Greiti pavedimai problemų nesukels


Lietuvos bankas trečiadienį skelbia, kad įprastus pavedimus atliekantys klientai turėtų atkreipti dėmesį į tai, jog jie nebus vykdomi gruodžio 24–26 dienomis.

„Šventiniu laikotarpiu inicijuojant momentinį mokėjimą, būtina atkreipti dėmesį į banko ar elektroninės pinigų įstaigos pateikiamą informaciją pildant pavedimo duomenis ir prireikus pažymėti, kad jis būtų atliekamas kaip momentinis“, – teigiama pranešime.

Lietuvoje veikiantys didieji bankai įsidiegė momentinių mokėjimų paslaugą, kai pinigai įskaitomi per kelias sekundes visą parą ir visomis savaitės (ir švenčių) dienomis. Tad iš esmės gyventojams dėl šios paslaugos kalendoriaus sekti nereikės, ji veiks be ribojimų. Tiesa, kaip „Delfi“ komentavo pačios kredito įstaigos, esama pervedimų „lubų“.

SEB bankas sako teikiantis momentinių mokėjimų paslaugą, todėl gruodžio 24–26 dienomis ir sausio 1 dieną klientai galės pervesti lėšas iki 15000 eurų į „Swedbank“, „Luminor“, „Citadele“, Šiaulių banko ir daugelį kitų Lietuvos ir užsienio bankų, priimančių momentinius mokėjimus.

„Jei pervedama suma viršija 15 000 eurų, (arba) lėšos pervedamos į momentinių mokėjimų nepriimantį banką ar yra kita negu eurais valiuta, pinigai į gavėjo sąskaitą bus įskaityti kitą darbo dieną po švenčių dienos“, – teigiama komentare.

„Swedbank“ teigia, kad momentinis mokėjimas bus atliktas, jei jo suma neviršija 15 000 eurų, mokėjimo nurodymas pateiktas per banko išmaniąją programėlę arba interneto banke pasirinkus formą „Naujas pervedimas“. Yra ir kitų aplinkybių.

„(Jeigu) nurodymo pateikimo metu sąskaitoje pakanka lėšų ar nėra nustatyta vykdymo data ateityje“, – sąlygas vardija „Swedbank“ Lietuvoje atstovė ryšiams su visuomene Daiva Taučkėlaitė.

„Luminor“ bankas sako, kad šventiniu laikotarpiu momentiniai mokėjimai į kitus bankus iki 1000 eurų bei pervedimai „Luminor“ banko viduje bus vykdomi įprasta tvarka.
Asociatyvi nuotr.

Momentinius mokėjimus teikia ir Šiaulių bankas bei „Citadele“ bankas, pastarasis patikino, kad šventiniu laikotarpiu šie mokėjimai tiek Lietuvoje, tiek pervedant pinigus į užsienį, bus vykdomi įprastai 24 valandas per parą visomis kalendorinėmis dienomis.

Įprastas mokėjimas: vidinis ar tarpbankinis?


„Jeigu nebus galimybės atlikti momentinį mokėjimą, klientams bus siūlomas įprastas SEPA mokėjimas, kuris gavėją kitame banke pasieks tik po švenčių“, – praneša Lietuvos bankas.

Lietuva priklauso bendrai mokėjimų eurais erdvei (SEPA, angl. Single Euro Payments Area), kuri apima tiek jau aptartus momentinius mokėjimus, tiek įprastus pavedimus. Renkantis pastaruosius verta atminti, kad kitoje kredito įstaigoje pinigai gavėją gali pasiekti tik po švenčių.

Sprendžiant iš bankų komentarų, norint dar šiemet pervesti pinigų į užsienį, vertėtų tai padaryti iki gruodžio 29 dienos pietų. Tai bus penktadienis, po kurio laukia trys nedarbo dienos.

Todėl, pavyzdžiui, Šiaulių bankas rekomenduoja iš anksto pasirūpinti ne momentiniais pavedimais.

„Paprasti SEPA ir tarptautiniai pervedimai į kitus bankus, pateikti prieššventinę darbo dieną po 16 val. (2023 m. gruodžio 22 d. po 16 val., bei gruodžio 29 d. po 16 val.), bus vykdomi kitą artimiausią visų bankų darbo dieną (gruodžio 27 d., arba sausio 2 d.)“, – sako Šiaulių banko komunikacijos grupės vadovė Monika Rožytė.

