Turėjo brangti labiau

Kad maisto produktų kainų augimas kelia nerimą visame pasaulyje, jau prieš kurį laiką įspėjo Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekonomistai. Buvo teigiama, kad remiantis jų skaičiavimais, pasaulinės maisto produktų kainos šiais metais gali būti maždaug ketvirtadaliu didesnės nei pernai.

SEB banko ekonomistas Povilauskas laidoje „Delfi tema“ kalbėjo, kad bendrai šiuo metu pastebimas kainų augimo laikotarpis, kuris, tiesa, pastarąjį mėnesį kiek rimsta.

„Daugumos žaliavų (ne maisto- red.) nuo praėjusių metų III ketv. pabaigos kainos pradėjo augti.

Tai buvo susiję su sparčiai atsigavusia paklausa, nes pasiūla nespėjo vytis paklausos. Kainų augimas buvo stiprus iki šių metų gegužės, o gegužę buvo pasiektas pikas metalų rinkoje. Dabar matome, kad kainos labai nekrenta, bet labai ir nekyla.

Tad bendrai tikėtina, kad kainų pikas buvo pasiektas gegužė, bet kainos nuo to lygio nelabai nori kristi žemyn. Visgi tikėtina, kad artimiausiais mėnesiai jos labiau pajudės žemyn“, – situaciją aptarė jis.

Kalbėdamas apie TVF ekonomistų prognozes, kad pasaulinės maisto kainos šiemet kils 25 proc., T. Povilauskas aiškino, kad tokio brangimo galutinėje prekės kainoje nereikėtų tikėtis, mat ši prognozė skirta maisto žaliavų kainoms, tarkime, kviečiams, sojos pupelėms ir pan., kas sudaro tik dalį galutinės produkto kainos dedamųjų.

Ekonomistas įvardijo, kokių produktų pirkėjai artimiausiu metu gali pajusti ryškiausią kainų didėjimą. Tuo tarpu gamintojai atskleidė, kodėl paskutiniu metu tikrojo kainų pakilimo vis dar nematyti parduotuvių lentynose bei kodėl pokyčių neišvengsime niekaip.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)