„2022–ieji nepagailėjo iššūkių pasaulio ekonomikai, o kai kuriuos jų padarinius jaučiame iki šiol – nors infliacija ir mažėja, tačiau ji vis tiek yra didesnė už centrinių bankų norimą lygį, tad jie ir toliau bus linkę palaikyti ekonomiką varžančią pinigų politiką. (...) Tačiau, nepaisant vėstančios pasaulio ekonomikos ir kitų rizikų ir grėsmių, akcijų rinkos nuo pirmos 2023 metų dienos atvertė naują puslapį ir finansų rinkose išvydome seniai lauktą atsigavimą – investicijų į akcijas ir obligacijas grąža šiemet tapo itin patraukli“, – teigia P. Kabelis.

„Teigiamas investuotojų nuotaikas kursto ir horizonte matomas palūkanų kilimo pikas. Nors centrinių bankų tonas išlieka gana griežtas, tačiau neabejojama, kad iki palūkanų kėlimo pabaigos liko daugiausiai pora pakėlimų po 0,25 procento“, – pridūrė jis.

Kaip aiškina P. Kabelis, daugelis įmonių, ypač veikiančių technologijų sektoriuje, patyrė nemažą augimą, kas verčia ekonomistus peržvelgti recesijos prognozes. Visgi, daugiausiai auga technologijų milžinės, kas kelia ir akcijų kainas, mažesnių bendrovių akcijų vertė pakilusi vos iki 3 proc.

„Įmonės parodė stebėtiną atsparumą vėstančiam ekonominiam aktyvumui ir didelėms palūkanoms bei nustebino analitikus geresniu, negu tikėtasi, pelnu. Nors kai kurios bendrovės, ypač JAV technologijų milžinės, pastaraisiais mėnesiais paskelbė atleidžiančios dalį darbuotojų, bendras nedarbo lygis JAV ir euro zonos valstybėse tebėra itin žemas. Mažas nedarbo lygis ir infliaciją viršijantis darbo užmokesčio augimas daugelyje šalių verčia ekonomistus peržiūrėti savo prognozes – pastarieji vis labiau linksta atsisakyti recesijos scenarijaus ir mato nebent trumpą ir negilų ekonomikos nuosmukį“, – komentuoja jis.

„Vis dėlto būtina atkreipti dėmesį, kad šį rinkų kilimą daugiausia lėmė vos saujelė didžiųjų JAV technologijų bendrovių. Populiariausias JAV akcijų indeksas „S&P 500“ šiemet yra pakilęs apie 16 proc., tačiau, jei atmestume bendrovių „Apple“, „Tesla“, „Meta“, „Amazon“, „Google“, „Microsoft“ ir šių metų rinkų žvaigždės „Nvidia“ (kurių akcijų kainos atitinkamai pakilo 49, 112, 138, 55, 36, 42 ir 189 proc.) įtaką, pamatytume, kad kitų 493 įmonių akcijų kainos šiemet vidutiniškai pakilo vos 2-3 procentus“, – sako jis.

Taip pat, anot jo, smarkiai kyla nuotaikos obligacijų rinkose, kadangi Baltijos šalių įmonės už obligacijas siūlo net iki 10 proc. viršijančias palūkanas.

„Po praėjusių metų palūkanų šuolio nuotaikos gerokai pasikeitė obligacijų rinkose. Nors skolintis šiandien yra menkas malonumas, investuotojai šioje investicinėje aplinkoje vėl gali rinktis iš daugybės didelį pajamingumą siūlančių alternatyvų. Lietuvos Respublikos Vyriausybės obligacijų pajamingumas šiuo metu yra 3,5–4 proc., o Baltijos šalių įmonės už obligacijas siūlo 6, 8 ar net 10 proc. viršijančias palūkanas, kurių nematėme ištisus metus. Todėl po sudėtingų metų konservatyvūs investuotojai gali pagrįstai tikėtis patrauklios grąžos per ateinančius kelerius metus“, – teigia P. Kabelis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją