Po vieną – nieko nepadarysime


Ką apie tokį stiprų atotrūkį tarp vyrų ir moterų atlyginimų mano patys gyventojai, LNK teiravosi praeivių gatvėje. Viena jų, nors ir džiaugiasi dirbanti sau, ir dėl to uždirbanti tenkinantį atlyginimą, neslėpė, kad apie atvejus, kada toje pačioje pozicijoje dirbantis vyras uždirba daugiau nei moteris, yra girdėjusi ne kartą.

„Labai apmaudu. Visos moterys turi daryti viską, ką gali. Tai – tik bendruomenės masiškumo klausimas. Po vieną – nieko nepadarysime“, – teigė moteris.

Savo įžvalgomis pasidalijo ir kita pašnekovė, neslepianti apmaudo.

„Visada yra tas momentas, kad vyrai drąsiau išsiprašys didesnio atlyginimo, tad ir jų darbai, dažniausiai, bus geriau apmokami“, – teigė ji.

Europa skaičiuoja kitaip


Skaičiuojant skirtumą tarp vyrų ir moterų atlyginimų gaunasi, kad net 34 dienas per metus moterys dirba „nemokamai“. Vos prieš kelias dienas buvo ta data, nuo kada lietuvės pradeda dirbti būtent taip.

Pasak Vilniaus universiteto profesorės Jelenos Stankevičienės, reikia suprasti, kad toks pasakymas – simbolinis, tačiau, vertinant vyrų ir moterų atlygio atotrūkį, išvada formuojasi būtent tokia.

„Vertinant vyrų ir moterų atlygio atotrūkį, kuris, Valstybės duomenų agentūros duomenimis, 2022 metais buvo 13,6 procentai, atskaičiuojant tas dienas, pagal darbo dienas, lapkričio 10 diena buvo ta diena, nuo kurios moterys kaip ir simboliškai pradada dirbti „nemokamai“, – aiškino ji.

Tiesa, Europa skaičiuoja kiek kitaip. Europoje ta diena yra lapkričio 15-oji.

„Jeigu mes pažiūrėsime pagal Europos Sąjungos kitų šalių rodiklį, matysime, kad Estijoje yra didžiausias atotrūkis tarp vyrų ir moterų atlygio – 20,5 procento, o mažiausias yra Liuksemburge ir Rumunijoje. Rumunijoje apie 3 procentus yra“, – teigė J. Stankevičienė.

Kalbant apie Lietuvą Europos kontekste, pasak pašnekovės, situacija dar nėra tokia bloga, kokia galėtų būti.

„Mes esame per vidurį ir todėl mūsų ta lapkričio 10, ir Europos lapkričio 15 – beveik sutampa. Reikėtų pastebėti, kad, palyginus su praėjusiais metais, ta tendencija gerėja ir tas atotrūkis mažėja. neženkliai mažėja, bet mažėja“, – teigė ji.

Islandijos pavyzdys


Dar spalio mėnesį Islandijos moterys masiškai išėjo į vienos paros streiką, o tarp jų – ir ministrė pirmininkė. Moterys norėjo išreikšti nepasitenkinimą vis dar esančia nelygybe tarp vyrų ir moterų.

„Jeigu pasižiūrėtumėte į Islandijos pavyzdį, tai pagrindinis moterų išėjimo tikslas buvo atkreipti dėmesį į tai, kad moterys ir vyrai skirtingą laiką praleidžia dirbant kitus, pavyzdžiui, namų ūkio darbus. Tikrai moterims atitenka didesnė našta, kiek jos praleidžia laiko dirbant namuose, namų ruošos darbus.

Viena iš priežasčių, kodėl tas atlygio atotrūkis yra, tai yra taip vadinama motinystės bausmė, kai moters atlygis reikšmingai, net apie 20 procentų, nukrenta po pirmojo vaiko gimimo. Po antro vaiko gimimo – dar truputėlį nukrenta. Tas augimas – beveik neatsistato iki aktyvios darbo karjeros pabaigos“, – aiškino J. Stankevičienė.

Moteris dirba iš namų su vaikais

Pasak jos, priežasčių yra ir daugiau.

„Kita pagrindinė priežastis yra tai, kad moteris daugiau laiko skiria kitiems darbams, kurie – neapmokami. Islandijos moterys ir išėjo parodyti, kas, jeigu jos visą dieną nedirbtų jokių namų ruošos darbų, įvyks šalyje“, – teigė pašnekovė.

Visą reportažą rasite LNK portale: