Realusis darbo užmokestis (rodiklis, rodantis kiek prekių ir paslaugų asmuo gali įsigyti už gaunamą atlyginimą) gali nukristi dėl kitąmet galimai kilsiančių kainų ir sumažėsiančio naujų darbo vietų skaičiaus.

Gyvenimo lygį analizuojantis „The Resolution Foundation“ centras teigė, kad 2015/2016 metai buvo sparčiausio realaus darbo užmokesčio augimo metai per paskutinį penkiolikmetį. Tačiau perspėjo – žemos infliacijos ir augančio įdarbinimo kombinacija greitu metu gali nepasikartoti.

Centro direktorius Torsten‘as Bell‘as teigė, kad 2016 metai daugeliu aspektų buvo vertinami blogai, tačiau pridūrė: „Mes į 2016 metus turėtumėme žiūrėti ir su nostalgija – ypač įvertinus tai, kas yra prognozuojama 2017 metams.

Problema yra ta, kad šie metai buvo ne blogi, o, greičiausiai, patys geriausi, kokie tik galėjo būti.“

Anot T. Bell‘o, 2014/2015 metai buvo stiprūs realaus darbo užmokesčio augimo atžvilgiu: „Labai staigus įdarbinimo lygio augimas, sujungtas su beveik nuline infliacija, sukūrė stiprų gyvenimo lygio pagerėjimą per pastaruosius metus. Dar geras priedas mažas pajamas gaunantiems asmenims buvo nacionalinio pragyvenimo lygio darbo užmokesčio įvedimas.“

Tačiau vyras teigė, kad nei vienas iš dviejų minėtų veiksnių, kurie pastaraisiais metais ypač pagerino gyvenimo lygį JK, 2017 metais nebus atkartoti.

Tai, anot jo, galima pastebėti jau vien pagal tai, jog įdarbinimo lygis paskutiniaisiais šių metų mėnesiais JK pastebimai sulėtėjo.

„Geros naujienos yra tai, kad įdarbinimo lygis išlieka rekordiškai aukštas – daugiau nei 75 proc., o JK įmonės neplanuoja mažinti darbuotojų skaičiaus“, - kalbėjo T. Bell‘as.

„Blogos naujienos yra tos, kad jeigu 2017 metais įdarbinimo lygis nekils, tada pastebimai susilpnės vienas svarbiausių veiksnių, keliančių namų ūkių pajamas šalyje. Taip nutikus turėtų žymiai sustiprėti kiti veiksniai, įtakojantys pajamų augimą, tačiau panašu, kad bus priešingai.“

T. Bell’as aiškino, kad ypatingai žema infliacija buvo dar vienas veiksnys, padėjęs pagerinti gyvenimo lygį šalyje, tačiau dabar, kai kainos ėmė sparčiai kilti, JK atsidūrė ant staigaus realaus darbo užmokesčio sumažėjimo skardžio.

„Pajamų mažėjimas reiškia, kad turėtumėmės tikėtis vos 1 proc. algų padidėjimo per tris mėnesius nuo sausio – tai būtų lėčiausias darbo užmokesčio kilimas per paskutiniuosius du metus. Turint omenyje, kad prognozuojama, jog infliacija ir toliau augs, antrojoje naujųjų metų pusėje realaus darbo užmokesčio augimas bus tolygus, arba žemesnis, nuliui“, - kalbėjo vyras.