Anot bendrovės „SEB investicijų valdymas“ Investicijų valdymo grupės vyresniojo fondų valdytojo Pauliaus Kabelio, periodinis asmeninių finansų peržiūrėjimas turėtų tapti neatsiejamu įpročiu. Tai rekomenduojama daryti bent kartą per metus.

„Ateičiai taupoma labai individualiai: skiriasi kiekvieno iš mūsų taupymo tikslas, pajamos ir suma, kurią žmogus gali atidėti taupyti. Kita vertus, per metus asmeninė padėtis ir poreikiai gali smarkiai pasikeisti. Todėl metų pabaigoje rekomenduojama rasti laiko ir apžvelgti fondų ar kitų finansinių priemonių, kuriomis naudodamiesi kaupėte, rezultatus, pasidomėti, kokia yra padėtis finansų rinkose, apsvarstyti papildomo kaupimo savo ar vaiko ateičiai galimybes. Toks įprotis labai naudingas siekiant kaupimo sėkmės“, – teigia P. Kabelis.

Norėdami sukaupti daugiau ir greičiau, gyventojai gali pasinaudoti valstybės teikiama lengvata. Už 2023 metų įmokas į trečios pakopos pensijų fondus, investicinio gyvybės draudimo sutartį ar didesnes negu 3 proc. įmokas į antros pensijų pakopos fondus gyventojai gali gauti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatą ir 2024 metais susigrąžinti iki 300 eurų.

GPM lengvata – ypač naudinga paskata kaupiantiesiems ateičiai. Mūsų apklausos duomenys rodo, kad žmonės tokią lengvatą vertina kaip galimybę padidinti savo santaupas: 17 proc. respondentų susigrąžintą sumą papildomai investuoja, dar 23 proc. atideda taupyti.

Per ilgesnį laikotarpį finansų rinkose uždirbta grąža pati pradeda uždirbti grąžą, todėl net ir kelių šimtų eurų vienkartinė įmoka gali reikšmingai pagerinti kaupimo ateičiai rezultatą“, – įžvalgomis dalijasi Paulius Kabelis.

„SEB investicijų valdymo“ ekspertai skaičiuoja, kad kaupiant trečios pakopos sistemoje ir kas mėnesį pervedant po 125 eurus (maksimalią sumą, nuo kurios apskaičiuojama GPM lengvata), deklaruojant pajamas kasmet galima susigrąžinti iki 300 eurų (20 proc. įmokėtų 1 500 eurų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją