Šiuo metu alibaba.com priklausančioje internetinėje parduotuvėje aliexpress.com siūloma už 36 Lt (14,42 JAV dolerio) įsigyti 1, 2 ir 5 centų lietuviškas monetas. „DW&BT wholesale” pardavėjas nurodo, kad yra įsikūręs Kinijoje, Guangdonge.

Internetinėse parduotuvėse paieškojus šiuo metu apyvartoje naudojamų lietuviškų monetų ir banknotų galima rasti ir daugiau.

Pavyzdžiui, internetiniame aukcione ebay.com už du 1, 2 ir 5 centų monetų rinkinius prašoma 2,47 Lt (0,99 JAV dolerio).

Kartu galima aptikti skelbimą, kuriame parduodama dviejų centų moneta už 5,9 Lt (2,36 JAV dolerio). Tokią pačią monetą siūloma atsisiųsti ir iš Izraelio. Šį kartą prašoma 0,91 Lt (0,35 JAV dolerio).

Užsidirbti iš lietuviškų centų užsimanė ir Lietuvos gyventojai. Štai viename skelbime nurodoma, kad iš Lietuvos parduodama 5 centų moneta už beveik 15 Lt (5,99 JAV dolerio).

Bene brangiausia su lietuviška valiuta susijusi prekė ebay.com – 500 Lt banknotas. Jis pardavinėjamas už 2000 Lt (799,99 JAV dolerio). Skelbime nurodoma, kad banknotas išskirtinis tuo, kad nesutampa ant jo atspausdinti serijos numeriai.

Prieš beveik dvejus metus DELFI rašė apie vaikiną, kuris britiškame „ebay“ aukcione bandė parduoti po atostogų Lietuvoje likusius 150 Lt. Tuomet banknotus ir monetas buvo siūloma įsigyti aukciono būdu. Aukciono dalyviai buvo pasiūlę už šią sumą daugiau nei 50 Lt.

Nematė tokių kainų

Lietuvos banko Pinigų muziejaus vedėjas Vidmantas Laurinavičius teigia, kad internete prašomos kainos už centus jį stebina.

„Atrodo nerealu, kad kažkas pirktų tokiomis kainomis. Kolekcionieriai žino rinką ir neįsivaizduoju, kas gali iš to užsidirbti“, - teigė jis.

Pasak pašnekovo, apyvartoje dar esančius pinigus galima kolekcionieriams įsigyti iš paties Lietuvos banko. Monetas ir banknotus Lietuvos bankas taip pat siunčia į užsienio šalis pagal užsakymą.

Pasak V. Laurinavičiaus, kolekcionieriai labiau vertina monetas, kurios nebuvo naudojamos apyvartoje, o tokių būtent galima įsigyti centriniame banke.

„Sulankstytos monetos kolekcionierių tarpe nėra labai vertinamos. Labai svarbu kokybė, o dėl jos ir kaina gali labai skirtis“, - aiškino Pinigų muziejaus vedėjas.

Specialistas teigė, kad apyvartines monetas dažniausiai kolekcionuoja pradedantieji kolekcionieriai, tačiau tarp pinigų kolekcionierių yra išvystyti ryšiai, veikia specialios pardavimo platformos, todėl bandymas lietuviškus centus pardavinėti bendruose internetiniuose aukcionuose pašnekovui atrodo keistas.

V. Laurinavičius pasakojo, kad labiausiai vertinami tie banknotai ir monetos, kurie jau yra išimti iš apyvartos. Pavyzdžiui, 1991 m. laidos litų banknotai.

„Kai juos išiminėjo iš apyvartos, žmonės juos nešė pasikeisti į naujus. Tai beveik visi seni banknotai jau surinkti. Tai tie, kurie tokių banknotų išsaugojo, dabar gali tikėtis kelis kartus didesnės sumos nei nominali jų vertė“, - pasakojo pašnekovas.

Pasak V. Laurinavičiaus, išaugusi jau ir 1991 m. Birmingeme iškaldintų centų monetų vertė.

Kalbėdamas apie banknotus pašnekovas pabrėžė, kad brokuoti banknotai, kaip pavyzdžiui, nesutampantys serijos numeriai, pasitaiko, bet labai retai.

„Brokas kartais pasitaiko, nors tikrinama ir spaustuvėje, ir banke. Gali būti ir nesutapimų, ir neatspausdinta viena pusė. Tačiau tai jau yra retenybė. Jei per klaidą tokie dalykai atsiranda, tai jų vertė tarp kolekcininkų pakyla", - sakė jis.

V. Laurinavičius taip pat teigė, kad didesnės vertės yra banknotai su pirmaisiais serijos numeriais ar raidėmis. Tokių banknotų už didesnę nei nominali kaina siūlo įsigyti ir Lietuvos bankas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)