Įmokos didėjo ir 100 Eur


Automobilį įsigyjant lizingu, kaip ir nekilnojamą turtą, reiškia, kad bus mokama banko marža bei vidutinės tarpbankinės palūkanų normos EURIBOR.

Pastarajai išaugus iki įspūdingos sumos toks sprendimas patuštino pirkėjų kišenes. Skaičiuojama, kad įmokos už įsigytą automobilį gyventojams didėjo, o kai kurie teigia nebesuprantantys, kiek, galiausiai, nusipirktas automobilis, skaičiuojant galutinę sumą, bus išbrangęs.

„Aš automobilį pirkau už 15 tūkst., tačiau apie 5 tūkst. buvo avansas. Už automobilį per mėnesį turėjau mokėti po 126 Eur, bet kai pradėjo kilti EURIBOR, šiuo metu mano įmokos pakilo iki 150 Eur ir dar nestoja.

Tada atrodė, kad visai nebrangiai nusipirkau automobilį, įmokos nedidelės, o dabar baisu, nes nežinau, kiek dar brangs“, – svarstė skaitytoja.

Kaip tikino, dėmesį svarbu atkreipti ir į patį EURIBOR.

„Pas mane jis yra 3 mėn., o pas vyrą – 6 mėn., todėl yra perskaičiuojamas rečiau“, – sakė ji.

Kiti skaitytojai dalijosi, kad jiems įmokos didėjo apie 40 Eur/mėn.

„32 Eur/mėn. Nieko baisaus. Ne butas čia, manau, jei reikia mašinos, perki ir ramu“, – komentavo gyventojai.

Kitai daliai padidėjimas buvo didesnis ir siekė nuo 75 iki 100 Eur.

„Verta ar ne, kiekvienas asmeniškai sprendžia“, – sakė skaitytojas.

Paskolų nemažėjo, moka didesnius įnašus


Swedbank“ atstovai skaičiavo, kad kalbant apie vidutines įmokas, automobilio įsigijimui gyventojai vidutiniškai skolinasi apie 21 tūkst. eurų sumą, o paskolą už automobilį jie vidutiniškai renkasi išsimokėti per 5 metus.

Buvo aiškinama, kad prieš pradedant kilti EURIBOR palūkanoms, mėnesio lizingo įmoką už įsigytą automobilį vidutiniškai sudarė apie 370 eurų, tačiau dabar, kai šiuo metu 6 mėn. EURIBOR palūkanos yra pasiekusios beveik 4 proc., tokia lizingo įmoka sudarytų apie 408 eurus, kas yra 38 Eur daugiau.

Panašiai aiškino ir SEB banko Lizingo departamento vadovas Simonas Norbutas.

„Tarpbankinės palūkanos, įprastai 3 mėn. EURIBOR, po labai ilgo ekonomikos skatinimo laikotarpio dar 2022 metų liepos mėn. tapo teigiamos. Rugpjūčio 11 d. jos siekė 3,788 proc., todėl vertinant finansavimo sąnaudas bendrai, palūkanos tikrai padidėjo.

Sudaryti lizingo sutartį galima tiek pasirinkus kintamas, tiek fiksuotas palūkanų normas. Tačiau dėl žymiai padidėjusio EURIBOR pastarąją opciją renkasi tik labai maža banko klientų dalis“, – teigė jis.

SEB banko duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį banko klientų įsigyti automobiliai vidutiniškai kainavo 32,5 tūkst. Eur, iš kurių lizingu vidutiniškai finansuojama beveik 23 tūkst. Eur.

„Lyginant su 2022 m. pradžia, EURIBOR skirtumas šiai dienai yra 3,788 proc. Todėl mėnesinės įmokos skirtumą įvertinti galime palygindami du atvejus: su 0 proc. EURIBOR ir 3,788 proc. EURIBOR.

Abiem atvejais automobilio finansuojama suma sudarytų 23 tūkst. Eur ir būtų taikoma 2,29 proc. banko marža 5 metų laikotarpiui be likutinės vertės. Dėl EURIBOR pakilimo mėnesinė įmoka šiai dienai išaugtų 39,45 EUR per mėnesį, iki bendros 445,51 EUR mėnesinės įmokos“, – skaičiavo S. Norbutas.

Visgi, kad gyventojai mažiau skolintųsi, jis teigė nepastebėjęs.

„Esminių sudaromų sutarčių skaičiaus pokyčių neužfiksavome. Visgi pastebime, kad padidėjusios palūkanos skatina lizingo sutartis sudarančius klientus įnešti didesnę pradinės įmokos sumą, taip siekiant sutaupyti“, – teigė SEB atstovas.

Artėja palūkanų normų viršukalnė


Bendrovės „INVL Asset Management“ vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė Pikčienė aiškino, kad netrukus palūkanų kėlime galime sulaukti pertraukos.

„EURIBOR įtakos turi ECB sprendimai. Pastaruosius metus stebėjome labai griežtą pinigų politiką, buvo tiesiog eilė bazinių palūkanų normų didinimų, kurie grindžiami ekonomine aplinka ir labiausiai – kainų stabilumo nebuvimu. Turėjome įsisiautėjusią infliaciją ir ECB, kurio kertinis politikos tikslas yra palaikyti kainų stabilumą, į tai reagavo.

Dabar nemaža dalis rinkos dalyvių tikisi, o ir ECB vadovė užsiminė, kad rugsėjo mėnesio susitikimo metu palūkanų kėlime gali būti padaryta pertrauka, tačiau tai irgi yra tik prognozės ir viskas priklausys nuo tolimesnių infliacijos rodiklių“, – kalbėjo ekonomistė.

Jos teigimu, šiuo metu dėl sumažintos naftos pasiūlos galima matyti naftos kainų atšokimą į viršų, o tai gali greitai pasimatyti infliacijos rodikliuose.

„Visgi, panašu, kad artėja palūkanų normų viršukalnė. Šiai dienai stebint ateities sandorius galima matyti, kad rinkos dalyviai tikisi, kad palūkanų normos dar išliks aukštumose, o kitų metų vidurį pradės judėti žemyn“, – sakė ji.

Ekonomistė svarstė, kad ar pirkti didesnius pirkinius, ar ne, kuriems įtakos turi EURIBOR normos, spręsti reikėtų patiems, nes visų finansai ir pajamos – skirtingos.

„Žmonėms reikia pasigilinti į dabartinę paskolos aptarnavimo naštą ir galimas tolimesnes tendencijas. Įsivertinti bei vadovautis primityviomis, tačiau sveikomis finansinio raštingumo taisyklėmis, kad kiekvienas namų ūkis turi turėti lengvai pasiekiamų grynų pinigų“, – teigė I. Genytė Pikčienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)