„Turime santaupų, esame pasiruošę juodai dienai, žinoma, galėtume turėti ir daugiau. O šiaip pasididinau kaupimą pensijai, kažkiek dedame į indėlius, investuojame“, – LNK žinioms sakė viena moteris.

Ji pasakoja, kad aktualijos šiandien jų šeimos nepaskatino taupyti daugiau.

Kitas vyras aiškino apie taupymą nelabai negalvojantis.

„Pinigų neturiu“, – sakė jis.

„Kojinėje nelaikau ir ypatingų santaupų neturiu“, – sakė ir kita gyventoja.

SEB banko asmeninių finansų ekspertė Sigita Strockytė Varnė teigė, kad šiandien yra ypatingai svarbu peržiūrėti savo turimą finansinę situaciją.

„Ir jeigu kalbame apie šeimą, apie šeimos finansų valdymą, yra labai svarbu turėti pokalbį namuose, atvirą, kad įsitikintumėme, ar labai aiškiai žinome, kiek kiekvienas šeimos narys, vyras ir žmona, uždirba.

Reikia turėti labai aiškų vaizdą, kiek turime pajamų, pasižiūrėti į savo bendras santaupas, persižiūrėti savo išlaidų eilutes, o tada, jei situacija netenkina, tarkime, santaupų per mažai, pažiūrėti, kaip sumažinti išlaidas“, – teigė ji.

Ekspertė aiškino, kad norint įsivertinti, kiek kam būtų galima išleisti, reiktų vadovautis auksine taisykle.

„Ją žino vis daugiau žmonių, tai 50 proc.,30 proc., 20 proc. Jos pagrindinis tikslas yra įsivertinti savo šeimos galimybes.

Ši taisyklė sako, kad 50 proc. šeimos pajamų turėtų atitekti būtinosioms išlaidoms dengti. Tai yra būsto paskola, komunalinės paslaugos, nuoma, maistas, transportas, kiti sutartiniai įsipareigojimai. Jeigu suma viršija 50 proc., reiškia turime ieškoti sprendimų, kaip sumažinti išlaidas. Gal galima kažko atsisakyti“, – teigė ji.

30 proc., pagal taisyklę, vadinama norų dalimi. Tai, kaip patikslino, yra tai, kam žmogus nori leisti pinigus, tačiau neprivalo.

„Čia patenka mūsų atostogos, poilsis, pramogos“, – sakė ekspertė.

Dar 20 proc., pasak jos, turėtų būti skiriami taupymui arba investavimui.

„Bet tai reikia mokėti išskaidyti. Tai – ne tik finansinės pagalvės kaupimas, bet tai ir ilgalaikio investavimo sprendimai, antra ar trečia pensijų pakopos“, – aiškino ekspertė.

Sprendžiant, ką daryti su turimomis santaupomis, anot jos, pirma reiktų pasižiūrėti, kokia suma susidaro.

„Jeigu pinigai nėra įdarbinti, jie nuvertėja. Tada faktas, kad turime ieškoti sprendimų, investavimo sprendimų ir pradėti investuoti.

Vėlgi svarbu nepamiršti, kad kiekvienoje šeimoje turi būti finansinė pagalvė, pinigų atsarga. Tai yra nuo 3 iki 6 mėn. būtinųjų išlaidų suma.

Tai kol tokios sumos neturime, mes negalime priimti investicinių sprendimų“, – sakė ji.