Iki liepos visi šiemet įtraukti žmonės turi apsispręsti, ar jie lieka II pensijų kaupimo pakopoje, ar ne.

„Mes čia kalbame apie tuos, kurie pradėjo dirbti praėjusiais metais, tai yra pirmą kartą gavo darbą arba pradėjo darbinę veiklą, na ir tie žmonės, kurie prieš tris metus pradėjo darbus, bet savo kaupimo pradžią buvo atidėję. Tai, iš esmės, kalbame daugiausiai apie jaunus žmones, kuriems yra apie dvidešimt kelis metus. Tie žmonės dabar turėtų labiausiai susimąstyti, kaip jie nori gyventi, sulaukę pensijos.

Tai yra ta žmonių grupė, kurie gavo pirmą darbą praėjusiais metais ir patys savanoriškai nesudarė pensijų kaupimo sutarties, nes gyventojai bet kada gali sudaryti pensijų kaupimo sutartį ir dalis jų tai, tikėtina, jau padarė, o tie, kurie to nepadarė, šiemet turi pusmetį apsispręsti“, – patikslina T. Gudaitis.

Anot pensijų fondų atstovo, papildomos kaupimo sistemos Vakarų Europos valstybėse veikia įvairiai.

„Kai kurie turi privalomas kaupimo sistemas, be jokio apsisprendimo, kai kurie turi savanoriškas pensijų sistemas. Mes, nuo 2019 metų turime tokią, kur žmogus yra skatinamas prisidėti prie savo pensijos papildomai. Žiūrint iš tos perspektyvos, Lietuvoje iki 2018 metų, tai yra keturiolika metų veikė ta sistema, kai žmonės savanoriškai sudarinėjo pensijų kaupimo sutartis ir matome, kad tų dirbančiųjų tikrai pakankamai daug pasirinko kaupti savanoriškai.

Dabar, pastaruosius tris metus, turime tai, kad žmogus gali sudaryti savanoriškai, bet, jeigu jis tik pradeda dirbti, jis dar ir yra paskatinamas tai padaryti. Šitoj vietoj turime įvairių praktikų ir 2019 metais buvo Lietuvoje nuspręsta, kad ta sistema, tas modelis veiks taip“, – dalinosi jis.

Buvo pastebima, kad praeiti ir už praeiti metai pensijų fondams buvo sunkesni. Kaip pensijų fondams sekasi uždirbti pinigus dabar?

Tadas Gudaitis

„Apie tuos prastesnius metus kalbant, jie buvo pernai, po tos dekados gerų metų. Šių metų pradžia irgi tikrai nuteikia optimistiškai, net, sakyčiau, labai optimistiškai, nepaisant to, kokių mes girdime signalų vietinėje ekonomikoje. Per beveik šešis pirmus mėnesius tie gyventojai, kurie kaupia, nesiblaško, yra jauni žmonės.

Jų sukauptos sumos paaugo apie 10 procentų, tai yra grąža jau pasiekė dviženklę sumą tiems, kurie kaupia, sakykime, ir investuoja daugiau į akcijas. Tie, kurie yra prieš pensinio amžiaus, ta grąža siekia apie 3 procentus ir daugiau. Tai tas principas, ką mes kalbėjome ir anksčiau, tikrai galioja. Tie, kas nesiblaško, kas kaupia ir galvoja apie savo ateitį atsakingai – tie tikrai laimi“, – teigė T. Gudaitis.

Kai kurie žmonės skundžiasi, kad nori visą sutaupytą sumą išsiimti iškart, tačiau to padaryti negali. Anot pašnekovo, politikai nusprendžia, kada žmonės ir kaip gali pinigus pasiimti, o pensijų fondai tik administruoja išmokas pagal įstatymus.

„Jeigu pasižiūrėti iš „Sodros“ pensijos perspektyvos, mes niekas nekeliame tos minties, kad aš norėčiau pasiimti visą „Sodros“ pensiją iš karto, nors esu sumokėjęs ženkliai daugiau mokesčių, įmokų negu skyriau sau, kaupdamas savo asmeninėje sąskaitoje. Manyčiau, kad ir kitos pensijos dalys turėtų būti išmokamos pakankamai panašiai.

Jeigu gauname „Sodros“ pensiją kas mėnesį, tai ir šitos išmokos turėtų būti išmokamos periodiškai, bet, kaip ir minėjau, čia yra daugiau sprendimai politikų rankose. Jeigu būtų priimtas sprendimas, kad reikėtų išmokėti vieną sumą – mes tą padarytumėme. Dabar mes veikiame pagal tas sąlygas, kurios galioja, pagal įstatymus, kurie yra priimti“, – aiškino T. Gudaitis.

Kokias sumas galima sukaupti II pensijų pakopoje?

„Sodros“ pensijai darbo stažas ilgėja iki 35 metų. Tai, iš esmės, mes kalbame apie tai, kad 35 metus žmogus moka socialinio draudimo įmokas ir jo vidutinė pensija Lietuvoje šiuo metu yra nei maža, nei didelė – 540 eurų.

Jeigu aš, visą laikotarpį, būdamas jaunas žmogus, skirsiu tuos 3 procentus nuo savo atlyginimo, neišleisiu jų čia ir dabar, o atsidėsiu savo papildomai pensijai, plius dar gausiu 1,5 procento paskatą nuo vidutinio atlyginimo iš valstybės, tikėtina, kad aš prie tų 540 eurų galėsiu prisidėti gerą 100 eurų.

Tie žmonės, kurie kaupia sau papildomai, sakykime, 15 metų, tai kai tu 35 metus mokėjai mokesčius, gauni 540 Eur, tai 15 metų kaupdamas, tu gauni apie 30, 40, 50 eurų papildomai. Na, vis dėlto, tai yra pinigai į kišenę“, – pasakojo T. Gudaitis.

Visą pokalbį galite žiūrėti LNK reportaže: