2024 metams apskaičiuota maksimali krepšelio kaina atitinka ilgametį šios paslaugos kainų vidurkį. 2017 m., kai buvo pradėta kontroliuoti pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelį, jo kaina buvo 1,50 Eur ir vėlesniais metais keliais euro centais keitėsi į vieną ar kitą pusę. Pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelio kaina yra „lubos“, kurias Lietuvoje veikiančios kredito įstaigos gali taikyti už šią paslaugą. Tačiau jos gali pasirinkti taikyti ir žemesnę kainą.

Šiuo metu maksimali krepšelio kaina yra 1,37 Eur, o socialinę paramą gaunantiems asmenims – 0,68 Eur per mėnesį. Maksimali reguliuojamo mokėjimo paslaugų krepšelio kaina apskaičiuojama atsižvelgiant į bankų taikomų panašių mokėjimo paslaugų krepšelių standartinius ir darbo užmokesčio gavėjams taikomus įkainius bei namų ūkių vartojimo išlaidas vienam gyventojui. Nuo kitų metų įsigaliosiančią kainą lėmė kai kurių bankų kainodaros pokyčiai.

Lietuvos bankas primena, kad mokėjimo paslaugų krepšeliai užtikrina gyventojams galimybę naudotis reikalingomis mokėjimo paslaugomis už fiksuotą mėnesio kainą. Jie gali pasirinkti, ar naudotis pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugų krepšeliu, ar pasirinkti kitus mokėjimo paslaugų teikėjų siūlomus krepšelius, priklausomai nuo savo poreikių. Į pastaruosius dažnai būna įtraukta ir daugiau paslaugų, nei reikalaujama. Įvairiais mokėjimo paslaugų krepšeliais naudojasi apie du trečdalius sąskaitas turinčių asmenų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją