Prieš kurį laiką Romualdą ištiko insultas, dėl to keturis mėnesius ji turėjo biuletenį. Vėliau moteriai buvo nustatyta neįgalumo grupė, nurodant 45 proc. darbingumą. Vis tik po metų grupė nebepatvirtinta.

„Nors visi simptomai po insulto išliko, „pasveikau“, – ironizavo Romualda.

Pasak jos, liko nutirpusi kairė koja ir pusė plaštakos.

„Kur dirbti su nutirpusia koja? Likau be pajamų“, – dalijosi savo ligos istorija moteris. Tada ji kreipėsi į „Sodrą“ dėl išankstinės pensijos, nes kitos išeities nematė.

„Dabar, išdirbusi 40 metų, gaunu 350 eurų pensiją. Kaip su tokia pensija išgyventi? Juk man ir vaistų reikia – juos naudoju jau pusantrų metų“, – dėstė savo bėdas ukmergiškė.

Moteris dvidešimt metų „Swedbanke“ dalyvavo II pakopos pensijų kaupimo fonde, tačiau, išėjus į pensiją, pinigų atsiėmimas tapo dar viena problema.

Pasak Romualdos, kai kreipėsi į banką, šis surašė sutartį dėl vienkartinės išmokos, kurioje buvo nurodyta visa suma. Išmokėti pažadėjo po dviejų savaičių. Tačiau praėjus trims savaitėms moteris vis dar nieko nebuvo gavusi. Nors mano, kad neturėjo eiti į banką, užsiregistravo ir nuėjo. Ten jai paaiškino, kad „Sodra“ turi priimti sprendimą. Nuėjo. Bet ten jai pasakė, kad „Sodra“ nesikiša – pensija kaupta banke, tad bankas dokumentus ir tvarko.

Romualda papasakojo, kad kitą dieną jai paskambino iš banko ir pasiūlė sumą išmokėti dalimis po 20 eurų kas mėnesį.

„Aš kas mėnesį įmokėdavau po 40 eurų, o man siūlo po 20 eurų. Tai – juoda apgavystė laisvoje demokratinėje šalyje. Kai žmogus, dirbęs visą gyvenimą, netenka sveikatos, lieka „ant ledo“, – dalijosi mintimis mūsų skaitytoja.

Pasak jos, eiliniai žmonės Lietuvoje kenčia, nes reikalinga tik darbo jėga, o ne pats žmogus. Svarstė, jog sutarties sąlygose nurodyta, kad vienkartinę išmoką bankas išmoka, gavęs „Sodros“ pranešimą apie sprendimą dėl asmens išankstinės pensijos suteikimo. Negi sprendimo nepersiuntė bankui?

AB „Swedbank“ Mažmeninės bankininkystės komunikacijos vadovas Gytis Vercinskas informavo, kad banko klientės duomenys sudaro banko paslaptį, todėl detaliau konkrečios situacijos komentuoti negali.

„Visgi, kalbant bendrai, pensijų kaupimo įstatymas nustato galimus išmokų tipus (vienkartinė, periodinė, anuitetas). Daugiau informacijos rasite mūsų interneto banke, pasirinkus „Lėšų išmokėjimas“, – sakė jis.

Pasidomėjus, kaip apskaičiuojamos išmokų dalys, paaiškino, kad periodinės išmokos dydį nustato Lietuvos banko valdybos patvirtinta Periodinių išmokų dydžio apskaičiavimo metodika.

„Tai yra fondų vienetų kiekis dalijamas iš mėnesių kiekio iki sukaks 85-eri metai. Nėra nustatyto konkretaus dydžio eurais. Be to, išmokų suma keičiasi pagal finansų rinkų / pensijų fondų grąžą“, – paaiškino banko atstovas.

Nurodė, kad informaciją apie fondų grąžas galima rasti Lietuvos investicijų ir pensijų fondų asociacijos interneto svetainėje. „Grąža yra teigiama, sukaupta tikrai daugiau nei įmokėta“, – sakė jis.

Banko atstovas priminė, kad, norint atsiimti sukauptus pinigus išėjus į išankstinę pensiją, būtinas „Sodros“ pranešimas apie priimtą sprendimą dėl išankstinės pensijos suteikimo asmeniui: „Išankstinės pensijos atveju „Sodra“ mums patvirtina tokios pensijos paskyrimo faktą, nes paprastai II pakopos išmokos galimos tik sulaukus pensinio amžiaus.“