2010 metų sausį buvau bebaigiąs verslo administravimo magistro studijas Pepperdine'o universitete Malibu, Kalifornijoje, ir viena iš paskutiniųjų mano užduočių buvo vieną savaitę fiksuoti visas savo pajamas bei išlaidas ir aprašyti savo patirtį.

Vienintelė taisyklė – fiksuoti reikia kiekvieną centrą. Tai galėjo būti ir tūkstančiai dolerių automobiliui, ir gatvėje rasta moneta.

Man tai buvo puikus eksperimentas, nes labai mėgstu viską, kas susiję su duomenų kaupimu ir apdorojimu. Tad netrukus susikūriau „Excel“ dokumentą ir ėmiausi užduoties. Praėjus pusseptintų metų aš vis dar fiksuoju kiekvieną savo gautą ir išleistą centą, ir mano „Excel“ dokumente jau yra 7500 eilučių.

Štai pagrindiniai mano ilgamečio eksperimento rezultatai:

1. Gyvenimas su kambariokais nepadėjo man sutaupyti daugybės pinigų.

Pastaruosius šešerius metus gyvenau šešiose vietose Pietų Kalifornijoje pagal keturis skirtingus gyvenimo scenarijus. Aš gyvenau ir vienas, ir su trimis kambariokais.

Buvo ir keli tarpiniai variantai. Taip, nuoma ir išlaidos komunalinėms paslaugoms buvo mažesnės: 13 tūkst. 500 JAV dolerių (11 tūkst. 957 Eur), palyginti su 17 tūkst. 700 JAV dolerių (15 tūkst. 677 Eur) gyvenant vienam. Tačiau gyvenant su kambariokais patyriau papildomų išlaidų:

• tvarkytis buvo sudėtinga, todėl samdėme valytoją (-650 JAV dolerių (575 Eur) per metus)
• išaugo išlaidos maistui, nes ne viską įmanoma dalinti lygiomis dalimis, o ir maistas kartais „dingdavo“ (-750 JAV dolerių per metus (664 Eur))
• išaugo išlaidos restoranams, nes dažnai būdavau su draugais ir pažįstamais ir jie vis skatino daugiau laiko leisti mieste (-750 JAV dolerių (664 Eur) per metus).
• daug pinigų išleidau „dovanoms“ (-500 JAV dolerių (442 Eur) per metus).

Nors gyvenant su kambariokais nuomai per metus sutaupiau 2000 JAV dolerių (1771 Eur), o tai sudarytų 166 JAV dolerius (147 Eur) per metus, veikiausiai man būtų pavykę nusiderėti šią sumą gyvenant vienam arba tiesiog išleisčiau nuomai mažiau susiradęs mažesnį butą.

Be to, gyvenant vienam nereikėjo dalintis virtuve, svetaine ir vieta automobiliui. Visą buto erdvę išnaudojau ir gyvenau taip, kaip norėjau.

Jeigu vis dėlto nuspręsite gyventi su kambariokais, vertėtų apsvarstyti kelis dalykus. Ar tikrai verta pataupyti tuos 100 ar 200 JAV dolerių (88-177 Eur) nuomai ir susidurti su apribojimais, kurių atsiranda gyvenant su kitais žmonėmis. Vieniems svarbi finansinė klausimo pusė. O kiti tiesiog yra ekstravertai ir mėgsta, kai aplinkui yra daug žmonių.

2. Turint antrąją pusę išlaidų padaugėja.

Kaip jūsų asmeniniai santykiai veikia jūsų finansus? Štai kaip asmeniniai santykiai paveikė manuosius.

Kai buvau vienišas, dovanoms per metus išleisdavau maždaug 1000 JAV dolerių (885 Eur). Tačiau man susiradus antrąją pusę, ši suma patrigubėjo! Tai nereškia, kad visą šią sumą išleidau dovanoms savo merginai.

Tiesiog kai esi pora, tave dažniau kviečia į sužadėtuvių vakarėlius, vestuves, gimtadienius ir pan., o tokiu atveju dažniausiai tenka pirkti dovaną.

O dar dovanos tavo antrosios pusės šeimos nariams. Tad išlaidos tikrai auga kaip ant mielių.
Galiu drąsiai teigti, kad mano asmeninių santykių statusas gerokai padidino mano išlaidas.

3. Auginti katę nėra jau taip brangu, kaip maniau.

Žinoma, tai labai priklauso nuo gyvūno, tačiau galiu sakyti, kad man pasisekė. 2014 metais dėl katės neturėjau jokių bėdų. Pas veterinarą ją vežiau gal kartą. Ji ėdė sausą kačių maistą. „Tualeto“ jai nereikėjo, nes mėgo eiti į lauką. Kadangi buvo jau gana suaugusi, žaislų jai nereikėjo. Išlaidos katei buvo minimalios – 312 JAV dolerių (276 Eur) per metus.

Kitais metais, kai ėmiau katę šerti geresnės kokybės maistu ir kelis kartus vežiau pas veterinarą, kad šis išrautų katei nulūžusius dantis, išlaidos padidėjo iki 1375 JAV dolerių (1217 Eur). Tai tūkstančio dolerių skirtumas.

Tačiau net ir brangiausiais atvejais, 115 JAV dolerių (101 Eur) per mėnesį, arba mažiau nei keturi doleriai per dieną, išleisti katei ir turėti pūkuotą geriausią draugą man nebuvo brangu.

Kokią išvadą galiu padaryti ne vienerius metus fiksavęs savo pajamas ir išlaidas. Nors iš pradžių maniau, kad tai man padės sutaupyti pinigų (ir tikrai padėjo!), didžiausia pamoka man buvo ta, kad iš esmės pasikeitė mano požiūris į pinigus.

Kiekvieną kartą išleisdamas pinigų aš prisimenu, kad man reikės atnaujinti duomenis savo „Excel“ dokumente.

Ir tuomet imu galvoti, ar tas pirkinys tikrai to vertas. Nuo paprastos studijų užduoties prasidėjusi mano gyvenimo filosofija padeda man kovoti su „automatiniu vartojimu“ ir skatina abejoti kiekvienu savo pirkiniu.

Tai tarsi meditacinė praktika minimalistams.

Po daugiau nei šešerius metus trukusios finansinės praktikos dabar tvirtai žinau, ką galiu sau leisti. Žinau, ką reikš mano didelis pirkinys ar naujos mėnesio išlaidos.

Raginu ir kitus žmones atidžiai sekti savo pajamas ir išlaidas. Bent jau savaitę. Jeigu jums tai bus per sunku, pasaulis nežlugs.

Tačiau jeigu jums pavyks tai daryti savaitę, mėnesį, metus ar kelerius metus, jūsų finansinis suvokimas tik stiprės ir gerės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)