Kaip žinoma, tiek būsto paskolos, tiek lizingo palūkanos susideda iš pinigus skolinančios finansų institucijos nustatytos palūkanų maržos ir „Euribor“. Kadangi „Euribor“ beveik septynerius metus buvo neigiamas, gyventojai savaime suprantamu pradėjo laikyti mažas palūkanas ir nekintančias paskolos ar lizingo įmokas.

Tačiau šiemet dėl didelės infliacijos euro zonoje „Euribor“ pradėjo sparčiai kilti: šešių mėnesių „Euribor“ neseniai viršijo 1,8 proc., trijų mėnesių – 1,2 proc. Tai nulemia ne tik paskolų, bet ir lizingo įmokų didėjimą.

Ž. Samuolienė pateikia pavyzdį, kaip keičiasi lizingo įmoka, jei turi 25 tūkst. eurų kainuojantį automobilį, lizingu įsigytą penkeriems metams, su 10 proc. pradiniu įnašu ir 2,19 proc. palūkanų marža.

„Esant neigiamam „Euribor“, kuris buvo prilygintas nuliui, anksčiau už tokį automobilį tekdavo mokėti apie 390 eurų per mėnesį. Kliento sutartis gali būti susieta su trijų ar šešių mėnesių „Euribor“, todėl esant dabartinėms palūkanoms, jo mėnesio įmoka padidėtų atitinkamai maždaug 8 arba 12 eurų“, – sako Ž. Samuolienė.

Tikslus lizingo įmokos padidėjimas priklauso nuo konkretaus kliento maržos ir nuomos termino. Bet kuriuo atveju reikia atsižvelgti į pokytį, taip pat į galimybę, kad „Euribor“ laikui bėgant gali dar kilti.

„Neatmestina, kad po trijų ar šešių mėnesių, kai sutartyse įvyks naujas „Euribor“ fiksavimas, lizingo įmoka dėl to dar labiau kils“, – teigia „Luminor lizingas“ vadovė.

Svarbu visiems jau turintiems lizingo įsipareigojimų klientams atliekant periodinius mokėjimus atkreipti dėmesį į mokėjimo grafikus ir įmokas, kurios dėl „Euribor“ pakilimo pastaruoju metu padidėjo. Anot jos, klientai atidžiai vertinami prieš suteikiant finansavimą, kad būtų laikomasi atsakingo skolinimosi principų, todėl turėtų nesunkiai susidoroti su palūkanų padidėjimu.

„Kita vertus, pats žmogus taip pat turi įvertinti savo finansines galimybes, kad jo sprendimas būtų apgalvotas, o įsipareigojimus jis galėtų vykdyti visą numatytą laikotarpį“, – pabrėžė Ž. Samuolienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją