Kiekvienų metų sausį „Sodra“ įtraukia gyventojus į pensijų kaupimą antroje pakopoje. Kiekvienas žmogus, įvertinęs savo finansinę situaciją ir lūkesčius, turi pats apsispręsti, ar dalyvauti kaupime. Apsisprendimui skiriamas pusmetis.

Visą aktualią informaciją šia tema galima rasti „Sodros“ internetiniame puslapyje, savo asmeninėse paskyrose www.sodra.lt/gyventojui, paskambinus informacijos telefonu (+370) 5 250 0883 arba pateikus elektroninę užklausą.

Kaip sužinoti, ar buvau įtrauktas į kaupimą antroje pakopoje?

Į antros pakopos pensijų kaupimą įtraukiami gyventojai, kuriems mažiau nei 40 metų, kurie dirba pagal darbo sutartį arba vykdo savarankišką veiklą ir niekada iki šiol nekaupė pensijai.

Pranešimai apie įtraukimą pirmiausia siunčiami į asmenines „Sodros“ paskyras. Per pusmetį jie kartojami kelis kartus. Nurodę savo kontaktus, pranešimus ir priminimus gyventojai gauna taip pat elektroniniu paštu arba SMS žinutėmis.

Tam, kad laiku gautumėte informaciją apie įtraukimą į dalyvavimą pensijų kaupime ir valstybinio socialinio draudimo naujoves, svarbu atnaujinti savo kontaktinius duomenis asmeninėje paskyroje. Pasirinkę meniu punktą „Mano pasirinkti informacijos iš „Sodros“ gavimo būdai“ galite nurodyti, kokiu būdu Jums bus siunčiama svarbi informacija. Taip pat verta peržiūrėti savo elektroninio pašto dėžutės nustatymus, kad „Sodros“ laiškai nebūtų nukreipiami į nepageidaujamus pranešimus (SPAM).

Jei žmogus neperskaito pranešimo asmeninėje paskyroje, informacija apie įtraukimą į pensijų kaupimą jam siunčiama registruotu laišku.

Ką daryti, gavus pranešimą apie įtraukimą į pensijų kaupimą?

Sau tinkamiausią variantą galima pasirinkti iki birželio 30 d. Svarbu prisiminti, kad praleidus šį terminą ir neatsisakius pensijų kaupimo, galimybės iš jo pasitraukti nėra.

Gavusieji „Sodros“ pranešimą turi tris pasirinkimo variantus:

  • nieko nedaryti ir nuo liepos 1 d. tapti pensijų kaupimo dalyviais „Sodros“ parinktoje bendrovėje bei pradėti mokėti pensijų kaupimo įmokas;
  • sudaryti sutartį su savo pasirinkta kaupimo bendrove;
  • iki birželio 30 d. pateikti prašymą asmeninėje paskyroje arba „Sodros“ klientų aptarnavimo skyriuje ir atsisakyti dalyvauti kaupime. Atsisakymo procesas ypač greitas. Įtrauktieji į pensijų kaupimą žmonės savo asmeninėje „Sodros“ paskyroje mato prašymą. Prašymas yra beveik užpildytas, žmogui tereikia paspausti mygtuką ir atsisakyti dalyvauti pensijų kaupime. Paspaudus mygtuką, prašymas dingsta iš asmeninės paskyros, o žmogui siunčiama automatinė žinutė patvirtinantį jo atsisakymą.

Anksčiau jau atsisakiau dalyvauti pensijų kaupime, ar vėl galiu sulaukti pranešimo?

Kaupti atsisakiusiam asmeniui kas trejus metus vėl siūloma prisijungti prie pensijų kaupimo. Šiemet į kaupimą pakartotinai įtraukti tie gyventojai, kurie 2021 m. nepanoro tapti kaupimo dalyviais. Kai žmogus sulaukia 40 metų, jis daugiau į kaupimą nebeįtraukiamas, tačiau nepriklausomai nuo amžiaus gali pats pasirinkti kaupimo bendrovę ir pradėti kaupti pensijai papildomai.

Jei apsispręsiu dalyvauti kaupime, kiek pinigų turėsiu tam skirti?

Jei žmogus apsispręs dalyvauti pensijų kaupime, į pensijų fondus bus pervedama 3 proc. nuo žmogaus pajamų ir 1,5 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio šalyje (VDU) perves valstybė.
Pavyzdžiui, kaupiantysis uždirba 1000 eurų neatskaičius mokesčių kas mėnesį.

2024 metais jo pensijų kaupimo įmoka sieks 30 eurų (1 000 x 3 proc. = 30 eurų).

Iš valstybės biudžeto lėšų už jį į pensijų fondą bus pervedama dar 27,04 Eur (1 802,40 Eur x 1,5 proc. = 27,04 Eur).

Bendra įmoka pensijų kaupimui sieks 57,04 Eur per mėnesį.

Kas bus, jeigu neturėsiu pinigų įmokoms mokėti?

Gyventojai moka antros pakopos pensijų kaupimo įmokas nuo savo draudžiamųjų pajamų – lėšas perveda darbdavys, kartu su kitomis socialinio draudimo įmokomis. Jeigu gyventojo pajamos sumažėja arba jis praranda darbą, atitinkamai į pensijų kaupimo fondą pervedamos mažesnės įmokos arba jos išvis nemokamos.

Gyventojai taip pat gali bet kada laikinai sustabdyti antros pakopos pensijų kaupimo įmokų mokėjimą ne ilgesniam nei 12 mėnesių laikotarpiui per visą kaupimo laiką. Stabdyti įmokų mokėjimą galima tuomet, kai žmogus gauna pajamas, tačiau jam reikia lėšų kitoms reikmėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją