Vieni sako, kad brangiau į mokyklą išleisti pirmoką, kuriam reikia naujos kuprinės, uniformos, visų kanceliarinių priemonių, kiti – vyresnių klasių mokinį, esą jo norai didesni. Tėveliai sutinka, kad vaiką išleisti į mokyklą – prabanga, nes už mokyklines priemones sumoka daugiau nei norėtų.

Šiemet išlaidas dar labiau padidino ir nauja valiuta – euras.

„Jau išleidau apie 100 eurų, bet dar ne visi dalykai supirkti“, – pasakojo dviejų vaikų mama Larisa, kurios viena dukrų Gerda eis į antrą klasę. – „Brangu, norėtųsi mažesnių išlaidų. Norėčiau išleisti iki 70 eurų.“

Nors dauguma mamų teigia, kad optimali suma mokyklinėms priemonėms būtų apie 50-70 eurų, tokia situacija nėra reali, bent jau taip įsitikinusi du sūnus užauginusi ir trečią Vilių leidžianti į devintą klasę Sigita.

„Dabar aš jau išleidau kokį 120-130 eurų, bet dar nepirkau nei sąsiuvinių, nei tušinukų, nei pratybų sąsiuvinių, o šie yra brangūs. Vyresnėms klasėms reikalingi istorijos, geografijos, biologijos, vokiečių kalbos pratybų sąsiuviniai, jiems išeis dar kokie 35 eurai. Tai yra brangu, kai minimali alga 300 eurų, tai pusę atlyginimo ir išleidi“, – sakė mama Sigita.

O antrokės Gustės mama Silva džiaugiasi, šiemet jai pavyko sutaupyti. Dukros mokyklos priemonėms ji sako išleidusi kur kas mažiau nei praėjusiais metais. Pasak jos, jei pirmos klasės pasirengimui prireikė daugiau nei 70 eurų, šiais metais tik apie 20.

„Pirkau dailės priemonių ir sąsiuvinių antrai klasei, daug kas liko iš praeitų metų, nes mums kuprinės ir uniformos pirkti nereikėjo, o už pratybas sumokėjome mokytojai pavasarį apie 100 litų“, – pasakojo Silva.

Mokyklinių priemonių kokybė – ne paskutinėje vietoje

Skūpas moka du kartus“, – įsitikinusi antrokės mama Silva, kuri sakė dabar jau žiūrinti ne tik į prekės kainą.

„Žiūrint į kokybę, praėjusiais metais pirkau kuprinę viename prekybos centre su 50 proc. nuolaida, nepraėjo metai ir ji suplyšo. O štai praėjusių mokslų metų vidury viena mama padovanojo gerą kuprinę, kuri kainavo apie 300 litų. Jau dabar žinau ir kurie geri, minkšti pieštukai, su kuriais smagu piešti“, – sakė mama.

Geresnių mokyklinių daiktų dairėsi ir ketvirtokės Ugnės mama Daiva, todėl šiems pirkiniams pinigų ji sakė neskaičiavusi. Kiekvieną rudenį ji išleidžia apie 100-150 eurų ir perka įprastus, tik kiek brangesnius, mokyklai daiktus: pieštukus, sąsiuvinius ar pratybas.

„Pačių prasčiausių neperkame, nes jie nekokybiški, ir juos reikia pirkti 3 arba 4 kartus. Aš matau klasėje, kai kiti vaikučiai turi nusipirkę prastesnius, tai jiems mamos perka ir perka, o jeigu kokybiškesnis ir brangesnis daiktas, tai ir laiko ilgiau. Pavyzdžiui, Ugnė turi pieštukus, tai, žinokit, mes jau juos trečius metus naudosime“, – tvirtino ketvirtokės mama.

Brangiausi pirkiniai – kuprinė ir apranga

Šiais metais Daivos ir jos dukros didžiausias pirkinys rugsėjo 1-ajai buvo kuprinė. Už ją sumokėti 49 eurai, nors būtų kainavusi dar daugiau, jei ne 30 proc. nuolaida.

