Dėl išankstinės pensijos galima kreiptis tada, jei iki senatvės pensijos amžiaus žmogui liko daugiau nei 5 metai, taip pat jei žmogus yra įgijęs būtinąjį stažą, nurodė „Sodros“ atstovė Malgožata Kozič.

Šiuo metu pensinis amžius moterims siekia 64 metus, vyrams – 64 metus ir 6 mėnesius.

Tiesa, kaip aiškino M. Kozič, tiek išankstinė pensija, tiek vėliau gaunama senatvės pensija bus sumažintos dėl to, kad žmogus pradėjo gauti pensiją anksčiau nei sulaukė pensinio amžiaus.

„Skaičiuojant išankstinės senatvės pensijos dydį taikomas mažinimas po 0,32 procento už kiekvieną mėnesį, likusį iki senatvės pensijos amžiaus. Kai išankstinės pensijos gavėjas sulaukia senatvės pensijos amžiaus ir jam skiriama senatvės pensija, jos dydis yra sumažinamas 0,32 proc. už kiekvieną išankstinės pensijos gavimo mėnesį“, – Delfi teigė M. Kozič.

Pavyzdžiui, žmogus kreipiasi dėl išankstinės senatvės pensijos 5 metų (60 mėnesių) laikotarpiui, o jam apskaičiuota įprastinė pensija siekia 500 eurų. Vis dėlto žmogui dar yra likę 5 metai iki senatvės pensijos amžiaus, tad jis dar nėra įgijęs teisės gauti senatvės pensiją.

„Šiuo atveju, atsižvelgus į išankstinės senatvės pensijos mokėjimo laiką, gyventojui bus skirta 19,2 proc. (60×0,32 proc. = 19,2 proc.) mažesnė išankstinė senatvės pensija, t. y., 404 eurai. Tačiau jeigu gaunant išankstinę senatvės pensiją ji bus nutraukta ar sustabdyta, senatvės pensija bus mažinama tik už tą laikotarpį, kai žmogus gavo išankstinę pensiją“, – paaiškino „Sodros“ atstovė.

Šių metų rugsėjo mėnesį vidutinė išankstinė pensija siekė 432 eurus, o vidutinė senatvės pensija turint būtinąjį stažą – 574 eurus.

Remiantis 2023 metų duomenimis, vidutinis į išankstinę pensijų išėjusių žmonių amžius siekia 62 metus.

„Sodra“ negalėjo išskirti pensijos rėžių, kurias gauna pasirinkusieji ankstyvą pensiją.

Kantrūs išlošia

Jei suėjus pensiniam amžiui žmogus nusprendžia, kad jam pakanka gaunamų darbinių pajamų, jis gali pensijos gavimą atidėti.

Tokiu atveju už kiekvienus atidėtus metus pensija padidėja 8 procentais. Taigi, pavyzdžiui, jei žmogus atideda pensijos mokėjimą 5 metams, ji padidėja 40 procentų.

Asociatyvi nuotrauka

„Paprastai atidėti pensijos skyrimą ir mokėjimą prašo tie, kurie sulaukę senatvės pensijos amžiaus toliau tęsia darbą, o jų pajamos pasiekus pensinį amžių nesumažėja, o kartais net padidėja. Tikėtina, kad pagrindinė priežastis, dėl kurios žmonės atideda pensijos skyrimą ar mokėjimą – noras gauti didesnę pensiją tuo metu, kai pensija taps vienu iš pagrindinių pragyvenimo šaltinių“, – svarstė „Sodros“ atstovė.

Atidėtą pensiją šiuo metu gauna 823 žmonės.

„Šia galimybe žmonės dažniau naudojosi nuo 1995 metų, kai dirbantiems pensininkams būdavo mokama ne visa pensija. Šiuo metu dėl pensijos atidėjimo kreipiasi vienetai. Taip yra dėl to, kad nuo 2003 metų pensininkai gali gauti senatvės pensiją ir dirbti – nuo to jų pensija nesumažėja“, – apibendrino M. Kozič.

Anksčiau „Sodra“ komentavo, kad trys didžiausios Lietuvoje gaunamos senatvės pensijos siekia 2354, 2366 ir 2476 eurus.


„Visų šių pensijų gavėjai dirbo iki 80+ metų, jų darbo stažas viršija 60 metų. Darbo pajamos buvo aukštesnės nei vidutinės, tad šie žmonės sukaupė taip pat daug apskaitos vienetų“, – sakė M. Kozič.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)