„Nes pavasaris buvo šaltas. Paskui buvo užėjusios liūtys labai ilgai. Pagrindinės arterijos, kanalai ir upės, mažai prižiūrimos, neskiriama dėmesio joms“, – sakė „Edo ūkio“ vadovas Edas Sasnauskas.

Liūtys sunaikino ir Panevėžio rajone ūkininkaujančios Kristinos ankstyvąsias bulves. Moteris pasakojo, kad derlius tiesiog paskendo ir supuvo.

„Viskas gražu gražu, kol nepradėjo liūtys, kai užsėmė viską, tai žinokit bulvės birželio 23, prieš pat Joninės, kai dėjo labai smarkios liūtys, 3 dienas be perstojo lijo, tai užsėmė visas mūsų jau užaugusias bulves, sugadino“, – sakė „Kristinos ir Vytauto Valikonių ūkio“ vadovė Kristina Valikonienė.

Ekonomistai dėl aukštų maisto kainų kaltina ne gamtos išdaigas, bet Rusijos karą Ukrainoje. Mat prasti orai užgriuvo tik dalį Lietuvos ūkininkų. Tačiau kuras ir trąšos brango visiems.

„Vienas dalykas – Rusijai įsiveržus į Ukrainą pradėjo brangti žaliavos. Antras dalykas yra atlyginimų augimas. Trečias dalykas – kone svarbiausias – elektros ir dujų kainų augimas, kuris taip pat susijęs su Rusijos agresija“, – sakė ekonomistas Marius Dubnikovas.

Šiaulių rajone dirbantis ūkininkas Edas labiau nei ant orų pyksta ant politikų.

„Gamta darė savo žalą, tai dar ir Vyriausybė padėjo padaryti žalą“, – sakė jis.

Ūkininkas pasakojo, kad šiemet itin pritrūko trąšų ir bulvių derlius mažėja kone perpus. Pernai 200 hektarų, šiemet – 115.

„Trąšų trūko fiziškai, ne tai, kad dėl pinigų. Tiesiog fiziškai jų trūko, negalėjau nusipirkti. Nes sugalvojo, kad reikia padaryti embargą. Viskas priklausė nuo Vyriausybės“, – sakė jis.

Iki šiol bulvė, kainų stebėjimo portalo „Pricer.lt“ duomenimis, buvo vienintelė nepabrangusi prekė. Tačiau bulvių savikaina ūkininkams kyla, tad jie kelia kainas.

„Jeigu matysime, kad tai tęsiasi toliau, tai tikriausiai teks jų išvis atsisakyti. Negalime mes auginti vien už savikainą dėl darbo“, – sakė E. Sasnauskas.

„Pratintis prieš aukštesnės kainos jau senokai reikia. Bulvės nebus kažkokia išskirtinė prekė“, – sakė „Pricer.lt“ vadovas Arūnas Vizickas.

Į Vilniaus turgų važiuojanti ūkininkė Kristina bulves jau pardavinėja už daugiau nei eurą. Jos kolegos taip pat.

„Šiemet brangiau 20 centų, bet kad iškilo visos kitos – ir kuras, visas aptarnavimas, viskas, sandėliuose yra šaldytuvai. Ten kur buvo 17 centų, dabar jau 27“, – sakė ji.

Vis dėlto, dar ne visas daržoves Lietuvos ūkininkams suniokojo gamta. Tad, net jei bulvių pritrūktų, ūkininkai juokauja, kad kitos daržovės nėra tokios lepios.

„Burokėliai gan gerai kabinasi į gyvenimą, agurkams patiko šilta ir drėgna, morkos geros – daug ir ne kreivos, ne šleivos. Kadangi joms vandens užtenka“, – pasakojo Kristina.

„Galbūt bulvių pritrūksime, bet tai tokia prekė, kurią šiandien atveža ir iš Meksikos ir dar tolėliau. Šalia mūsų yra Lenkija“, – sakė A. Vizickas.

Šiemet bulvių savikaina siekia 32 centus, tačiau praėjusių metų liepos mėnesį bulvės buvo dar brangesnės – jų savikaina siekė kone 40 centų.

Čia galite pažiūrėti LNK video: