Vaisius ir daržoves importuojančios bendrovės „Augma“ komercijos direktorius Artūras Spyčius sakė, kad bananai brangsta šaltuoju metų laiku, o taip yra dėl didesnio jų poreikio ir mažesnės pasiūlos.

Lietuvoje šie vaisiai brangti pradėjo nuo vasario, tada jų kaina parduotuvėse perkopė 5 Lt. Tiesa, prekybos centrai šiems vaisiams dažnai daro akcijas, todėl karts nuo karto jų buvo galima įsigyti pigiau.

„Ši žiema buvo išskirtinė tuo, kad pasiūla buvo mažesnė: augintojai gavo mažesnį derlių, todėl eksportavo mažesnius kiekius bananų. Tai yra pagrindinė priežastis. O žiema įprastai yra tas metų laikas, kai yra didžiausia bananų paklausa. Šaltą žiemą jų nuperkama mažiau, nes bananai yra labai jautrūs transportavimui, tačiau šiemet ir žiema buvo švelnesnė, taigi jų paklausa buvo didesnė“, - DELFI aiškino jis.

Pasak pašnekovo, jau dabar pietų Europoje pradedamos valgyti uogos, abrikosai, persikai, nektarinai, todėl mažėja bananų poreikis.

„Taigi lieka daugiau laisvų jų kiekių, kurie juda į rytinę pusę. Todėl kaina mūsų parduotuvėse per artimiausias dvi-tris savaites mažės“, - prognozavo pašnekovas.

Jo nuomone, parduotuvėse šių vaisių kainos turėtų nusistovėti apie 3,99 Lt/kg be nuolaidų. Gerasis laikotarpis bananų valgytojams turėtų tęstis iki spalio, o žiemą kaina vėl turėtų išaugti.

Daugiausiai parduoda iš Ekvadoro

Prekybos tinklo „Maxima“ atstovė spaudai Renata Saulytė DELFI sakė, sausį bananai kainavo 3,79Lt arba 2 proc. mažiau nei pernai, vasarį – maždaug 1 proc. pigiau nei pernai - 3,91 Lt/kg, kovą – jau 5 proc. brangiau, o balandį – 10 proc. brangiau nei pernai ir atsiėjo 4,4 Lt už kilogramą.

Antradienį „Maximos“ prekes pardavinėjančioje elektroninėje parduotuvėje barbora.lt nurodoma, kad bananai kainuoja 5,19 Lt/kg.

Renata Saulytė
„Gera žinia šių vaisių mėgėjams - bananų kainos jau stabilizuojasi ir gegužę turėtų pradėti mažėti dėl didėjančios bananų pasiūlos Europos rinkoje“, - tvirtino R. Saulytė.

Prekybos tinklo atstovė spaudai įvardijo keletą priežasčių, kodėl brango bananai: žiemą įprastai užauginami mažesni šių vaisių kiekiai, be to, jų derlių dar sumažina prastos oro sąlygos, taip pat įtakos kainai turi jų pristatymo į Europą reguliarumas.

Pasak jos, krentant vartojimui Europoje susidaro bananų perteklius, tada mažėja ir jų kaina.

Prekybos tinklas „Maxima“ skaičiuoja, kad per mėnesį parduodama keli šimtai tonų bananų.

Praėjusiais metais dalį šių vaisių prekybos tinklas importavo tiesiogiai iš Ekvadoro augintojų, tačiau didesnę dalį vis dėlto pirko per tarpininkus Lietuvoje ir Lenkijoje, kurie juos importuoja iš Ekvadoro, Kosta Rikos, Kolumbijos, Meksikos, Brazilijos, Martinikos, taip pat kartais iš Dramblio Kaulo Kranto ir Filipinų.

Apie 60 proc. bananų Lietuvos parduotuves pasiekia iš Ekvadoro, 20 proc. bananų atvežama iš Kosta Rikos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)