1. Galvokite ne apie vienos įmokos, o visos sutarties kainą.

Dažniausiai pardavėjai klientams pateikia iš pirmo žvilgsnio patrauklias mėnesinių įmokų schemas. Pavyzdžiui, galbūt už savo mobilųjį telefoną ir ryšio paslaugas kiekvieną mėnesį mokate 100 litų, tačiau pagalvokite ne apie vienos įmokos dydį, o bendrą sutarties sumą, kuri gali būti ir 2400 litų už dvejus metus. Galvodami apie ilgalaikę perspektyvą, ateitį, galite suskaičiuoti, kiek iš tikrųjų mokate už tokias paslaugas.

Kaip teigia „BillShrink“ – bendrovė, lyginanti mobiliojo ryšio operatorių teikiamų paslaugų įkainius – amerikiečiai kiekvienais metais tokioms paslaugoms išleidžia apie 350 dolerių. Įsivaizduokite, kiek pavyktų sutaupyti per ilgą laiką, jeigu pasirinktumėte mažesnius tarifus siūlantį operatorių. Vos 15 litų mažesnė įmoka – ir jų iš viso galite sutaupyti 360 litų.

2. Ieškokite galimybių pratęsti garantinį aptarnavimą.

Yra galimybių per kelias minutes išvengti nereikalingų išlaidų ir sutaupyti. Pavyzdžiui, pratęstos garantijos gamintojams neša nemenką pelną, tačiau kreditinė kortelė neretai tokią galimybę suteikia praktiškai kiekvienam pirkiniui – dažniausiai pirminė gamintojo suteikiama garantija prailgėja dvigubai. Tokia galimybė leidžia pamąstyti apie išlaidų draudimui mažinimą ir gali padėti sutaupyti nemenką sumą pinigų.

3.Išmokite derėtis.

Yra išlaidų, dėl kurių sumažinimo visada galima derėtis – tai kabelinė televizija, telefono ryšys ir internetas. Tereikia paskambinti tiekėjui ir pareikšti, jog norite jį iškeisti į konkurentą. Dažniausiai nedelsiant pasiūlomas geresnis ir pigesnis variantas.

4. Taupykite kartu su draugais ir kaimynais

Su draugais ir kaimynais galite susitarti dėl daugybės triukų, kurie padės ne tik sudurti galą su galu, bet ir sutaupyti. Pavyzdžiui, sandėliai ir prekybos bazės prekes pardavinėja tik dideliais kiekiais, tačiau pigiau. Be to, prekybos centrai taip pat taiko tokią taktiką – pirk daugiau nei vieną vienetą ir mokėk mažiau. Jeigu kartu su kompanija pirksite daug, kiekvienas mokėsite mažiau nei tuo atveju, jeigu pirktumėte po vieną įprastoje parduotuvėje.

Dar vienas būdas sutaupyti (jeigu neturite nuosavo būsto) – gyvenkite ne vienas, dviese nuomos ir komunalinių paslaugų išlaidas pasidalinti lengviau. Jeigu gerai sutariate su kaimynais, taip pat galite dalintis išlaidomis – pavyzdžiui, per pusę mokėti už internetą ar kabelinę televiziją.

5. Atlikusius pinigus paverskite santaupomis

Gavote atlyginimą, o dar nespėjote išleisti ankstesniojo? Visus likusius pinigus paverskite santaupomis. Tokia strategija užtikrins, kad jūsų taupymo fondas stabiliai augs, niekada neliksite be grašio kišenėje.

6. Planuokite, ką gaminsite vakarienei

Jeigu esate vienas iš daugelio, dažniausiai vakarais neturite jėgų ir noro gaminti, tad renkatės pačius paprasčiausius patiekalus. Nors dauguma mėgsta svajoti, kaip gamina sudėtingą, dar niekada nebandytą patiekalą, didžiausia tikimybė, jog ir šį vakarą pasirinksite paprastą šimtą kartų išbandytą receptą. Pasirūpinkite, kad virtuvėje niekada nepritrūktų produktų mėgstamiems patiekalams. Taip būsite tikri, jog maistui neišleidžiate daugiau pinigų nei turėtumėte.

7. Pasidarykite patys

Užsibrėžkite sau tikslą išmokti išspręsti nedideles problemas – pavyzdžiui, pasikeisti automobilio tepalus, atlikti nesunkius remonto darbus namuose. Svetainė „YouTube“ – vertingas patarimų ir pamokų šaltinis, padėsiantis sutaupyti daug pinigų, kuriuos sumokėtumėte specialistams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)