Brangiai sakė mokėjusi ir už lietuvių, matematikos sąsiuvinius, papildytus taisyklėmis, daugybos lentelėmis. Dvylika tokių sąsiuvinių moteriai kainavo 10 eurų, dar 7 eurus – dvylikos spalvų pieštukai, nemažai teko skirti ir dailės bei darbų priemonėms, visa tai, anot jos, gana brangu, gerokai brangiau nei buvo iki euro įvedimo. Nors mama sumokėtų pinigų neskaičiuoja, tvirtino, jog vaiką išleisti į mokyklą – prabanga.

„Žinokit, viską perkant tikrai išeina 100 eurų ir daugiau, o jei dar pridedi sportinę aprangą, arba jeigu pirktum dar brangesnes priemones tai dar daugiau išeitų. Tai nemaža suma, įsivaizduokite, gerai, dabar ji pas mane tik viena, o kai eidavo du vaikai – dar daugiau išeina“, – sakė Daiva.

„Tikriausiai brangiausiai atsiėjo rūbai. Už sportines kelnes mokėjome apie 15 eurų, tiek pat kainavo ir sportiniai batai, balti marškinėliai apie 10 eurų, tamsūs megztiniai po 8 eurus“, – pasakojo mažametę dukrą auginanti ir į trečią klasę leidžianti sūnų Jokūbą mama Jovita.

Į pradines klases vaikus leidžiančios mamos taip pat pastebėjo, kad nemažai kainavo ir atrodytų paprasta, tačiau itin reikalinga priemonė – rašiklis. Už juos teko pakloti po 8-10 eurų, o tai gana nemažai, nes vieno dažniausiai metams neužtenka.

„Praeitais metais pirkome rašiklį su akcija pigiau, bet tuoj pat pradėjo leisti, tai šiais metais paėmiau vokišką, gal atlaikys bent metus“, – sakė Silva.

Tėvų piniginės per šią rugsėjo pirmąją suplonėjo ir dėl metų pradžioje įvesto euro. Esą kai kurios mokyklinės prekės brango net keletą kartų.

„Dabar, kai pagalvoju, jei sąsiuviniai anksčiau kainuodavo litų centais, tai dabar euro centais, tik vėliau paverti į litus ir žiūri, kad čia jau visai ne centai“, – tikino mama.

Pirmokas brangiau už antroką

Nors yra manančių, kad vyresnę klasę lankantis vaikas kainuoja brangiau dėl didesnių poreikių ir norų, vis tik dauguma mamų įsitikinusios, kad daugiau išlaidų prireikia pirmokui, kadangi šis neturi nieko, pirkti reikia netgi rašomąjį stalą.

„Pirmoką išleisti yra brangiau, nes jam visko reikia, o matot vyresnėse klasėse lieka iš ankstesnių metų, tai rašiklis, tai pieštukai, tik kad vyresnėse klasėse jau pratybų reikia, kurios nemažai kainuoja, bet jas superki palaipsniui“, – sakė Daiva.

Jai pritaria ir Gustės mama Silva: „Jeigu leidi į pirmą klasę, tai tikrai brangu, jei nori nupirkti gerą kuprinę, kuri laikytų keletą metų, o ne vienerius. O gera kuprinė kainuoja apie 300-400 litų. Pirmokui išleidome daugiau nei 200 litų, o dabar tik papildėm, tad gavosi nedaug.“

Mamos auginančios pradinukus sako, daugiausiai išleidžiančios dailės priemonėms, vyresnių klasių – uniformai bei sportinei aprangai. Moterys teigia, kad be visų šių išlaidų, nemažai kainuoja ir transportas į mokyklą, maistas, būreliai, kasmėnesinėms rinkliavoms į mokyklos ir klasės fondą, kas šeimų biudžetus patuština dar keliasdešimčia eurų per mėnesį.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, šią rugsėjo 1-ąją į mokyklas ateis tūkstančiu pirmokų daugiau nei pernai – per 29 tūkstančius. Iš viso 1200 šalies mokyklų šiemet mokysis 330 tūkstančių mokinių, 13 tūkstančių mažiau nei 2014-2015 mokslo metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (269)