Nuo 2018 m., pasikeitus išmokų vaikams įstatymui, išmoką vaikui arba kitaip, vaiko pinigus, gali gauti visos vaikus auginančios šeimos.

2019-aisiais išmoka siekė 50 Eur, tačiau einant laikui buvo didinama. Nuo 2024 m. sausio 1 d. kas mėnesį kiekvienam vaikui skiriama 96,25 Eur suma.

Išvyksta ir atostogų

Socialiniame tinkle „Facebook“ gyventojai dalijosi, kur patys išleidžia gautus vaiko pinigus ir diskutavo, ar šie pinigai išties priklauso patiems vaikams.

„Socialinę erdvę vis labiau užpildo gyvenimo tiesos taisyklė „vaiko pinigai yra vaiko ir jie turi būti skirti vaiko ateičiai, kad suaugęs vaikas turėtų pinigų savarankiško gyvenimo pradžiai.“

Geras tikslas. Protingas patarimas ir jei taip darote, bus gerai. Nors gal ir nebūtinai, nes yra vienas didelis BET – šitas veiksmas neturėtų būti daromas dabartinės vaiko gyvenimo kokybės ir vaiko ugdymo sąskaita. Manau, kad vaiko pinigai, kuriuos skiria valstybė, yra visos šeimos pinigai“, – soc. tinkle svarstė Edita.

Panašiai kalbėjo ir kita moteris, kuri sakė, kad vaiko pinigus šeima išleidžia vaikų poreikiams čia ir dabar.

Turiu pavyzdį, kai mano močiutė man padėjo pinigų, kuriuos buvo galima atsiimti tik sulaukus pilnametystės, o jie keičiantis valiutai labai nuvertėjo
Rasa

„Turiu pavyzdį, kai mano močiutė man padėjo pinigų, kuriuos buvo galima atsiimti tik sulaukus pilnametystės, o jie keičiantis valiutai labai nuvertėjo“, – pritarė Rasa.

Kita skaitytoja tikino, kad dalis vaiko pinigų skiriama vaiko kišenpinigiams, o likę – didesniems pirkiniams, tarkime, naujam kompiuteriui, knygoms, edukaciniams žaidimams.

„Vaiko pinigus pervedu vaikui, leidžia pati, pagal poreikį“, – komentavo moteris.

Dalis tikino šiuos pinigus išleidžiantys būreliams, darželiui, dar kiti pridūrė juos kaupiantys kelionėms.

„Su vyru nusprendėme, kad investuosime į vaiko ateitį, bet ne pinigais. Vaikas turi viską, ko jam reikia: žaislai, rūbai, maistas, sauskelnės, muzikos mokyklos ir panašiai. Tačiau nutarėme, kad vaiko pinigus dėsime bendrai kelionėms. Norime, kad vaikas iki 18 m. pamatytų kuo daugiau pasaulio. Tai bus mūsų indėlis į jo ateitį.

Jau dabar per vienerius gyvenimo metus sūnus buvo keturiose šalyse“, – tikino Gabrielė.

Buvo manančių, kad vaiko pinigai neturėtų būti išleisti maistui ar mokėti už būstą.

„Aš manau, kad vaiko pinigai turi būti skirti tik vaiko ateičiai, nes kai jis baigia mokslus ir tampa pilnametis, kad turėtų nors nedidelį krepšelį pradžiai“, – svarstė ir kiti.

Dar kiti teigė vaiko pinigus investuojantys, perkantys akcijas, dedantys indėlius, taupantys studijoms.

„Atsidariau atskirą sąskaitą vaiko pinigams ir juos taupom studijoms. Tuo pačiu juos naudojame ir kaip asmeninį šeimos paskolų banką: automobiliui pirkti, papildomiems būsto paskolos įnašams, stambesnei buitinei technikai“, – dalijosi moteris.

Visgi, kaip sutiko dauguma, blogiausia, kai vaiko pinigai tampa ne gerove vaikui, tačiau didele pajamų dalimis tėvams.

„Tuomet vaikas taip augęs neretai į gyvenimą išeina su stipriai per prastu suvokimu apie finansus“, – sakė moteris.

Atostogoms pinigų neskirtų

„Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė tikino, kad teisingo recepto, kaip pasielgti ir kur nukreipti iš valstybės gautus vaiko pinigus nėra.

„Vienos išeities nėra. Turime labai skirtingas namų pajamas ir situacija.

Tikrai žinoma, kad vieniši tėvai dažnai susiduria su pinigų trūkumu ir kartais net atsiduria skurdo rizikoje. Aš tikiu, kad yra namų ūkių, kurie neturi pasirinkimo, kaip išleisti tuos pinigus ir gautus pinigus prisideda prie buities: maisto ar arbatos.

Tačiau tikiu, kad tie, kurie gali nepridėti, galėtų tuos pinigus atidėti vaiko ateičiai arba investuoti į jo geresnį išsilavinimą, nes būreliai šiai dienai yra labai brangūs“, – svarstė J. Cvilikienė.

 Jurate Cvilikienė

Ji pridūrė, kad atostogoms išleisti vaiko pinigus ji nerekomenduotų.

„Jos praeis labai greitai. Jei man atostogoms reikėtų atiduoti vaiko pinigus, aš tada jas rinkčiausi labai ekonomiškas, ne prabangias, nes vaikas augs ir jam vis tiek reikės tų pinigų.

Auginant vaikus yra dvi išlaidų duobės. Pirmoji – kai vaikai labai maži ir jiems reikia auklių, darželių, o kita – kai jie sulaukia pilnametystės ir jiems reikia į gyvenimą žengti savarankiškai“, – sakė ji.

Turi pateikti prašymą

Redakcija primena, kad vaiko pinigai skiriami ir mokami kiekvienam vaikui nuo gimimo dienos iki 18 metų arba iki nepilnametis vaikas pripažįstamas emancipuotu ar sudaro santuoką ir emancipuotam ar susituokusiam nepilnamečiui vaikui arba vyresniam kaip 18 metų asmeniui.

Išmoka gali būti mokama ir ilgiau, tai yra iki 23 metų, jeigu vaikas mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, įskaitant ir besimokančius profesinio mokymo įstaigose, kai į mokymąsi įtraukta bendrojo ugdymo programa.

Šeimos, kurios augina ir (ar) globoja 1 arba 2 vaikus, turi teisę gauti papildomai skiriamą išmoką vaikui, jeigu šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės negu 2 VRP (352 Eur).

Kad tėvai galėtų gauti vaiko pinigus, jie turi užpildyti prašymą.

Turėtų būti kreipiamasi į savo gyvenamosios vietos savivaldybę arba prašymą pateikti spis.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)