proc. 5,9 proc. už metinius rezultatus buvo pamaloninti dovanų kuponu ar kuponais.

Deja, ankstesnė praktika dovanoti sporto klubo abonementus ar juolab keliones į užsienį išnyko kaip klasė. Gal dėl to ir kuponai kiek prarado populiarumą – pernai jais džiaugėsi 6,9 proc. respondentų.

5,1 proc. pasisekė dar labiau, nes darbdavio padėką jie dabar pastoviai matys savo sąskaitoje – mat su juo suderėjo didesnį atlyginimą. Tiesa, pernai tokių vis dėlto būta daugiau (6,5 proc.). Užtat išpopuliarėjo laisvadieniai, kurie, matyt, labai praverčia vaikams dėl karantino dienas leidžiant namie.

Kad darbdavys už gerus 2020 m. rezultatus suteikė apmokamų nedarbo dienų, informavo 2,6 proc. apklausos dalyvių, kai pernai tokių būta tik 0,7 proc. Padaugėjo ir iš darbdavio gavusių kitokią vertingą dovaną. Šiemet apie ją pranešė 8,4 proc., o pernai tokia laimė šypsojosi 6,9 proc. dalyvavusių apklausoje.

...o kam ne

Negavusių jokio paskatinimo, nors, kaip patys teigė, dirbusių gerai, vis dėlto buvo didžiausia dalis – daugiau kaip pusė (51 proc.). Tačiau liūdėti gal neverta, nes už 2019 m., kurie buvo normalūs, palyginti su 2020-aisiais, jokio paskatinimo negavo net 65 proc.

Vis dėlto pandemija kirto ne vienai ūkio šakai, tad buvo ir tokių dirbančiųjų, kurie paskatinimo nesulaukė dėl prastos jų darboviečių būklės. Tokių nelaimėlių skaičius ūgtelėjo, bet ne tiek daug.

Šiemet jų priskaičiuota 15,1 proc., kai pernai nepasisekė 9,8 proc. Dar 1,7 proc. apklausos dalyvių sąžiningai nurodė, kad ir negalėjo būti paskatinti, nes plano ar užsibrėžtų tikslų nepasiekė. Ir prieš metus tokių asmenų procentas buvo labai panašus.

Analizuojant, kaip į apklausos klausimą atsakė dirbantieji ir dirbančiosios, pastebėtina, kad daugelis skirtumų neišėjo iš statistinės paklaidos ribų. Netikėta, kad moterys dažniau nei vyrai minėjo gavusios 13-ą atlyginimą. O ir vertingomis dovanomis darbdaviai dažniau atsidėkojo moterims.

Daug įdomiau susidėliojo rezultatai pagal dirbančiųjų amžių. Nepatenkintų, kad nebuvo paskatinti, nors dirbo gerai, kur kas daugiau susirinko būryje tų, kam 30 metų ar mažiau, užtat dėl sunkios darbovietės būklės motyvacinių priedų ar dovanų dažniau negavo vyresni darbuotojai.

Kaip rašoma pranešime, sunkoka paaiškinti laisvadienių nepopuliarumą tarp trisdešimtmečių ir jaunesnių – galbūt šiame amžiaus segmente jau ir anksčiau buvo daugiau dirbančių lanksčiu ar laisvu grafiku, kuomet laisvadienis dovanų neatrodo jau tokia didelė vertybė. Be to, ne vienas jaunas tėvas ar mama naudojasi ir valstybės garantuotais tėvadieniais ir mamadieniais. Matyt todėl, laisvos apmokamos dienos kaip padėka už metinius pasiekimus keturiskart dažniau buvo minimos tų respondentų, kam per 30.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)