Ji priduria, kad pervedimai į sąskaitas pačiame Šiaulių banke (kai ir mokėtojas, ir gavėjas yra banko klientai) bus atliekami įprastai ir įskaitomi iš karto.

„Lėšas iš kito banko šventiniu laikotarpiu Šiaulių banko klientai galės gauti, jei siuntėjo bankas teikia momentinių mokėjimų paslaugą. Momentiniai pervedimai eurais į kitus bankus, kurie yra prisijungę prie momentinių mokėjimų sistemos, vyks įprastai“, – paaiškina atstovė.

„Luminor“ banko mažmeninės bankininkystės vadovas Edvinas Jurevičius teigia, kad įprastiniai mokėjimai eurais (SEPA) ar kita valiuta į kitus Lietuvoje ir užsienio šalyse registruotus bankus nėra vykdomi savaitgaliais ir švenčių dienomis, tad nebus vykdomi ir gruodžio 25–26 d. bei sausio 1 d.

„Atkreipiame dėmesį, kad 2023-iųjų pabaiga sutampa su savaitgaliu, tad tiems, kurie nori dar šiemet atlikti skubius ar svarbius pervedimus, rekomenduojame tai padaryti iki gruodžio 29 d. (penktadienio) pietų“, – komentuoja E. Jurevičius.

„Swedbank“, komentuodamas paprastus, ne momentinius, pervedimus sako, kad jie banko viduje bus vykdomi įprastai (visomis darbo ir šventinėmis dienomis).

„Paprastus kredito pervedimus SEPA eurais į kitą banką ar mokėjimo įstaigą Lietuvoje „Swedbank“ vykdo tomis dienomis, kai dirba tarpuskaitos sistema (EBA STEP2). Jos nedarbo dienos: kiekvienas šeštadienis ir sekmadienis, pirmoji ir antroji Kalėdų dienos (t. y. gruodžio 25 ir 26 d)., sausio 1 d., Didysis Velykų penktadienis, antroji Velykų diena bei gegužės 1 d.

Gruodžio 22, 27, 28, 29 d. mokėjimo nurodymą pateikus iki 16 val., gavėją lėšos eurais pasieks tą pačią dieną“, – sako D. Taučkelaitė.

Analogiška situacija banke ir su paprastais pervedimais į kitas Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės šalis.

Namų internetas

SEB komentuoja, kad lėšos į sąskaitas SEB banke ir iš jo (jei ir mokėtojas, ir gavėjas yra banko klientai) bus pervedamos kaip įprastai ir įskaitomos iš karto.

„Lėšas iš kito banko švenčių metu SEB banko klientai galės gauti, jei siuntėjo bankas teikia momentinių mokėjimų paslaugą“, – komentuoja bankas.

Kai kurie fizinių paslaugų ribojimai

„Citadele“ bankas komentuoja, kad fiziniai banko skyriai šventinėmis dienomis nedirbs, o banko skyriai Vilniaus ir Šiaulių Akropoliuose gruodžio 24 d. ir 31 d. dirbs sutrumpintai – nuo 10 iki 16 val.

„Mokėjimų pavedimai interneto banke, mobiliojoje programėlėje, taip pat pinigų išgryninimas bankomatuose visu šventiniu laikotarpiu veiks kaip įprastai“, – sakoma komentare.

Konsultacijos telefonu „Citadele“ banke gruodžio 23–26 d. ir sausio 1 d. nebus teikiamos, tačiau paskambinus bus galima, prireikus, operatyviai užblokuoti mokėjimo kortelę. Taip pat banko kortelę ar mokėjimo žiedą galima užblokuoti mobiliojoje programėlėje.

„Luminor“ sako, kad šventinis laikotarpis įtakos internetinės bankininkystės ar bankomatų darbui neturi. Šiaulių bankas per šventes nenumato ribojimų pinigų išgryninimui, įnešimui, interneto bankui ar mobiliajai programėlei.

SEB taip pat sako, kad švenčių dienomis bus galima įprastai atsiskaityti banko mokėjimo kortelėmis ir pasiimti grynųjų pinigų iš bankomatų, naudotis internetine bankininkyste ar programėle.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)