„Kuomet už vieną ir tą patį eurą gali įsigyti kur kas mažiau nei prieš metus, o pragyvenimo lygį norisi išlaikyti tokį kaip ir anksčiau, dirbantieji pirmiausia bando tartis dėl atlyginimo padidinimo, – vardija „CVMarket.lt“ marketingo vadovė Raimonda Tatarėlytė, – bet ekonomikai neriant į recesiją, atlyginimų augimas jau prarado pagreitį, tad natūralu būtų tikėtis, jog gyventojai imsis papildomų darbų ar uždarbių, juolab, išpopuliarėjus nuotoliniam darbui, dirbti dviejose ar trijose vietose jau nėra taip sudėtinga, kaip iki pandemijos.“

Daugiau dirbti noro nedaugėja

Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, ką tik atliktos dirbančiųjų apklausos duomenys rodo, kad palyginti su pernykščiais metais, gerokai sudilusi euro vertė nepaskatino lietuvių masiškai susirasti papildomų pajamų šaltinių. Jei pernai metais iš vieno darbo gyveno 73,2 proc. respondentų, tai dabar ši dalis susitraukė iki 71,4 proc.

Skirtumas nedidelis, jei turėsime mintyje statistinę paklaidą. Dar įdomiau – plušančių dviejuose darbuose tapo netgi mažiau – 9 proc. vietoje pernykščių 10,8 proc. O sugebančių dirbti net trijuose ar daugiau darbų sumažėjo dvigubai – nuo 3,3 proc. iki 1,6 proc.

Pajamas gaunančių iš darbo ir nuosavo verslo dalis liko nepakitusi – 2,5 proc., iš darbo, nuomos ir investavimo generuojamų pajamų pareiškė gyvenantys 1,2 proc., kai pernai tokių būta 1,8 proc. Nepasikeitė tik dalis asmenų, kurie sugeba gyventi vien tik iš investavimo ir turimo turto naudojimo.

Užtat žymiai išaugo dalis tų, kas gyvena iš pašalpų. Dabar tokių 12,8 proc., kai prieš metus šis skaičius siekė 7,6 proc.

Du darbai moterų, trys – vyrų

Kaip parodė apklausa, trisdešimties ir jaunesni darbuotojai dažniau nurodė gyveną iš vieno atlyginimo. Iš kitos pusės, tarp vyresnių buvo kiek daugiau gyvenančių iš pašalpų.

„Gyvenančių iš darbo ir nuosavo verslo ar investavimo, nuomos buvo daugiau tarp vyrų. Moterys dažniau nurodė dirbančios du darbus, o ant trijų ir daugiau kėdžių kol kas dažniau bando išsėdėti vyrai. Tad tikrai netikėta, kad vyrai pirmauja ir pagal gyvenančių iš pašalpų dalį“, – rašoma pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)